Ще се компрометират ли изборите след скандала с машините?

"Софтуерът е по последните стандарти", уточняват експерти
12 ное 2021 15:06, Петя Славова
44
Ще се компрометират ли изборите след скандала с машините?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вместо за планове в политиката, кандидати спорят за почтеността на изборите в страната дни преди вота на 14 ноември.

На разпит в прокуратурата беше привикан управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, заради "ареста" на 228 машини за гласуване. Проверяват се други близо 200, които се появиха в склад в София.

"Първоначално купените машините за изборите са тествани от ЦИК и би трябвало да бъдат здрави. Ако някоя от тези 12 000 машини не започне работа в деня на вота, трябва да има с какво да бъде заменена. От ЦИК казаха, че са предвидили 5% резервни, което е около 600 устройства. Също така трябва да има с какво евентуално счупена машина на първия вот да бъде заменена на балотажа", обясни експертът по машинно гласуване Делян Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Машините са тествани от специалистите както за физическата им издръжливост, така и за възможните опити за манипулации.

"Проведени бяха и физически, и логически стрес тестове - работа в много ниски, в много високи температури, на батерия, опитвахме се да сменяме платките по време на работа. Издържаха. Машините отговарят на най-съвременните изисквания от гледна точка на сигурност на информацията. Софтуерът е по последните стандарти", уточни експертът.

Хората не трябва да е се притесняват от опити за манипулация на изборните резултати, увери Стоил Стоилов от Обществения съвет към ЦИК.

"В така създалата се ситуация трябва да убедим хората, че с организационните мерки, които вече са взети, и с технологическите аспекти със сигурността на машинния вот, изборите ще бъдат сигурни и честни", заяви Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че ако машината даде дефект, до 30 минути специалист трябва да отиде в конкретната СИК, да установи проблема, да я изведе от употреба и да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Експертът е убеден, че няма нужда от 100% броене на пуснатия в урните вот.


"Не съм против контролното броене, но съм против машините да се превръщат в луксозни принтери. То има две задачи - дали машините работят правилно и да провери дали "Сиела Норма" не е манипулирала софтуера", уточни Стоилов.

Той припомни, че всяка машина е предназначена за конкретна секция и няма как да бъдат разменяни и по този начин евентуално да се извърши някаква манипулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
които знае как стават измами с ма6ините и го е правил веднага предприе контра мерки
38
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
каква е тази фирма сиела кои е собственик защо не се показва кои сключи договоракак фирмата спечели общ поръчка празни приказки в пространството отвличатли ни вниманието никои нищо не казва
37
3
 
2
 
! Отговори
И какъв е скандала? преди 2 години
Това, че фирмата Сиела Норма си е купила още машини? Какво общо има това с изборите. Лицензираните за изборите машини имат серийни номера, други няма да се използват. ..... Бойко и гербаджиите търсят за какво да се заловят, защото им е ясно, че и този път най-многото което могат да направят е да върнат мандата.
36
1
 
