Финансови експерти: Лошото на държавните пари е, че свършват

МФ има готов проектобюджет, каза икономистът Михаил Кръстев
30 ное 2021 15:50, Ния Христова
43
 
Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група "Финанси" от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".
 
"В областта на финансите няма нищо фатално. Министерството на финансите има готов проектобюджет. Той трябва да бъде представен и обсъден не само на ниво преговорни екипи, но и на обществено ниво. Нищо фатално няма да се случи от това, че първият месец от 2022 г. ще бъде от заложените параметри за 2021 г. Фаталните неща са други в този бюджет, със сигурност има много притеснителни неща в него", посочи икономистът Михаил Кръстев  в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"В крайна сметка приходната част на бюджета може да се справи много трудно с покриването им. Говорим за увеличаване на социалните плащания в областта на пенсиите, на заплатите в бюджетния сектор, на минималната работна заплата", изтъкна икономистът.
 
"Увеличението е нещо, което се наблюдава повсеместно в Европа и дори в САЩ. Стимулите в началото на кризата не са достатъчни и това води до навлизането в спирала на много нисък растеж ", каза доц. Григор Сарийски.
 
"Лошото на държавните пари е, че те свършват. При положение, че има заявка, че няма да се пипат данъците, че осигурителната тежест ще остане без промяна, но ще има ръст на разходите, трябва да се вземат кредити. Предварителната оценка е от порядъка на 4 млрд.", подчерта доц. Сарийски.
 
"Най-вероятно през 2022 г. ще се разчита на външен дълг. Ние започваме с около 2,3 млрд. лв. под формата на падеж - стар дълг, който имаме към 2022 г. Трябва да се помисли как да бъдат ограничени харченията. Мярката 60/40 освен, че не е автоматизирана, имаше и огромен проблем с това кои са бенефициентите ѝ. А те бяха държавните предприятия", коментира икономистът.
 
"Планът за възстановяване и устойчивост е куфар с двойно дъно. Парите, които ще бъдат по него, са свързани със страшно много ангажименти. Фатални са ангажиментите, които трябва да изпълним", смята доц. Сарийски.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе от ПП нали твърдяха предизборно, че в България имало добри приходи, инвестиции но просто те били открадвани и затова имало дефицит в бюджета. Хората нали затова гласуваха за вас!! Да спрете кражбите. То да тегли кредити и Бойко можеше.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ганчет0 гласува и работи на обещания, така че нямат свършване
14
4
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Йордан Цонев. Абсолютни глу.пости си написал, профан. Вземи поне малко се информирай колко от тези 16 млрд бяха изтеглени, за какво бяха предвидени, колко са останали и тогава се плюнчи т ъ п п о по сайтовете.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Изнервен "Нали Кокорчото твърдеше, че се крадат по 8 млрд годишно? Сега като не се крадат защо ще теглят 4 млрд заеми?" Тепърва ще излизат наяве лъжите с които "почтените" дойдоха на власт.
12
2
 
17
 
! Отговори
ОП преди 2 години
След назначаване на свой хора 4-те партий се обединшха в Отлагаме Промяната /ОП/
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте защо да се теглят кредити за да се покрие бюджета?? Нали св. св. Кирил и Асен казаха, че като се спрат кражбите и течовете от хазната ще дойдат изведнъж едни много пари за пенсии, заплати?? Или... Несмятат да спират течовете и кражбите??
10
2
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До 5. Хвърляше, защото беше събрал и имаше, глу.пак. А тези само харчат и за няколко месеца вече нямат.
9
15
 
5
 
! Отговори
Йордан Цонев преди 2 години
То и баба знае, че готовите пари свършват бързо. Както и, че държавните пари са готови и отдавна съ свършили. За това и правителството на мутрата емитира облигационен заем за 16 милиарда лева. Депутатите от поредното НС ще го изплащат !
8
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
"представителите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"" Как беше: ДБ: Никога няма да се коалираме с БСП. БСП: никога няма да се коалираме с ДБ. ИТН, със статуквото (БСП) не може да има коалиция. ПП: гоним статуквото от управлението (БСП явно не е статукво). И така, сега се разбра кои партийки са в тестето на Кремъл. Липсва само Възраждане, но него си го "пазят" за след 6-8 месеца, когато ДС ще "разпадне" коалицията.
7
2
 
15
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
Вярно ли е, че ще произвеждаме ел. автомобили в БГ? Вярно е, но не са автомобили, а колело. И няма да го произвеждаме, а ми го откраднаха.
6
0
 
17
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Ама много рано бе. Те още не са почнали и вече нямат пари. Нали Кокорчото твърдеше, че се крадат по 8 млрд годишно? Сега като не се крадат защо ще теглят 4 млрд заеми?
5
14
 
4
 
! Отговори
аман от специалисти преди 2 години
Защо не му го казахте това на бб, когато хвърляше милиони наляво, надясно от джипката, естествено на своите хора.
4
3
 
15
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
И затва решихте да напълните ковчежето още от тая година. Надърпахте кредитите до лимита и догонина продължаваме. Идьоти! Осигурете икопомиката, на равете така, че хората да си изкарват честно прехраната и хазната ще е пълна. Ама не ви отърва, нали? Щото трябва някак да го направите, ама не знаете как, па ви е срам и да попитате. Или пък що да се потите, като може да нади лите пачките и просто да ги отнесете. Като от КТБ.
3
13
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
Национализация на всичко частно и ще има пари за всички и всичко както беше само до преди 3 десетилетия
2
2
 
19
 
! Отговори
Ми добре преди 2 години
Щом това ви е единствения изход - да теглите кредити - ебхвъ в експертите.
1
8
 
11
 
! Отговори
баааа Пена преди 2 години
Да ви имам финансовите експерти - как свършват държавните пари, като 30години ни крадът и пак има, и ще има. Всяка година се плащат стотици милиони ддс и данъци и винаги има и ще има за крадене. Не го знам тоя финансов експерт ама не е в час