МО: Карти ще разкрият истината за гробището край Кавадарци

Има ли оскверняване на българско военно гробище в РСМ
15 окт 2021 22:52,
40
МО: Карти ще разкрият истината за гробището край Кавадарци
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната е започнало проверка във военния архив. Целта й е да се установи пазят ли се карти, на които може да се види къде точно е била полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Това съобщиха от МО по повод сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

Още по темата
На 12 км от Кавадарци се издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка на този етап и от магистралата.

Припомняме, че от македонското министерство на външните работи съобщиха, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци не е разрушен. Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известна дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи,

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
10
 
! Отговори
161818 преди 2 години
Майко-продавници.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ,ще ви гледа на карти,петричката врачка отдавна умре.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щели да търсят истината с карти. Таро може би
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе што колнение направивте , коските па коските . Сега самиот овои што е цитиран горе , вика кие провериме , може е историска хипотеза. Тои што ви иа даде ,, новинава,, истиот е и автор потпишан , за новината за малите Блгарчина пред некои ден. Мора навистина да ие очаина ситуациата кога од 120.000 пасоши еден ист човек мора да се иавува ... ц,ц,ц,ц,....
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ие прво направивте скандал , Джамбаски испопрати писма на каде све не , Претседателот ви векие ви ие демантиран од вашата наципнална Тв ....а сега допрва гледаите во картите. Гарант спремен македонски елаборат за прашаниево лета по амбасадите. Како викаат старите - со свои камен по глава. А така ви ие .Така ви треба.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те си копаят гроба сами макетата, щото без нас ще са албанци, ама да продължават да копаят дъното, мейби ще го стигнат :))) Имахме ги за братя, те ни се изплюха в лицето, после очакват да им легаме за всичко, дето болните им мозъци са родили......хахахахаха :)))