Таско Ерменков: Марица-Изток трябва да бъде запазен като енергиен комплекс

Независимо дали ще е на въглища или не, казва експертът от БСП
28 ное 2021 14:12, Екип на Bulgaria On Air
28


"Предложихме и колегите се съгласиха, че комплекс Марица-Изток трябва да бъде запазен в дългосрочен план, независимо дали имаме въглища или не. Той трябва да бъде запазен като енергиен комплекс," каза Таско Ерменков (председател на Енергийния съвет на БСП), в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR по повод коалиционните преговори в сектор Енергетика. "Записахме също, че трябва да се водят разговори с Европейската комисия за възможно удължаване на използването на въглищните централи до въвеждането на нова базова мощност, защото ако в момента се откажем от въглищните централи, няма да имаме достатъчно базови мощности, които да гарантират постоянни количества електроенергии независими от капризите на времето - дали има слънце, дали има вятър, дали ще падне дъжд, или няма да падне. И ообективната обстановка е такава, че базова мощност, която може да замести въглищните централи по същия начин, е ядрената енергетика," казва експертът. По думите му трябва да изградим нова ядрена мощност преди да закрием въглищните централи. Иначе ще изпаднем в криза.
 
Ерменков подчерта, че за първи път има такъв метод за формиране на общи политики и разговори по секторни политики, с поставяне на масата вижданията на отделните партии, търсене на онези общи сечения, които биха могли и да доведат до общи решения. По думите му в сектор Енергетика представителите на преговарящите
партии са се държали технократски, а споровете са били малко, и то - не толкова концептуални от гледна точка на това да се развива ли ядрена енергетика или да не се развива, а къде да се развива.
Козлодуй или Белене - този въпрос, по думите на Ерменков, е оставено да бъде решен на експертно ниво - независима експертна група да обследва дали 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или два нови блока на Белене е по-добрият вариант.

"Ние (б.р. - БСП) не държахме на Белене, накрая даже доста тактично поднесохме нашето предложение - записът да бъде "развитие на нови ядрени мощности", като оставихме независими експерти все пак да решат къде ще бъде най-бързо, най-ефективно и с най-ниска цена за потребителите," заяви Таско Ерменков.
По думите му експерти от Международната агенция за ядрена енергетика и Европейската енергийна агенция биха
били достатъчно международни авторитетни и безпристрастни за такъв одит.

На въпрос на водещата Милена Милотинова как стои ядрената енергетика в контекста на общия европейски дебат и Зелената сделка, Ерменков отговори:

"Стои добре, и би трябвало да стои още по-добре. За момента ядрената енергия не се признава за зелена енергия, но както виждате ние, Франция и още няколко страни поставихме въпроса пред Европейската комисия тя да бъде призната за зелена енергия. И още един чисто практически пример - в Европа има една карта, която показва въглеродната наситеност на енергията - колкото по-наситена с  въглерод е енергията, толкова по-кафява е, колкото по-малко въглеродната квота в производството на енергията, толкова по-зелена е. В Европа страните, които са със зелен цвят единствени това са Франция, Белгия, Швеция, Норвегия и Исландия. И ако Норвегия и Исландия са със зелено, защото при тях основните източници на енергия са хидроенергия и геотермия, то другите 3 страни са зелени затова, че основното им производство на енергия е от ядрена енергия и това показва още един път, че нашето виждане е правилно, че ядрената енергия е елемент от Зелената сделка. И когато някой говори за това, че там има отпадъци ядрени, искам да ви кажа, че годишните отпадъци на Козлодуй са в обем на около 60 кубически метра. Това е нещо, което е абсолютно минимално, но си представете какви са отпадъците от всякакви други въглищни централи или какво ще се случи, когато фотоволтаиците и вятърните централи излязат от употреба и трябва някъде да бъдат депонирани тези техни генератори. И нещо повече - смятаме, че ядрената енергетика е и единствената в момента устойчива базова енергия," заявява Таско Ерменков.

По думите му ако бяхме успели да пренасочиме количествата електроенергия от АЕЦ Козлодуй към вътрешния пазар, а не част от тях да бъде изнесени навън и да се реализират свръхпечалби от търговците на енергия и от самата АЕЦ Козлодуй, цената на енергията у нас нямаше да бъде толкова висока. "В подкрепа на това е и фактът, че когато в началото цените скочиха и в Марица-Изток беше включена да работи почти цялата мощност, цените паднаха почти двойно," казва Ерменков.


