Каква е истината за смяната на Ваня Караганева и скандала с ДКК?

Bulgaria ON AIR потърси причините за отстраняването й
30 ное 2021 21:26, Анисия Иванова
39
Каква е истината за смяната на Ваня Караганева и скандала с ДКК?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) освободи снощи Ваня Караганева като изпълнителен директор, а днес министърът на икономиката Даниела Везиева поиска спешна смяна на трима от членовете на ръководството. Bulgaria ON AIR потърси причините за отстраняването на Караганева.

Ваня Караганева става член на Съвета на директорите на ДКК през септември, по времето на Кирил Петков. От октомври става изпълнителен директор.

Според Съвета на директорите за по-малко от месец, откакто е назначена на поста, е извършила серия нарушения и е нанесла сериозни щети на компанията и на държавата. Затова се е наложило спешното ѝ освобождаване.

Последва незабавна реакция от страна на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Тя разпореди проверка, като се закани да поиска оставките на трима от членовете на Съвета на директорите. Според нея събранието за отстраняването на Караганева не е проведено по надлежния ред.

Везиева защити досегашния изпълнителен директор, като обясни отстраняването ѝ с опит да се защити досегашния непрозрачен модел на управление на компанията. Според нея Караганева е имала своите основания да предприеме смяна на обслужващата банка на компанията.

"Доколкото знам госпожа Караганева е пуснала на финансови контрольори някакви свои документи, които предстоят да се обсъждат, но такъв акт като акт няма", обясни министър Везиева.

Реакцията и на бившите управляващи не закъсня. От ГЕРБ обявиха, че чрез решенията на Ваня Караганева тече скрита приватизация на "Вазовските Машиностроителни Заводи" (ВМЗ) и военнопромишления комплекс у нас – и призоваха МВР и отговорните институции да се самосезират за случващото се.

"Ето това за мен, колеги, е илюстрация на пленена държава. Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона от Кирил Петков, продават на частна компания бъдещето на целия военно-промишлен комплекс и на 4000 души, които работят във ВМЗ", заяви Любомир Талев.

От своя страна от Съвета на директорите отговориха, че не приемат за достоверни внушенията, правени от Караганева. В своя позиция те посочват, че чрез отстраняване й са защитили интересите на дружеството и на държавата.

"СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай. ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката (и настоящият, и предишният) за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", заявиха от ДКК.

Bulgaria ON AIR не успя да се свърже с министър Везиева за коментар.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Тази Караганева е гадже на министърката. Не се чудете, защо така я защитава. А знаете ли къде и с #КОЙ е в момента министърката?
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30Това чудо ДКК, както и ББР са дело на "десния"Костов. Участващ в Орешарки, чрез Цв.Василев и сега също се готви чрез ДаБългария. Та заповядай пак. Монополната НЗОК прахосваща парите за здраве също е негово дело. Много заслужил човек.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи назначава проверка, но е сигурно, че ще ги уволни? Тези съвсем се забравиха! Поне от кумова срама да каже, че ще изчака резултата от проверката и тогава ще реши. Защо въобще губи време и средства с проверка? Поредната декларация с невярно съдържание!!! "Почтените" за нищо го нямат Наказателния кодекс. Затова ли искат да сменят Гешев с техен човек? Поредния"почтен"с ттопки и SV от"А"отбора гърми още първия месец. Преди тази изгоря друг"почтен"Ат.Гогов,избран също от К.Петков! Та....
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕРЕПИТЕ ГЛОЗГАТ РОДИНАТА МИ- БРАВО НА ГЕРБ ЗА БЪРЗАТА РЕАКЦИЯ И ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ВИДИМ"ПОЧТЕНИТЕ"КРАДЦИ.
30
8
 
2
 
! Отговори
м,да преди 2 години
За де се спре корупцията ,трябва да се изчегъртат всички калинки на Боко от Държавните фирми! Трудно ще е....
29
9
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Мутрагените на Боко, се борят да не загубят постовете си!
28
3
 
11
 
! Отговори
Ами като нема пари.. преди 2 години
Ще продадат ВМЗ-Сопот....за да продължи "ПОСТ-СОЦ-а" НА ФИГУРАНТА!...Ще разпродават квото е останало от "ПРЕХОДА"...нема друг начин!
27
2
 
9
 
! Отговори
ЯСНОООО...ХА,ХААА преди 2 години
ГОТВЯТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ВПК "СОПОТ"---КОЙТО ГО ОВЛАДЕЕ , ЩЕ Е НА ВЛАСТ С ПЕТИЛЕТКИ!..ВЪПРОСЪТ Е --КОЯ СВЕТОВНА СИЛА СТОИ ЗАД ТАЯ ВРЪТКА...ХА,ХА,ХАААА
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а КОЙ сътвори това чудо ДКК? а КОЙ назначи тези директори в СД? а КОЙ беше 11 години на власт?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Секи сам си преценя
24
13
 
7
 
! Отговори
Овъртайм преди 2 години
Много до късно работят гербавите ***.За 10 лева нема да спят. Ама един *** само копи-пейст прави. Прояви творчество, нищожество, ще имаш бонус (вероятно).Има още останало в чекмеджето, споко.
23
5
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Кокорчо е Стан Лаурел, Кирчо, ако малко надебелее, си е точно Оливър Харди. Всички ще им се смеем. Лошото е, че поразиите, които ще направят, преди да бъдат изфъчкани, въобще няма да са смешни! Всички ще ги усетим върху гърба си!
22
2
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ще гледаме най-новия филм. Стан Лаурел и Оливър Харди във филма "Лаурел и Харди управляват смешна държава". В главните роли още: Христо Бойкикев, Слави Учиндолски, Корнелия Техноимпексова.
21
4
 
23
 
! Отговори
О'НЕРАЗУМНИ.. преди 2 години
НА КОГО ПОВЕРИХТЕ ЖИВОТА СИ..??..... НА КОНСТИТУЦИОННИ ПРЕСТЪПНИЦИ, НА МЛАДИ-*** КОРУПЦИОНЕРИ, НА ОТКРОВЕНИ ДАМАДЖАНИ,НА ДС-ДОНОСНИЦИ, КЛЕВЕТНИЦИ, АГЕНТИ-
20
2
 
23
 
! Отговори
ХОРОТО ПРОДЪЛЖАВА преди 2 години
КОРУПЦИЯТА РАДЕВ-ПЕТКОВ...... ВЗЕМА РАЗРУШАВАЩИ БЪЛГАРИЯ РАЗМЕРИ.............. ВМЗ-СОПОТ-ОТИВА В РЪЦЕТЕ НА РУСКИЯ АГЕНТ-ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ..... КРИМ Е РУСКИ... МАЙ И БЪЛГАРИЯ СТАНА РУСКА.....
19
0
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
ние никога няма да разберем, но е ясно, че става въпрос за пари....... и то мнооого пари! За съжаление те ще са от нашият джоб!!!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
17
1
 
24
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Коалиция на "почтените", "нулева" корупция. Хихихи.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия започват да крадат още от входната врата.
15
2
 
22
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Заформя се тежка далавера.