4
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Компрометирането на изборите, вече предварително е факт. И то, не само заради поредния скандал с пластмасовите кутии. Това го казват публично експерти, а не обикновенните хора по улиците. Пределно ниско е паднало доверието на хората към всички институции в момента, които бяха длъжни да осигурят ред, прозрачност и демократични порядки за провеждането на скандално проточилите се и все още незавършили както се следва по правилата избори. Да поживеем да видим резултатите и от поредното зрелище.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не се притеснявам, просто искам да мога да видя накрая черно на бяло за кой ми е бил отчетен гласа. Също и една справка за последните 10-15 години ще ми е интересно реално как са го отчели.
34
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ: И КАКВО КАТО МИ ХВАНАХТЕ ЧАСТ ОТ НЕЛЕГАЛНИТЕ МАШИНИ!! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО МНОГО ОЩЕ МИ НАКУПИ ВАСИЛ БОЖКОВ)! ИСКАХТЕ ЛЪЖЛИВ КОМУНИСТ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА И ГО ПОЛУЧАВАТЕ !
33
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Тръмп/ АКО ИМАШЕ И ГРАМ ИСТИНА В ДУМИТЕ ТИ СЕГА РАДЕВ ДА Е ИЗПОАРЕСТУВАЛ ШЕФА НА ФИРМАТА ЗА СОФТУЕР И ЕДИН КУП ДРУГИ ХОРА ! ПРЕСТЪПНИКА Е РУМЕН РАДЕВ И ПУБЛИЧНО ГО ОБЯВИ С ТОВА, ЧЕ ОБЯВИ МАШИНИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ КАТО НЕЩО НОРМАЛНО :D
32
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧЕ СОФТУЕРА НА 100-ЦИ ОТ МАШИНИТЕ Е ПО-ПОСЛЕДНИ СТАНДАРТИ ЗА ЛЪЖАНЕ В ТОВА СПОР НЯМА! :D ВЕДНАГА СЛЕД ИЗБОРНИЯ ДЕН ПРЕСТЪПНИТЕ МАШИНИ ЩЕ БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ С НЕРЕГИСТРИРАНИТЕ ЗА ДА СКРИЯТ, ПРЕСТЪПНИЯ СОФТУЕР! АКО СЕ БРОЯХА РАЗПИСКИТЕ ДОРИ ДА ИМА 1% РАЗЛИКА ИЗБОРИТЕ ЩЯХА ДА СА ВАЛИДНИ А СЕГА СА ЕДИН ГОЛЯМ ФАРС ОПОЗОРЕН ОТ ПРЕСТЪПНИКА РУМЕН РАДЕВ ДОКАЗАН ИЗМАМНИК!
31
12
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Герб си поръчаха машини за да си направят собствени избирателни секции и собствен ЦИК с цел създаване на хаос и като им хванаха машините се разкрякаха първи. Оказва се че само ГЕРБ са очаквали такива машини.
30
13
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Машините гарантират много по-честен вот в сравнение с хартиените бюлетини.На определена партия това не се харесва и създава скандали.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго ви е по-интересно. Водачаа на листа в ГЕРБ Маринов ще бъде ли избран?
28
7
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Не, защото това са лъжи на Банкянският крадец !!!!
27
6
 
9
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ПРОВЕРКАТА Е ВИША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ !!! АМА НАШИЯ ФИГУРАНТМАДУРО НЕ ДАВА И ДУМА ДА СТАВА ЗА 100% БРОЕНЕ !!!!! СЛЕД ИЗБОРИТЕ НАШАТА ТАТКОВИНА ЩЕ СЕ КАЗВА БУЛГАРВЕНЕЦУЕЛА А ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ СЕ КАЗВА ФИГУРАНТМАДУРО !!!!!!!
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборният кодекс (чл. 269) и методическите указания на ЦИК забраняват ремонт и смяна на части на машината по време на вота. Ако устройството се повреди, се минава веднага на хартиено гласуване както се случи на последните избори във Велико Търново. ЗА ТОВА ИЗМАМАТА, ЧЕ БИЛИ УЖ ЗА ГРУЗИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ Е ЯВНА. СЛЕД ПЪРВАТА ВЕРСИЯ СИЕЛА НОРМА СМЕНИХА ОЩЕ 5 ВЪРСИИ ЗА 3 ДЕНА. АМА БИЛИ ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ... КАКВИ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ВИ ТРЯБВАТ ЗА МАШИНИТЕ,СЛЕД КАТО НЕ Е ПОЗВОЛЕНО ДА СЕ РЕМОНТИРАТ МАШИНИТЕ?
25
1
 
8
 
! Отговори
еха преди 2 години
Какви експерти са тия бе , де... мошениците .
24
1
 
12
 
! Отговори
Българин! преди 2 години
"Проведени бяха и физически, и логически стрес тестове - работа в много ниски, в много високи температури, на батерия, опитвахме се да сменяме платките по време на работа. Издържаха. Машините отговарят на най-съвременните изисквания от гледна точка на сигурност на информацията. Софтуерът е по последните стандарти", уточни експертът. *** те няма да сменят платките бе "експерте", предвидено е било ДА СМЕНЯТ ЦЯЛАТА МАШИНА! За това са им тия над 500 ЦЕЛИ МАШИНИ ЗА "РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ"!
23
2
 
12
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Лично аз си мисля, че избора вече е направен. Седем месеца подготвяха изборите, ако и това не са могли да си "оправят" не знам какво са свършили. За нито една от фалшивите им истории няма доказателства. Всичко беше един голям цирк и резултата е много заеми.
22
3
 
12
 
! Отговори
да верваме преди 2 години
Кой знае колко машини има още из страната , готови за подмяна .
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Smartmatic машините са "пробити". Защо си мислите, че има толкова "резервни части" тъй де резервни машини.
20
2
 
12
 
! Отговори
zz преди 2 години
Ако не броите разписките ще ви тепаме , да знаете !