28
Още по темата: Таско Ерменков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
0
 
! Отговори
дедо Стефчо преди 1 месец
бих попитал другаря Ерменков каква черна боя за коса ползува...
24
1
 
3
 
! Отговори
До Заралията преди 1 месец
В интерес на истината не си прав- всички области наоколо се възползваха от ТЕЦ-овете освен Стара Загора, въпреки че те са на практика във вашата област. Всеки областен град наоколо (Сливен и Ямбол) имат в пъти по добри пътища от вас. Три години правихте център и нищо смислено не построихте. Оправете си корупцията в областта, защото останалите не сме виновни. Срамно е, че област Сливен (която е една от най- бедните) и по- добри пътища от вашите кратери, които ми трошат колата. Наистина е срамно.
23
4
 
1
 
! Отговори
Веселяк преди 1 месец
Това Българите сте големи бунаци витаете в облаците ква атомна ще строите та вие къщичка за пиленца не можете да направите.И сега с тия *** на власт не ви виждам ще гоните по стандарт Северна Корея.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белене е частен проект. Има два държавни платени рекатора, които трябва да дадем на един частен проект, а държавата да поръчва и плаща други два реактора за Козлодуй. Нека Белене да си поръчва други ядрени реактори, ако има желаещи. Държавата ще спести време и пари чрез използване на вече платените реактори. Важно е 7 и 8 блок на Козлодуй да бъдат собственост на държавната Козлодуй...............Това ще е печалбата за България от проваления от всички АЕЦ Белене.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спекула и борса за ток и газ не трябва да има. Западна Европа ни продава нашите ток и газ на европейски борсови цени. Те печелят от нас, а ние им даваме газ и сами произвеждаме тока. Западна Европа води антибългарска политика. Сърбия, Унгария подписаха дългосрочен договор за 270 долара за газ.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Матриците трябва да бъдат запазени задължително. Те са енергиен източник, но и работна ръка. Има цели семейства, които разчитат на работа в мините.
19
7
 
1
 
! Отговори
Ямболия преди 1 месец
До ЯМБОЛ датска фирма ще строи фотоволтаична централа с 250 мегавата мощност. Произведената енергия ще е свързана с Националната енергийна мрежа,също ще може и да се съхранява. Пусков срок-2023 година и само 50 работни места. Това е бъдещето. Датчаните до 2030 година ще изградят в страната ни фотоволтаици и вятърни централи с обща енергийна мощност 2500 мегавата. До 2040 година ще станат 5000 мегавата. Това е бъдещето.Цените на ел. енергията от фотоволтаика при ЯМБОЛ ще бъдат ниски.
18
1
 
2
 
! Отговори
От негласувалите преди 1 месец
Запазете и Марица - запад, ако искате. С такива експерти като този, Бойко борисов от БСП, Ахмед Доган от ДПС и много други настоящи политици, България провежда избори след избори. Субсидийкииките на партиите свършиха и е време Йордан Цонев от ДПС-то да им раздава от обезценяващите се турски лири ! Така са си нещата с българските финансисти и политици !
17
2
 
8
 
! Отговори
От Зарата преди 1 месец
През Мариците се източиха толкова милиони държавни пари, че магистралите са като капка в морето- можеш да купиш ток за три Българии.Нямате идеи какви далавери са , какво връзкарство , какъв раздут щат и необосновано високи заплати..В този си вид са за абсолютно затваряне, да не говорим че изтровиха целия Старозагорски район,сероотчиските въобще не работят както трябва-парите се окрадоха
16
9
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Заявявам,че ще влизам на всякъде без маска...и ако някой ме глобява,да си приготви 3-4 000 лв . за нови зъби.
15
0
 
10
 
! Отговори
Феникс преди 1 месец
В момента печалбите са огромни .Много хора ще полудеят.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агент на ДС Таско Ерменков. Първи критики към работата му като разузнавачСт. лейт. Ерменков изпълняваше добре функционалните си задължения. Проявява се като изпълнителен и експедитивен в работата си офицер. Упорит и старателен. В отделни случаи обаче имаше пропуски в ръководството на РП. Липсата на задълбоченост в някои указания и оценки по съответните категории лица се дължи от една страна на малкия му практически оперативен опит, а от друга страна на недостатъчно вникване в проблемите.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таско Михайлов Ерменков Дата на раждане:4 октомври 1955 г.Място на раждане:гр. София.Произход:Семейство на военен.Семейно положение:Женен.Партийна принадлежност:БКП (от 1983 г.).Възраст към момента на привличане/назначаване:28 години.Категория сътрудник:Щатен служител.Псевдоним:ОР РАДУЛОВ.Структура:Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА.Дата на привличане/назначаване:20 септември 1984 г.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таско беше рокер а може и все още да е
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Анонимен - Кажи му е! Помаците та помаците. Все помаци им виновни...
10
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
От биографията му: Роден е на 4 октомври 1955 г. в София в семейство на военен офицер.Това отговорили ти на въпроса от коя помашка махала е, го-ве-до просто?
9
3
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 1 месец
"Този от коя помашка махала излезна?" ------ Питай прабабите си! -)))
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този от коя помашка махала излезна?
7
1
 
9
 
! Отговори
ХП преди 1 месец
Тихо, бе!!!!! Че, ако въ чуй Грета Тублеронъ шъ станем като "Светулки" - един час светло, два часа тъмно!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен. ВЕЦ, ветрогенераторите и слънчевите да не са зависими? България е бедна на енергийни ресурси страна. Не може от нищо да правим нещо.