България очаква от РСМ политическа воля за преодоляване на различията

Ангажира се да търси възможности за решаване на отворените въпроси
49
България очаква от РСМ политическа воля за преодоляване на различията
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархей принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония.
Това съобщиха от пресцентъра на МВнР след разговора на министър Стоев с еврокомисаря Вархей.

По време на срещата в МВнР с Вархей, който е на работно посещение у нас, министър Стоев е подчертал приемствеността в политиката на служебното правителство по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, произтичаща от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Външният ни министър е запознал еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие, като е изтъкнал усилията, които българската страна полага за възстановяване на доверието на всички нива, както и с проведените през последните месеци по инициатива на България поредица експертни консултации между двете министерства на външните работи.

"България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни", е заявил Светлан Стоев. В същото време той е подчертал, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме от Република Северна Македония да прояви политическа воля за преодоляване на различията, България, от своя страна, остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси, се посочва още в съобщението на пресцентъра на МВнР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ЕСРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
фактите са си факти преди 2 години
Нация,създадена със заповед на Коминтерна,която краде чужда история и език,е обречена.Северомакедонците говорят на осакатен български език,затова и мисленето им е осакатено.Държавица, в която живеят сърбомани, половината албанци, циганималкотурци, която краде чужда история и език,и няколко пъти сменя име и идентичност, е обречена.
26
1
 
3
 
! Отговори
Даме Груев преди 2 години
Северимакедонците ще разберат след известно време, че Пепеляшка не е принцеса, а тиквата не е каляска. Няма да видят покана за преговори и на следващата среща. Ще има и трето, четвърто, пето вето....и т.н. докле им вденат *** кратуни от къде дУхАвЕЕтъро за Еуропската уния!!!За пореден път Зайо Байо ще разбере ,че срещу вятъра на се пикае.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не приемем Македония в ЕС,ще се повишават цените у нас до фалит.Аз прогнозирах това преди една година.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и неговите олигарси решават в България и не само.Същото е в Унгария,Франция ,Австрия и Хрватия.
23
6
 
5
 
! Отговори
Обектив преди 2 години
В независимата българска държава,решаващо е желанията на Путин. България ще снеме ветото срещу Македония...само когато Путин разреши. Ще видите,че е така. От 09.09.1944 г. и до днес,нашата държава само слугува на руснаците. Или както заяви Жириновски..трябва да им целуваме подметките. И който не е съгласен,нека цитира решение против Путин. Дори и спирането на Южен поток,се последвано от унизителното лазене за сръбски поток,срещу над 3 милиарда от нашия джоб. Аферим,машалла ефенди тиквоний първи.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев е изгонен от Българското Военно Училище,заради политическите убеждения,които са в противоречия с тогавашната власт.Той отива в днешна Македония и там започва да работи активно за създаване на държава с име Македония,която да бъде самостоятелна.В неговата организация има спорове по този въпрос и това е причината тази организация да се раздели на три групи.Едната е за Македония с България,другата е за самостоятелна ,а третата не знае какво иска.България създава Македония
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е долен предател?Кой изгонил Гоце Делчев от България и накарал да си направи негова си държава?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гоце ДелчевКолкото и да се караме, тез немат шанс брат, това са долни предатели, не заслужават никакво внимание :))
19
2
 
6
 
! Отговори
Паисий преди 2 години
Както американците са държава от края на 18 век и не твърдят, че са държава от древните индиански държави преди Колумб и не крадат британската история, така и тази млада държава от 1991 година трябва да признае, че като американците говори чужд език и населението и е от други народности.
18
4
 
12
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Стига с тия зайци и мишоци.Имаме си наши проблеми за решаване.Баста!ВЕТО до дупка,докле им уврят античните кратуни!Мониторинг заради посегателствата към българите там, като прекрасна добавка към ветото! Неочаквано добра комбинация! И ще даде резултат!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха..ха..хаСтреснаха се от злобата и караниците по нашите форуми и у парламенто , свикнали са на мелото сръбско.......хахахахаха :)) Сега са в изчакване какво ще стане в БГ, тогава ще заявят претенцийте си.....хахахахаха :)))
16
2
 
7
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 2 години
Абе,докога ще ни занимавате с тези психопати от Скопския Дисниленд?Да си се затворят в резервата и да не ни занимават с глупости.ВЕТО и да пасат...Учудващо е, как не са поискали до сега излаз на Църно море?
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре пускайте македонците и стига сте се прайли на интересни!
14
3
 
8
 
! Отговори
до Анонимен 13 преди 2 години
От наша страна спрямо ТУЛУПИТЕот РСМ е необходим гръцки подход НА КВАДРАТ!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
до Анонимен 11Тази държава РСМ нито ни е братска,нито ни е роднинска,нито сме и майка.Аре стига с това сервилничене.Да си спазват договорите,да не крадат история,да не трошат паметници,да не ни показват среден пръст,да не наричат външния ни министър фригиднаКУЧКА и да не горят български знамена.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гръцкият подход е тотално не подходящ за Нас ,защото нямаме авторитета,добрият стандарт и геостратегическото положение на Гърция!За да искаш нещо трябва да си знаеш възможностите ,и да искаш на според тях.
11
2
 
10
 
! Отговори
Ха..ха..ха преди 2 години
След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,макетата сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат макетата понякога и четвърт век не стига...
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До татар-сеирджияПосле нали ще рават ние да ги спасим от албанците, нема отърване :)))
9
2
 
11
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Зайо Байо и Северномакедонските драми,които се опитва да играе,вече са втръснали на всички в ЕС.Скоро няма да има с кой да се среща,освен със Стево Коминтерната.Ще му бият шута и в РСМ.Така ще свърши този селски тарикат.Никой там няма да му прости лъжите и фалшивите внушения за начало на преговорите.
8
2
 
7
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!