Финансисти: Служебният кабинет изтегли дълг при по-добри условия

Любомир Дацов: След 3-4 месеца, ако трябва да се тегли дълг, той ще бъде по-скъп
16 ное 2021 22:08, Красимир Ангелов
27

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лева. Има ли изненада в тегленето?

"В бюджета с актуализацията беше заложен един приходоизточник, който трябваше да се покрие от постъпление от аванса, който трябваше да получим за Плана за възстановяване от ЕС. Закъсняхме с подаването и утвърждаването. Този приход не постъпи. Най-малкото в момента той трябва да бъде запълнен. Очаквам до края на годината едно значително постъпление на собствени приходи на бюджета и завършването му със знак плюс", каза финансовият експерт доц. Емил Хърсев в "Денят ON AIR".

"Нищо, че Министерството на финансите прави прогнози за инфлация от порядъка на 4,5%, ясно е, че при тази обстановка, лихвите ще тръгнат нагоре. На някого му беше хрумнало, че могат да използват момента и да вземат дълг при относително по-добри условия. Все още не е ясно дали ще имаш и правителство, хубаво е да имаш едни пари на разположение, които при развитие на различни сценарии да може да употребиш. Това е основният момент. Те имат таван на дълга, който не са оползотворили, дори имат още малко гъвкавост, тоест могат да вземат още малко", обясни финансовият експерт Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Хърсев заяви, че очакванията за ниските лихви се оказаха илюзия, защото се забелязва, че за първи път от много години доходността на българския държавен дълг се качи.

"След три-четири месеца, ако трябва да се тегли дълг, той ще бъде по-скъп. Те се опитаха да бягат пред вятъра, за да направят някакви добри условия. Освен това има много неясноти за следващата година какво ще се случва. Повечето от тях са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не е много сигурно дали ще дойдат аванси. Аз не бих се обзаложил, че ще дойдат", каза още Дацов.

Той отбеляза, че светът е в едно глобално преструктуриране, има незадоволено търсене, относително ниско предлагане и това е причината да има дългосрочна инфлация.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една страна одобрявам, защото и аз направих същото- погасих един кредит, от който ми оставаха 5000евро при 7% с нов но с лихва 4%. Но от друга страна от фондовете за възстановяване НЯМА да се отпуснат 100% от сумата за която си кандидатствал - така че е грешка да ги включват в сметките на републиканския бюджет.
18
0
 
0
 
! Отговори
гудериан преди 2 години
До *** Е кои предишните бре, при положение, че Боко управлява 12 г?
17
5
 
6
 
! Отговори
честита промяна преди 2 години
харвардската пирамида расте , което значи че на народа парите изгоряха .
16
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Суверенът си избра "новия" живот - по кофите , на тъмно и на студени , и глад ! Ще имаме градове на просяците!
15
1
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Трябва да гласуваме за тези , които се разпишат под декларация, че ако до края на управлението не върнат взетите заеми , веднага влизат до живот в затвора и пълна конфискация на имоти, пари и фирми на тях и цялата им администрация !!!! Едва тогава няма да има кражби !!!
14
2
 
18
 
! Отговори
манго преди 2 години
Мънго, заемите на Боко бяха основно за покриване на стари такива, теглени от предишните крадци. Аман от манипулатори.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аи стига дългове бре. С пари на заем всеки може! Време е да управляват без кредити!
12
3
 
23
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 2 години
Теглят момченцата заеми, теглят!!! Нали трябва да напълнят зеленото чорапче на Фигуранта ! Е, сега вече ще видим крадене ,другаре ! Ама истинско !
11
1
 
18
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
А защо изобщо трябва да се тегли бе, ? нали тези новите тарикати бяха много велики, нали събираха повече приходи, нали спряха "кражбите"? Защо?
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плана на ЕС е огромен заем от 40 милярда евра. Не са готови пари за харчене а трябва да се върнат след 20 години. България затъва в заеми както Гърция и после не може да върне планини от заеми. Ромите Хрсев и Дацов прибират по 100 милиона такси както Милев Велчев и Кобурга.
9
0
 
13
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Дописката сякаш е списвана от начинаещ спекулант на четири редбул-а... И тоя езкуфелник Хърсев... Нали уж ново поколение експерти, разбират, работят за ултра-хипер-мега-квази-тера-инфра известни хар-вард съпортед компании .. вие нафталини ми вадите....
8
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Че нали Кокорчо се перчеше, че събрал 2 милиарда повече от ГЕРБ? Защо теглят заеми? Или тъй нареченият излишък вече го изпапаха?
7
12
 
2
 
! Отговори
Мънго Икономиста преди 2 години
Това с дълговете е мижи да те лажам, тиквата уж викаше че много са теглили другите ама и той бая се надърпа последните години, защото видя че не може да вдига пенсии и заплати и хората почнаха да губят търпение.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тоя кви басни говори.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста жалко, плана за развитие е тотален провал, 1 млрд. по-малко инвестиции и 1% под очаквания растеж, но видите ли по-кадърен от Киро Харварда няма, направо на планетата.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да тегли, време новите да захлебят малко. чорапа ще ги награди.
3
4
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Ми явно кражбите продължават, иначе нямаше да има нужда от нов дълг. Кога ще спрат кражбите, мисля 5-6 милиарда годишно казаха че са.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олелелее, финансист...начи имали таван на дълга и дори не го изпълнили. ХАХАХА, дооуубре, еми да вземе да го изпълнят освен. да удорят тавана кво? А представяте ли си, да не бяха гласували таван? Ехеееее, тогава щеше да е друго, пари кат шума!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъскам чепици стари само за две цигари! Ваксаа, ваксааа...