Каракачанов скочи на САЩ: Македонско малцинство в България няма!

Той иска реакция от българските власти и партии
30 окт 2021 09:39, Александър Попов
315
Каракачанов скочи на САЩ: Македонско малцинство в България няма!
Снимка: БГНЕС

Македонско малцинство в България няма! Това е крайно време да го разберат и конгресмените отвъд океана, а българските институции в лицето както на президента Радев, така и на Министреството на външните работи да дадат ясен знак на посолството на САЩ, че няма да търпят какъвто и да било натиск по отношение на историческата истина и правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония.

Това се казва в категорична позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов по повод отправен въпрос от американски конгресмен за правата на сдружаване на т.нар. "македонско малцинство" в България. Става дума за въпрос на Клаудия Тени в една от подкомисиите по външни работи на долната камара в САЩ към Габриел Ескобар, заместник-помощник държавен секретар на САЩ, представител по въпросите на Западните Балкани.

"Посланикът на САЩ в София работи много близо със своите европейски партньори на място, за да осигури това, че тези въпроси получават внимание". Това се разбира от отговора на Ескобар. "В основата на сътрудничеството с европейските ни партньори са не само общият интерес, но и общите ценности. И всичко, което нарушава тези отношения, предизвиква нашата голяма загриженост", казва още Ескобар.

"Клаудия Тени е републиканец и е представител на група в Конгреса, която работи по въпросите на Северна Македония. Въпреки че Тени е представител на републиканците, точно при управлението на президента Тръмп подобна ситуация нямаше да е възможна. Очевидно дамата не е запозната и демонстрира активност, за да трупа точки, но по-лошото е, че отговарящите в администрацията на президента Байдън са още по-малко запознати. Явно обаче това въобще не ги интересува и по най-безогледен начин се опитват да притискат България. Миналата година по това време представих пред различните институции в САЩ – Съвета по сигурност в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона, огромна документация как самата американска преса нарича македонското освободително движение и населението на Македония – българско. И това е само много малка част от примерите, които сочат ясно дали съществува нещо като „македонски етнос“ – става въпрос за над 35 хиляди публикации от 1852 до 1912 г. Навсякъде там американски журналисти, дипломати, включително и живеещите на Балканите американски протестантски мисионери говорят за български народ, българско население и българско освободително движение.
Затова не смятам, че подобни послания от страна на САЩ са в партньорски и уважителен дух – към страна, за която те твърдят, че е техен стратегически партньор. Също така държа да напомня на представителите на американската администрация, че Република България е суверенна държава и се управлява съгласно своята Конституция. Българската конституционна уредба не предполага никакви колективни права, малцинствени партии и т.н. С подобни изказвания САЩ могат да спечелят ръкопляскания от политическата върхушка в една малка, корумпирана и тотално антидемократична държава, каквато е Северна Македония, но, убеден съм, ще загубят окончателно доверието на България – страна с хилядолетна история, мъдър народ и ключово значение на картата на Европа.  

Нека след поредното нелепо изказване на уважавания от мен, но явно некомпетентен по балканските въпроси, Ескобар САЩ не се учудват защо в България 75% от населението симпатизира на Русия и руската политика", се казва в позицията на Каракачанов.

"Междувременно, видео от отговора на Ескобар се появи и в YouTube канала на нещо, което се нарича Обединена македонска диаспора. За да е ясно – това е създадена от бившия премиер Груевски лобистка организация, която както неговото правителство, така и това на Заев финансира с по няколко милиона долара годишно за антибългарска пропаганда в САЩ. Та тези именно хора благодарят на конгресменката Тени за това, че отстоявала "човешките права на македонското малцинство в България". Ескобар пък е цитиран от скопски медии да казва също, че най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година.

Време е българските институции в лицето както на президента Радев, така и на Министерството на външните работи да дадат ясен знак на посолството на САЩ, че няма да търпят какъвто и да било натиск по отношение на историческата истина и правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Никакви компромиси не могат да се правят, камо ли до края на годината, щом при нашите съседи наблюдаваме десетилетна дебългаризация.

Интересно ми е дали на тези твърдения, които не отговарят нито на действителността, нито на законодателството ще реагират и онези партии, които години наред въртят опашка около американското посолство и търсят потупване по рамото: ГЕРБ, "Да, България" и т.нар. нов проект, базиран около продължаващата промяна на канадското гражданство. Мълчанието по този въпрос, ще означава както за мен, така и цялото общество, че тези хора и партии в първия удобен момент след изборите ще предадат интересите на България. Така, както го направиха с четирите реактора на „Козлодуй“, със съдбата на Южен поток и с АЕЦ "Белене", авършва лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
5
 
! Отговори
Радев и капанът преди 2 години
Радев ни вкара в капанът, защото измести въпросът от историческите факти към дебългаризацията. Това го направи в угода на САЩ и ЕС и против българските интереси. Повдигайки въпросът за българите и техните права в СРМ, реципрочно ще ни отговорят с правата на македонците в България. Щом има македонска нация, значи има и те права като нас. Дали още с признаването на независимостта на Македония не си вкарахме автогол? Целта на САЩ е ясна- разделяй и владей, а нашите политици къде са?
31
1
 
