Експерт: България няма бъдеще без ядрена енергетика

Овчаров: Целта да е спасяване на бизнеса и потребителите
9 окт 2021 15:12, Елка Василева
75

На основните енергийни борси в Европа днес се отчита спад в цените след рекордните повишения през последните дни. Високите цени накараха бизнеса да поиска помощ от държавата, а експертите прогнозират те да се отразят негативно и на битовите сметки.

Основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа, казват експертите.

"Дългосрочните решения не могат да бъдат функции на тези еднодневни правителства. Президентът е институцията, която има мандат, която е избрана от целя народ. Нека да поеме отговорността да събере хората, които все още са в България - да помислим, да стигнем до разбиране за конкретни действия. Без ядрена енергетика България няма бъдеще", каза енергийният експерт Румен Овчаров.

Енергийната криза в Европа не би засегнала България, ако през 2013 година бе построена АЕЦ "Белене", смята бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Вижте какво се случи само със спирането на 6-и блок в "Козлодуй". Цената от 200 лв. за мегават час - една от най-ниските в Европа, стана 300, 400.  Когато имаш стабилни източници, колкото и изнасяш електроенергия, голяма част от нея на поносима цена остава в България", добави той.

Според Овчаров в момента основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа.

Международен форум събра в София енергийни експерти, които обсъдиха развитието на българската енергетика и поставиха акцент върху инвестирането в ядрени мощности, предаде Bulgaria ON AIR.

"Вие имате традиция и мощности за производство на енергия по този начин. Имате и линии за доставка, които са налице и това е един успешен сектор. Ако аз трябваше да преговарям от името на България, бих представил възможностите на "Марица" и как може да се продължи целесъобразно с проекта "Белене". Това е начин, по който вие може да изпълните собствените си цели, както в енергиен, така и в социално-икономически план, а също и с броя хора, които ще бъдат заети в тези мощности", подчерта професорът в Кралския технологичен институт Холгер Рогнер.

А според експерта инвестиция от 5-10 години в строителството на нови ядрени мощности би била лесно постижима за България и стабилна, защото не подлежи на рестриктивни регулации от Европейския съюз, касаещи емисиите вредни газове.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без АЕЦ Белене, ще станем държава от типа "племена със знамена", всичко ще ви е скъпо в страната, всичко, производството също е възможно да се изнесе, заради високите цени, не построите ли Белене, България ще изпадне в колапс, защото нито ЮП построихте, нито Белене, сега и Мариците ще закрият, а потока , който прекара Бойко , не оставя газ в България, няма разклонение за България, само минава транзит! Трябва да сте луди, да не построите Белене, при положение,че са платени реакторите и площадката
37
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
загубихме милиарди покрай АЕЦ Белене, а можеше вече да сме спечелили милиарди, ако я бяхме построили в началото на 90-те, както беше планирано ----////----- Па ти в началото на 90-те немаше пари да се обръснеш, благодарение на правешкия ментор на банкянската кра туна. Кво си щял да строиш? То немаше млеко за децата тогава.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да се "кОпа" крипто а че се хаби ток колкото една Дания и ползата от криптУтУ е НУЛА това нЕма значение. Ай сиктир ие простите майммуняци са това човеците.
35
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Когато имаш стабилни източници, колкото и изнасяш електроенергия, голяма част от нея на поносима цена остава в България ----///----- Малоумно изказване.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ли бееееее,престъпнико..Не сме народ а ......
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли дали има държава в света притежаваща 2ядрени реактора и те да стоят на склад?
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо всичките ни политици искат да инвестират само в АЕЦ, а не във фотоволтаици?
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този си мисли, че сме го забравили ли?!
30
1
 
11
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Експерт е в краденето и корупцията, като цялото им червено котило! Защо не е в затвора?
29
4
 
15
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Къв експерт е тоя мошенник бе
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 Па строят хората, ама не с КОРУПЦИОННА руска технология!!! Румънците са с френски реактори, за британците незнам точно, но надали са руски хахах, най вероятно ( ако изобщо е вярно са си техни)
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега загубихме милиарди покрай АЕЦ Белене, а можеше вече да сме спечелили милиарди, ако я бяхме построили в началото на 90-те, както беше планирано
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Мария Капон ток и не требва. Тя е цяла газоцентрала. На Седесарите Мартинчовци Димитрови не им трябват ток и газ. Те ще си спрат тока, за да има за бизнеса и народа.........................Всички седесаро-текезесари говореха: АЕЦ Белене няма да е печеливша, защото е руска............... Южен поток трябва да ни заобиколи през гърция и Македония, защото е руски...................За Белене е късно..........Реакторите трябват за държавната АЕЦ Козлодуй.............
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кажете миФинландия :D
24
4
 
9
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
явно Румъния и Англия слушат Обчаров, защото ще строят едните 2 другите 6 реактора... Са о нашите седесари козяци и де енучари като герберастите не мислят така
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя старец и бай серГей евросоциалиста принудиха Бг да плати 3 МИЛИАРДА ЛЕВА на руските му шефове за ръждиви 100 годишни казани ( демек реактори) дето и за варене на ракия не стават, дотътри ги Теменужката БЕЗ ПЪЛНОТО ОБОРУДВАНЕ и рече че били много убави, ама имало леки липси и ТУРБИНИТЕ за тока ги немало в руснашкия склад, та трябвало да ги плащаме башка! Ай се самозастреляй румене
22
3
 
9
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
Този не беше ли Р.Овч. за когото Вальо Топлото открадна 80 милиона от столичани .Сега търси други източници за крадене-комисионни от руснаците и пр. комунистически далавери, заради което всички главни прокурори са за прокуратурата поради слабо зрение и къса памет ,които се лекуват при бай Ставри
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рум. Овч. откога се бара есперт и той? Само баба ми още не е станала експерт.
20
10
 
4
 
! Отговори
Кажете ми преди 2 години
Поне една държава,в която има съветска(руска)АЕЦ ,която да не е бедна?!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя защо не при бай Ставри беееее?Замеряли го с 🍅 и марули....С други се третират *** крадливи...с друго...