Румен Радев: Общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ

Президентството прие делегацията на българската общност в РСМ
27 окт 2021 11:26, Нели Христова
111
Румен Радев: Общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ
Снимка: БГНЕС

Това е знакова среща. За пръв път на такова високо институционално ниво България приема представители на македонските българи.

С тези думи президентът Румен Радев приеме в президентството делегацията на българската общност в РСМ, която включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани, предаде репортер на БГНЕС.

България застава решително зад македонските българи, заяви Радев и подчерта, че тази позиция вече е изразил пред ЕС и по време на срещите си с френския президент Макрон и канцлерът на Германия Меркел.

Силата да отстоявам тази позиция се дължи на вас. България ще се ръководи от вашата воля, обърна се Радев към представителите на организации на българите в РСМ.

Тази среща е индикация за единството на македонските българи, без нея ние не можем адекватно да защитим вашите права. България обаче не може да се намесва във вашето единство. Всичко трябва да е подчинено на голямата цел – защитата правата на българите, каза още Радев и припомни, че в Договора за добросъседство е оказано, че имаме правото да отстояваме правата на македонските българи.

Президентът застана също и зад призива на организациите, изпратен на 12 октомври към политическите партии и институциите у нас.

Трябва да е ясно, че освен защитата на вашите права, имаме и по-широк интерес към РС Македония, но при всички положения вашият интерес ще бъде водещ. Това зависи изключително много от вашето единство, продължи Радев и добави, че България е в процес на формулиране на нова политика.

Българските граждани са граждани на ЕС, затова тяхната дискриминация е дискриминация на европейци, бе категоричен Румен Радев.

Той отбеляза, че общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ и опазване на историческото и културно наследство. Погазването на тези права са причината да отложим началото на преговорите на РСМ с ЕС, независимо от цената, която плащаме. България ще върви непоколебимо по този път, категоричен бе Радев.

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев подчерта, че позицията на България е ясна и конкретна. Процесът на дебългаризация е възродителен процес. Позицията на България е лъч надежда, посочи той и също припомни призива от 12 октомври.

Ние най-силно желаем европейското бъдеще на РС Македония, но това не може да стане за сметка на България и българите, живеещи в страната. Търпението на българите в РСМ е изчерпано. Ние искаме малки неща – зачитане на нашите права. Това трябва да се изрази в Конституцията на РСМ, категоричен бе Колев.

В РСМ няма пример на интегриран българин, искаме да се интегрираме. Очакваме честно преброяване в страната, каза още Колев и посочи, че 120 хиляди души в РСМ са с доказан български произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН...ТЕЗИ НА СНИМКАТА СВЪРШИХА ПАРИТЕ И ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ЖАЛВАТ ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ НА БАЗА ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД В МАКЕДОНИЯ...
47
3
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Току що КС обяви назначението на Кирчо за министър от Служебната хунта на фигуранта за противоконституционно, с всички произтичащи правни последици за това, а самият факт че Кирчо е подал декларация с невярно съдържание по отношение на гражданството си, което към онзи момент още не е било изчистено от канадска страна, би могло да се накаже и с ефективна присъда, както повелява Констиуцията ни, която е така оспорвана и неглижирана именно от носителите на "Новият морал" ... !!!
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев има няколко дни да оправи кампанията си за президент преди да се разпадне окончателно.1.Да се върне към похода срещу ДПС-те дебългаризират държавата тук.Македония е фикция.Комплекс.2.Да махне зелените сертификати.Народът може да не вдигне бунт,но може да гласува срещу него на изборите.Ако не направи това Герджиков ще го мине още на първи тур,а втория ще е разгромен.Има време до 1 ноември,после ще е късно.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗИ НА СНИМКАТА НЕ РАЗБРАХА ЛИ,ЧЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС (АКО ИЗОБЩО ВЛЕЗЕ НЯКОГА) СЛЕД СЪРБИЯ...ТОВА Е ПЛАНЪТ НА ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ-МАКЕДОНИЯ ЧЛЕНКА НА ЕС ЕВЕНТУАЛНО ЧАК СЛЕД КАТО СЪРБИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ...
44
5
 
11
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Един разединител и лъжец като фигурата е цинично да говори за обединение.Той разедини и насади огромна омраза сред българите в България ,тръгнал да обединява българите в РСМ. Победната лъжа,спиране няма братче,лъжите им са просто в кръвта
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев как не се е сетил да удари с юмрук по масата. Посланията които излъчва юмрукът му говорят повече от онова което излиза от устата му.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петър Колев е с професия "българин". Който е запознат с темата българи в Македония е наясно какво значи това.
41
1
 
5
 
! Отговори
нн преди 2 години
След 1945 година в Македония са ставали такива неща с българите, а ние сме си мълчали и траяли. Сега с членството на РСМ в ЕС се сетихме, какво стана с българите? Процеса е много сложен и негативин за българите, просто вече ги няма. По Конституция не са и етнос. Последното преброяване го доказа, друг е въпроса с българските паспорти, там нещата са други.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се скри Фигуранта на Фигурата - Янев !? Той май разбра, че са за Трибунал за престъпната си некадърност която мори Народа !
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38Аман от радевски ***. Кажи едно нещо което тая руска пионка направи за целия мандат. Помниш ли как се дупеше на руския поп като дойде да му се кара? Помниш ли как развяваше юмрука без маска? Помниш ли как говореше, че няма вирус? 6 месеца приспивни песни и сега като взеха да умират хората, продължава да си прави реклама.
38
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправи проблемите в бг тръгна да тешаваш извън бг:)))
37
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък майките на Радев и Кацаров са най-споменаваните хора у нас
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бойко БългароубиецТо няма нужда да заповядва нещо на ***, то цялата стран се вдига на протести срещу Радев.
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФИГОРАНТА ВЧЕРА ПЛАТИ ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ С НАШИТЕ ПАРИ! КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що Баце от Русе пак разби на рундака мада фака муцуната
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов краде, а Радев мори - вън генералите от управлението на държавата !
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бяха забравилинтази тема за предизборни точки.Защо не мине ясно обаче дават примери за това коетомсе случваломв Македония преди 30 до 50 и повече години.Разрушеното гробище за което не е сигурно че го имало е разрушено през 1930 година.Човека с радиото в началото на 1990 година.Смешно става.Не осъзнават ли,че само унищожения предизвикват политиците.Днес са починали125 Българи в България от ковид..В Македония са 10 починалите общо.Кой вреди на Българите повече незнам,вие преценете.
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигурант на Ес, издъни се вече, няма нужда! пиар...
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера правителството ан Румен Радев е взело нов държавен дълг от 1 млрд лв!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ивелин МихайловПрезидент на мутрите!ФИГУРАНТ