4
 
! Отговори
Криза преди 2 години
Китаиците ще развъждат лебеди ния тука като французите ще яден охлюви по боргутски и ще отглеждаме жабешки будчета,също така може да култивираме и шаран има вкус на сьомга наричат го сомгата на бедните.
30
3
 
8
 
! Отговори
L. преди 2 години
Чудя им се на САЩ защо продължават политиката на Сталин на Балканите. Или СССР и САЩ са две страни на една монета. Докато не осъзнаем като евреите, че всички искат да ни затрият, така ще е.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важно от всичко е , че другаря Радев прави 50 лицеви опори за 1 минута, а се видя ,че му е през оная работа някаква си конституция на РБ.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И РАДЕВ СКАЧА СРЕЩУ САЩ И ВЕЧЕ ПАДА.
27
2
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Пълен провал на българската политика спрямо Македония. Не е неочакван нито необясним. Като гласуваш за глупави хора така става.
26
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Каракачанов,то у нас само торбички "Билла",няма.Напикани *** след стрелба и българскипаспорти за продажба на братята македонци!Долни и крадливи мекерета!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ВЪН!
24
1
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
ЦЯЛАТА СХЕМА НА ДС-БКП СЕ РАЗПАДА. МЛАДИТЕ ВРЪЗКАРЧЕТА ОТ РАЗЛОЖКО И ГОЦЕДЕЛЧЕВСКО ОТХРАНЕНИ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ И ИЗДИГНАТИ ДОРИ ДО ЕВРОДЕПУТАТИ ПРЕТЪРПЯХА ПЪЛЕН ПОГРОМ.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 Няма такова нещо като "един от най-младите комунисти". Всички курсанти в Симеоново са били длъжни да станат членове на партията. Баща му никога не е работил за ДС. Работил е за МВР. Служителите на МВР/ППБ нямат право да са участници на митинги, и е абсолютно невярно, че "не е пропускал". Нито по времето на БКП, камо ли по времето на БСП. След настъпването на демокрацията практиката да "си връща" партиен билет престана да съществува. Това са артефакти на режима отпреди 89та.
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***,не случайно ти обърнах внимание да не ровиш за бг малцинство в Македония ,защото веднага ще последва ответна реакция.Единственото нещо ,което трябваше да искате от РСМ ,за да влезе в ЕС беше именно сами да подпишат ,че нямат малцинство тук,а вие се хвърлихте да искате езика,историята и сума глупости.Ето,че сега ще ни се върне всичко.Вмро е за забрана.Тези хора са вредни за България.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ ОТ ГЕРБ СЪЩО СКАЧАШЕ НА САЩ И ЗАТОВА ПАДНА.
20
2
 
20
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Американците и мъкедонците си приличат единствено по това,че нямат собствен език...Иначе едните имат история 300 години,а другите,горките мъкедонци,само 30 години...
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3, ФАЩ като е хегемон с оръжие та какво? Да им се подчиним безропотно, така ли? Нека ти обясня нещо. Ние българите можем да сключим примирие с дявола, ако това означава да спасим своите (визирам 2рата световна война), но защо си мислиш че ще му се подчиним, особено ако това означава да загубим своите? Американците с това условие станаха враг номер 1! Някои хора в едно посолство явно не са чели историята ни и не знаят защо сме влязли в съюз със Хитлер! Допуснаха огромна грешка.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И БОЙКО СКОЧИ НА САЩ И ЗАТОВА ПАДНА СЕГА Е ДОЛУ.
17
0
 
0
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До до 29 За "меките китки" не говорим! Те ще си завъртят трътките навсякъде , където им изнася!
16
10
 
18
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 2 години
Каракачанина стига е дрънкал глупости,а да връща всичко откраднато от Македонските дружества в България,като Македонски домове и клубове,имущество за милиони.До кога ще поддържа искуствено Македонски въпрос,за да оправдае съществуването на псевдо партиотичната си партийка,която е сбирщина от ченгета и доносници.Разбира се,че в България има Македонци,и то стотици хиляди.Ако той не е македонец,това не означава,че няма македонци в България.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само така, припомняй им нс янките, 75% от населението симпатизира на Русия, факт.
14
14
 
13
 
! Отговори
Аналитик+ преди 2 години
Джавкайте се! Македонците ще спечелят, защото са млада държава и са единни, а ние ще изгубим пак, защото сме безкрайно разединени и в крайна сметка лузери - само 2-3 национални катастрофи поради същото поведение в миналото. А с лузерите никой не иска да дружи...............Непоправими сме!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 "ДПС защо съществуват?" Аз нямам спомени в Конституцията на България да има специална глава за ДПС, но може би нещо не съм дочел. Иначе, за да отговорим на въпроса защо една етническа партия я има: за да отстоява интересите на хора, които явно се чувстват като отделна група. Никой не може да забрани на хората да се групират по интереси. Би било проблематично, ако партията не доускаше българи, но това не е така.