41% от фирмите ще получат помощи заради скъпия ток

Средствата ще бъдат отпускани през следващите три месеца
52

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фирмите, които не са направили нищо от 1 юли насам, за да си изберат търговец на ток, ще получат помощ в следващите три месеца.

Те представляват около 41% от всички фирми в страната или около 256 хиляди малки и средни фирми.
През ноември, декември и януари те ще получат между 15 до 30 лв. за мегаватчас, обявиха енергийният министър Андрей Живков и шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Няма да има нужда фирмите да подават специални молби или да правят каквото и да било. През следващите три месеца обаче тези фирми трябва да си изберат доставчик на ток.

Цената на тока на борсата е 361 лв. за мегаватчас, т.е. ако доставчикът от последна инстанция добави 50 лв. отгоре, тези фирми трябва да плащат по 411 лв. На този фон помощта от 30 лв. е минимална, но Иванов и Живков се оправдаха, че засега толкова може.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: токфирмипомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете какво правят Испания,Италия и ред други европейски държави,там на първо място са поставени хората с ниски доходи и първо те са подпомагани чак после фирмите!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При производство на ел. енергия почти два пъти повече от колкото е необходимо на България цената расте... ???
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парното от Топлофикация - София трябва да поскъпне поне с 90%!+80% заради 100% - то поскъпване на газа+10% заради 1млрд задължения които трябва да изплаща.Всичко задържане на по-ниски цени е ляв ултрапопулизъм.Да идва Ники Василев за премиер!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза че се връщате към регулиран пазар след като се намесва правителството. Тогава какъв е смисълът да избираш от 103 доставчика?
15
0
 
13
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
Стомана Индьстри се нужда е помощ, за да може Гьрците да реализират несметни печалби, а Бьлгарските работници да получават по 1000лв заплата
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и кръчмарите подпомагат с ниско ДДС, но не видяхме това да се отрази на цените, даже скочиха, докато лекарства, детски стоки, учебни пособия продължават да ги облагат с най-високият данък в ЕС
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерализацията е една брюкселска щуротия и е крайно време да се отмени. Създава само хаос, бюрокрация и спекула.
12
0
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
За последните 10 години, българският "бизнес" е изнесъл и скрил в офшорки над 28 МИ-ЛИ-А-РДА ДОЛАРА - близо 2/3 от държавният дълг натрупан за същото това време. Т.е. тези откраднати пари се компенсипрат чрез заеми които ще плаща целият народ. Но това е малко за ненаситният балгарски "бизнесмен" това не едостатъчно и сега реве за компенсации поради високата цена на тока формирана от желаният пазар! И то за сметка на всички нас от нашите данъци през бюджета!Нали искахте банани !?
11
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ако ни вдигнат много тока и да не можем да го плащаме,ги чака гилотината!
10
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А обикновения потребител ....кво ? С въдицата за електрически змиорки ли ......?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За обикновения потребител цените са добри има дневна и нощна тарифа а за фирми е само една тарифата и за август беше 25 ст. без ддс за киловат абсолютен обир заради на долния мpъcник Путин газта.
8
2
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
А обикновенните хора както винаги ще получат по един четвъртит стpaпон...
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната рубладжийска мафия от сега подготвя да свали следващото неизбрано правителство. ГРУ действа. Путин за какво изкара от БГ Малинов и му връчи орден и заплаши БГ. Това бе сигналът им за действие. И Бойко се огъна. Затова падна, защото се огъна, а не го държа кораво. Бий за да те уважават. Принцип.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко да кажем,вдигнат ли така на въстание
5
6
 
6
 
! Отговори
Държави преди 2 години
като Испания и Франция не се влияят от комунистите Газпром - там газ се купува от Алжир и Тунис!!! А другите Путин им го набутва с 200!!
4
3
 
7
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
В България трябва да се създаде национална институция , която да помага на нас - българите ! Трябва да живеем добре, а не зле !
3
2
 
23
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Спирайте да плащате всекакви данъци Ве оФци... Нека си ги търсят със съдии изпълнители... Посрещайте ги с топори у десетката...
2
0
 
15
 
! Отговори
Корона преди 2 години
кризата за това беше - нов световен ред - повишаване на цените на всяка една услуга в световен мащаб!!! Да вирус има много го изкарахме тежък е брутален е, но за това беше пуснат!!! Цената ще плати обикновения бачкатор!
1
1
 
21
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
А бедния работещ Българин какво ще получи? Четвъртит?