Новоизбраните конституционни съдии полагат клетва

Новите съдии се избират от КС и ВАС, от президента и от Народното събрание
Обновена: 15 ное 2021 15:32 | 15 ное 2021 05:35, Ния Христова
0
Новоизбраните конституционни съдии полагат клетва
Снимка: Pixabay
Днес в Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии, съобщи БГНЕС.
 
Клетвата ще се положи в присъствието на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.
 
На всеки три години, когато ичтече 9-годишния мандат, четирима конституционни съдии се сменят. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.
 
Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.
 
За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, участник в служебното правителство като министър на правосъдието и ще заеме мястото на проф. Борис Велчев.
 
Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.
 
Парламентът също така трябва да излъчи двама представители, но това ще се случи след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари