Преговорите продължават по теми социални грижи, туризъм, спорт

В разговорите участват експерти от ПП, БСП, ДБ и ИТН
26 ное 2021 07:20, Анисия Иванова
35
Преговорите продължават по теми социални грижи, туризъм, спорт
Снимка: БГНЕС

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Четвъртият ден от преговорите е посветен на темите труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

В четвъртък работните групи обсъдиха темите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. Преговорите се водиха отново от Кирил Петков.

„Сигурността на гражданите в България е един от основните показатели за качеството на стандарта на живот. Считаме, че ролята на държавата като основен защитник на правата, живота и собствеността на гражданите от посегателствата на престъпността трябва да се засилва.“

Това заяви Иван Иванов, член на Националния съвет на БСП, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Вътрешна сигурност“. БСП поиска в рамките на 3-6 месеца пълен и функционален анализ на МВР. На второ място БСП иска незабавното прекратяване на политическото инженерство, което в последните 12 години е довело до най-ниските нива на доверие в системата. Постигане на качествено ниво на киберсигурността, взаимодействие на ГДБОП с останалите служби за сигурност, разширяване обхвата и възможността на Дирекция “Вътрешна сигурност“ по отношение на извършени престъпления от служители на МВР, са също част от приоритетите, които от БСП изтъкнаха.

От "Има такъв народ" са за промени в целия пакет закони, които обхващат сигурността. От партията на Слави Трифонов са за изваждане на пожарната и гражданска безопасност от МВР и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите. Смятат, че трябва да се изгради Държавна агенция за киберзащита. Съгласни са да се направи анализ на МВР, но и финансова ревизия.

От "Демократична България" смятат, че институциите, които трябва да се борят с корупцията, срещу която се обявяват всички, се управляват от зависими лица и настояват това да се промени.

По темата „Екология” лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков заяви, че явно това е сферата с най-много проблеми. Според него кражбите са тройно по-големи от реалната стойност на резултатите и това показва, че пари ще има и за решаване на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия. Именно това са приоритетните области, както и наказателните процедури и новите технологии във връзка с въглеродните емисии. Петков предложи да се започне с малки стъпки, като премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.

Отбелязано беше, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници, съобщава БГНЕС.

По темата за регионалното развитие за БСП е важен приоритет създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар“. Други основни приоритети на „БСП за България“ в сектора са: подобряване на транспортната и цифровата свързаност на регионите, и създаване на условия за развитие на единно европейско транспортно пространство Югоизточна Европа; осигуряване на транспортна свързаност на населените места чрез развитие на пътната инфраструктура както на национално, така и на регионално, и местно ниво.

От БСП подчертаха, че има сериозна нужда от подобряване на състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, свързваща малките населени места.

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура".
 


35
Още от Политика
Преговорите текат: Повече ли са допирните точки пред "червените линии"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая, дето разсипа БСП, намалявайки неговия електорат за 7 месеци с 500 хил. души, а за 1 година - с 700 хил., има очи и сурат сега от името на БСП да води разговорите с ПП, та да втърка в кабинета фаворитите си К.Методиев и Ченчев, да забави нещата с оставката си с 3 месеци и да досъсипе единствената лява партия! Изгонете я бре! Тя така фалира и Изотимпекс!
31
0
 
0
 
! Отговори
Тука е така преди 1 седмица
Няма РЕД в тази държава- кой излиза в отпуска по никое време, кой се изказва по теми извън неговата компетенция, кой в оставка пък помагал, кой обикаля с колата, а бензина следващите плащат....Думи няма достатъчно да опишат това, в което живеем
30
0
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 седмица
Що за побългарена "демокрация" ни предлагат нашите пишман "политици"? Суверена - НАРОДА не ги ще и и ги изхвърля при изборите. И главатарите подават оставки. Дотук добре. Но, колко разбират от демокрация тия, от снимката, се вижда от тия седянки. Дошли някакви си да ни "освобождават" и..хоп, подалите "оставки" отново на първа линия. Това ли е прехвалената демокрация и "промените"??? ПИТАМЕ САМО,.. БАШ ГЛАВАТАРИТЕ... И ТИЯ ДВАМА - ТАРИКАТИТЕ...Молим за публичен отговор.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Патриота от Възраждане ги нема
28
1
 
5
 
! Отговори
кой някой преди 1 седмица
Всеки в тази държава може да изрази мнение и да изкаже конструктивна забележка. Действайте.Все някой да ви върши работата - големи меринджеи сте всички
27
2
 
6
 
! Отговори
някой да му каже преди 1 седмица
За кой Кирчо говорите, за Кирчо -меме то ли? Ще ви се наложи да ви мека много време, свиквайте! Ама е дразнещо, нали? Дали някой няма да му каже как се говори правилно, все пак има претенции да е министър-председател.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия действат отзад напред. Първо трябва да се помисли как да се покачи стандарта на живот на хората и от там следва борбата с корупцията. *** като взима 600 лева заплата, естествено ще мисли как да ги докара до 1500, за да си покрие разходите.
25
2
 
14
 
! Отговори
Честито! преди 1 седмица
Министерските постове отдавна са разпределени, тази пушилка е за пред публиката, прах в очите. зависи кой колко е платил, какъв пост ще заеме и каква възвращаемост на парите има. Нали не мислите, че това е сероизно? Жална ни майка щом Асен крадеца и Киро лъжеца ще ни управляват. Да са ви честити!
24
2
 
7
 
! Отговори
Казах им преди 1 седмица
Аз на децата - Абе деца, защо ви е да гласувате за ДБ, гласувайте направо за БСП то ще си стане както от БСП кажат.
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герберасите плащат на троловете да постят по новинарските сайтове. В социалните мрежи обаче, където същите са малцинство, коментарите са много по-съдържателни от идЕотските коментари тук. Тук дори не са забавни вече, а преди поне ставаха за смях.
22
1
 
8
 
! Отговори
кръжок "Кирчовц преди 1 седмица
В залата виждам кръжок по интереси "Кирчовци". Кирчо е простоват, а Асенчо е изпечен измамник. Ще го подхлъзне и не само него по динена ***, ще окраде парите и ще се усетят после, когато е късно. Пък вижте и експертите им - Ицо хазарта, студент на 23 години, Румен Гечев, Р. Овч. Какво очаквате? нищо, нали? Не, тези не са умни, ами публиката е баламска. Заслужава си го. после ще плаче, ама ще е късно.
21
2
 
4
 
! Отговори
пирамида преди 1 седмица
вие на нас , ние на вас . договорките продължават .
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За три месеца ПП изгряха от нищото.Тези гласоподаватели след три месеца ще са харесали друго. Има много и спешни проблеми за решаване, няма дълго да ги чакаме да анализират, обсъждат, планират и обещават. Какво остава пък да се учат чрез проба - грешка.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бла, бла...! Театърът продължава, а не преговорите.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Върви разпределяне на баницата.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само за 6 месеца жалкия фигурант и шaйкaта му съсипаха държавата до неузнаваемост!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 4 - За 30 години десетки хиляди наши млади хора получиха образование във високоразвити цивилизовани държави и мнозина от тях дори натрупаха професионален опит там. Но когато става въпрос за избори, предшествани от инспирирани от определена партия платени протести, тогава и подборът на бъдещите управляващи е под съмнение.
15
1
 
15
 
! Отговори
Майора преди 1 седмица
Няма що , страшна промяна ни "очаква"!С харвардските измамници , Гечев Овчаров Ерменков и сикадджиятс Иванов от БСП, Атанасов и Иванов от ДБ, Радулов от ИТН и Ицо Хазарта и сие от ПП и с подкрепата на разединителя Радев , спечелил с помощта на държавния апарат начело с имотния крал Рашков и олигарситеначело с Божков и Прокопиев!
14
0
 
10
 
! Отговори
Айде бе преди 1 седмица
Не може ли да започнете от приоритетните теми - здравеопазване, социална политика, образование, финанси, условия на труд и да съставите правителството.Пък после ще се карате по другите теми.Колко да е трудно значи!???
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БСП и експерти...майко мила! Сигурно двамцата Руменовци! Върнаха се с преврат, вместо да са по затворите за всички национални катастрофи, които причиниха на хората!