Ще се освободи ли външната ни политика от сателитния синдром?

Проф. Динков: Интеграционният модел на ЕС в момента буксува
22 ное 2021 22:30, Анисия Иванова
82
Ще се освободи ли външната ни политика от сателитния синдром?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от президентските избори предполагат някакъв вид промяна на позицията на България в международната политическа сцена. Това важи и за парламентарните избори, като оттук нататък можем да очакваме една по-стойностна и по-смислена външна политика на страната ни. Това заяви проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"От края на 19-ти век българската външна политика не може да се освободи от сателитния синдром. Това означава, че следваме линия, която се предписва от някой голям брат...България трябва да разработва свои позиции и свое поведение в международните отношения".

Проф. Динков заяви, че България е успяла да влезе в едни от най-успешните съюзи за колективна сигурност като НАТО и Европейския съюз, но е време да осъзнае своя собствен потенциал и да отстоява своя национален интерес в тези организации. Той добави, че един най-големите проблеми на страната ни е именно свързан с отношенията ни с партньорите в големите международни организации.

"Аз забелязвам, че откакто президентът натрупа по-сериозни правомощия при последните две служебни правителства, когато той отиде на заседанията на Европейския съвет, той говори и него го слушат.”

Международният експерт посочи, че последните години Европейският съюз показва желание за експанзия към Западните Балкани. Властите в България не са успели добре да аргументират своята твърда позиция по отношение на ветото на членството на Република Северна Македония, което е довело до сериозен натиск от страната на другите държави-членки. Този дипломатически провал е и причината да се зароди силна антибългарска реторика в Северна Македония.

“Ние след 14 години членство в ЕС все още не сме осъзнали на каква организация сме станали член. Този май месец ще се проведе една сериозна дискусия за бъдещето на Европа и това е много добър повод България да се включи и активно да участва в разговорите.”

Проф. Динков смята, че ЕС е организацията с най-успешен интеграционен модел, който в момента буксува. Според него трябва много детайлно да се изговори какви са рисковете пред блока, в каква посока върви той и дали не е отклонява от целите, които са заложени при самото му създаване.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
5
 
! Отговори
Обезлюдяването преди 2 години
Бойко, виж си резулата от управлението - Население България 2021 - 5 043 186...За десет години населението намалява с 2,3 милиона. ... От тези 5 043 186 , едва около 2 милиона са активно население, предимно чиновници, шапкари, на държавна ясла! ...... Къде е българския среден и дребен бизнес и помощта за него? От 10 милиона, са останали едва 2 милиона активно население, като ви казах, че през твоето управление се извършва геноцид, не ми вярваше, стискаше властта, не я даваше на БСП или на друг,
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Население България 2011 г. - 7,348 милиона.. Население България 2021 - 5 043 186...Брой по избирателни списъци 2011 - 6, 9 милиона. Брой по избирателни списъци - 6, 6 милиона. За десет години населението намалява с 2,3 милиона. А избирателните списъци със 300 хиляди..По тях излиза, ние нямаме население под 18 години...Дали избирателната ни активност е била 33%?Бойко виж си резултата, като ви казвах, че масово умират хора през вашето управление, ноне ми вярвахте и се натискахте за власт,взим
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само си представетеНе само църкви, но и манастири трябва да има, когато някой има нужда от усамотение и да събере мислите си или да излезе от дадена затруднена ситуация или от бърн аут и т.н., манастирите трябва да помагат на такива хора да стъпят на краката си, да им дават кураж, да ги превъзпитат , да ги обучават в професии и след време, отново да се върнат в обществото като пълноценни граждани.
41
0
 
3
 
! Отговори
Пак повтарям: преди 2 години
За какво сте дошли тука?Търсите отмъщение за нещо дето не съм направил, а вие? Не щото е така минирано, че няма да ги намерите всичките и квото и да направите, ще си тръгнете много по-малко отколкото сте!Ако сте дошли без лоши намерения и заповеди нищо лошо няма да ви се случи!Но ако сте дошли пак да ми приказвате глупостииии от сорта на пари няма, изкуството е маловажно ...почвам да пускам тухлите!
40
1
 
0
 
! Отговори
За к'во сте дош преди 2 години
Да ме търсите за съвет или да ми сградните още положението и да ви се случат трудови инциденти?Или ще помагате и ще забравите последните 30 години и ще се отърсите като арктически планински патенца от преживяното или си чупете вратовете, защото как е тръгнало нема да прокопсате!
39
1
 
1
 
! Отговори
Идеята е нали: преди 2 години
Че в Специален отряд 2 има едно интересно изречение ... Много хора изпратих в затвора през онези дни ... Но системата ако не я създадеш недвусмислена винаги се преражда и изражда. То затова е логиката не е сигурно, че Древните цивилизации са били по-глупави от нас, но е явно, че правим техните грешки! А за да не ги правим ... Има нещо наречено науки и изкуства и има специален член в Конституцията за тях? И кво викаш мене със здравия ми разум не слушате! Ама келепира си винаги!
38
2
 
1
 
! Отговори
Как да ти кажа: преди 2 години
Гледал ли си "Рамбо:,Последна кръв"?Трябва да го гледаш, много образователен продукт е!На въпроса "Как?" отговор нали знаеш, че няма да получиш, а на въпроса защо : Нали знаеш вица за тухлата и новобранеца! Когато траекторията на падащата тухла съвпадне в точният момент с траекторията на главата ви колега, това е трудов инцидент!На теория разбра ли го? Не. А на практика? Не?Излиза!Пускайте тухлата!
37
3
 
2
 
! Отговори
Само си представете преди 2 години
Тези манастири дето някога са били крепости на българските държавници и владетели и армия са превърнати в хотели в тези прекрасни места на българската природа .... И от тях и БПЦ и Симеон 2 и годишната му лепта от БПЦ са изцоцали толкова много пари от вас ... Само си го представете ... И искат и държавна помощ, която по Конституция бившият премиер само трябваше да каже едно Не! Награда от тях? НЕ пак по конституция. Чл.13.Държавата и църквата са разделени. Но по тоя въпрос има и
36
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 2 години
КОГА - с всички дългове и фондове , които сме взели и гербаджиите завлякоха ?! Не можем да гъкнем има - няма поне 200/250 години , и специално пък с нашата икономика и военна мощ !!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Този дипломатически провал ака ветото е и причината да се зароди силна антибългарска реторика в Северна Македония"++++++++++++++
34
1
 
2
 
! Отговори
То на война: преди 2 години
Чуждото е десет пъти, колко твоето нали владико!Или как казва Син Дзъ в Изкуството на войната: на бойното поле всяка еднакрини жито дето може да свиеш от врага, незаконно по чл. 13 от КРБ е колкото десет твой!
33
2
 
1
 
! Отговори
Мисълта ми е... преди 2 години
Ама тънката ми мисъл е ... Че за цивилизационно условие владико трябва да се дават пари нали ме разбираш, за триците и маймуните ....и че твърде дълго някак си към материална база сме доста недофинансирани - Ние, а не вие. Хората гледат новините гледат БПЦ прави концерт песнопения за реставрацията на манастир, всъщност трябва да чуват:Корпорация БПЦ събира пари да реновира хотел, а не да харчи от своите!
32
1
 
2
 
! Отговори
Мотивите ми? преди 2 години
Може ли на богатите още богатства да даваш, а на училищата по изкуства йок - трябва ни звукозаписно студио, поне три студия за светата троица - Тринити- рисуване-графика, живопис, скулптура... Дигитални изкуства ...да не обяснявам...
31
2
 
0
 
! Отговори
Разбирате ли? преди 2 години
Българска православна църква е вторият най- голям земевладелец на територията на Република България и голяма част от техните имоти за на хотелски принцип. Белииите манастири са нещо като Българските митници преди време ...Тоест БПЦ е прилично финансово обезпечена - и тия четири милиона дето им ги даде бившият премиер Борисов да кацнат ама веднага в МК - Министерство на културата, че сега нагло ще питат какво е МК - а МК е хубаво да си помисли за тези общински училища по изкуствата? Че някой са
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провинциалистите тропнаха хоро , хванали шлифера на Херо
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Гълъбова. Шефката на психиатрията в инициативната групировка на Радев
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие на тази фатмашка военна диктатура национален интерес ли й викате? За какви се мислите вие,за Прусия ли се мислите? Минали сте покрай Прусия с тази ваша африканска военна хунта от Третия свят.
26
2
 
1
 
! Отговори
Долният цитат: преди 2 години
Е на Леонардо да Винчи - копилето дето баща му не го признал, но го пратил да учи при големите майстори на времето си.А този цитат е мой:"Докато Сакскобурготски диша или негов наследник България е мъртва и няма собствено мнение, изкуство и образование!Защото скритото копиленце на Фердинант Симеон 2 е злият гений на 20 век!
25
1
 
1
 
! Отговори
Има сигурно: преди 2 години
Хиляда манастири, църкви и т.н с много хубави позиции - туристически говорим а парите от тях къде ли отиват за заплати на свешенници- и около десетина училища за изкуство обаче само четири са под държавна шапка София, Казанлък, Троян, Кунино.Останалите са общински и безхаберието на общините за тях и отказаните им СТЕМ и други е много обезпокоително, мирише ми на Сакскобургот!"Изкуството е царицата на всички науки - комуникираща знание на всички поколения на света - минали, настоящи, бъдещи"