Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик

Ще има таван за заплатите на шефове на болници
Обновена: 5 дек 2021 19:05 | 5 дек 2021 19:02, Александър Попов
383
Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик
Снимка: БГНЕС

Четирите партии, които водят коалиционните преговори, са стигнали до съгласие да бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15%, съобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред bTV.

Това означава, че 30 000 чиновници ще бъдат съкратени.

Днес стана ясно, че министерствата вече са разпределени между четирите партии, като всяка ще излъчи министър и екип. Именно те ще трябва и да предложат кои щатове да бъдат закрити.

Основно това щяло да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Ще има промяна в заплатите на директорите на държавни болници, като те ще бъдат обвързани с минималната, която се дава в здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

Той разкри, че няма да се реализира искането на ДБ за намаляване на данъчните ставки.

"Отпадат данък уикенд и данъка върху лихвите, които са много глупави. Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП", . Това каза Асен Василев от "Продължаваме промяната" в "120 минути" по bTV.

"Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Там приехме ограничение, ако касата не излиза с 5 лв. да не се слага глоба. Да се увеличат ваучерите. Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
2
 
37
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Първо в държавните звена да се разкарат всички пенсионери. Не да съкратите майка на 2 деца, а да оставите пенсионерка на 70 г. със заплата и пенсия, която от 30 г. не е ставала от стола.
290
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 309 АМИ В НАШАТА ОБЩИНА СА НАБЛЪСКАНИ ПО 5 ЧОВЕКА В СТАЯ ОТ КОИТО 4 СА НИЩОНЕПРАВЕЩИ А ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА ЗА ТОВА. И ТАЗИ ЗАПЛАТА ИЗЛИЗА ОТ ТВОЯ И МОЯ ДЖОБ. ВСИЧКИ ПО РОДНИНСКИ НАЗНАЧЕНИ МОЖЕЩИ НЕМОЖЕЩИ ЩОМ Е РОДНИНА СТАВА. АМА НЕ СТАВА.
289
16
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Чиновниците ли са проблема,че за 6 месеца управление увеличихте тока, хляба, храните,горивото-тоест всичко-двойно? На крив .....-чиновниците му виновни!
288
0
 
35
 
! Отговори
agent преди 2 години
Браво бе момче.. И да не забравите полицаите и военните.
287
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FallschirmspringerИзградена е система за електроннои управление и все повече документи се подават чрез нея. Ако не се лъжа плановете бяха годишните отчетите на фирмите от 2022 да се подават само веднъж и то в тази система. Увеличава се администрацията защото се увеличиха програмите. Кой да приема и обработва документите по всякакви видове проекти за подкрепа на безработни, с увреждания, социално слаби и бизнеси?
286
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този възпитаник на Харвард живее в друг свят! Само преди година, две в Швейцария имаше референдум дали да има ограничение на отношението между заплатата на шефа и чистачката казано опростено. Допитвенето даде твърд отговор"НЕ"!!! Кога ще ги стигнем швейцарците с нашия акъл и популизъм? Кой ти тегли пари в петък да плаща заплати? Парите от сивата икономика, ако влезат банка, то е в сейфа, а не по сметка бе гении! И като ЦК на БКП. Без анлиз и обосновка ще махнем 15%. Ами защо не 99%? Мъкааа!
285
3
 
23
 
! Отговори
до 307 преди 2 години
Абе то хубаво ама да на банките трябва да им се сложи прът - да премахнат или да намалят таксите, в Англия банките нямат такса обслужване - това е някаква извратена практика, не знам откъде е дошла в бегето или си е чисто балканско изобретение
284
2
 
11
 
! Отговори
307 преди 2 години
Аз съм за, но готови ли сме всички, даже и пенсионерите, да плащаме с карта! Като гледам как на 7-мо число всеки месец се редят на банките и пощите да вземат парите си в кеш, се съмнявам! Но, за работещите тази порочна практика трябва да бъде прекратена! Всеки работещ трябва да има дебитна карта и постъпленията по нея, а не да казват като искаш карта, вземи си кредитна!
283
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, матреалеееее! Този Ви обещава "повече държава". Как, като се увеличи намесата на държавата, ще се намали администрацията? Ох, кухи поливни съдове. Дори и електронно да се подават документи, нали някой трябва да обработи документите!!!! Замисляте ли се кой какви звезди ви сваля, та веднага се навеждате или си вдигате краката? Отдавна реботи единна система за подаване ан докунети и все повече процедури се включват в нея!!!!
282
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Впровинцията има фирми, които плащат цялата заплата в плик, тя обаче е даже под минималната, защото не се плаща прослужено време и нощен труд! Така работодателите печелят от служителите си, те не теглят всяка седмица по 50 000 от банката, а заделят пари ото оборота! Как ще ги накарате тези, да започнат да плащат на служителите си по банков път?
281
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на тракалета. Вместо всеки шеф в администрация на база спуснатите му задачи да изготви и защити бизнес палан, отново ще се съкратят тези дето вършат работа и ще останат тунеядците по централните управления. Таван за заплатите на шефове на болници? Дифф социализъм! Така ще пребориш корупцията, ама найсе! А раздаването на пликове по пицариите от компрометирани митнически шефове ще се толерира ли? Абе и един мармот.....
280
12
 
20
 
! Отговори
За България преди 2 години
Най- накрая!!! Стига държавата е хранила някакви некадърници да спят по цял ден и да взимат едни пари. Да направят един анализ на производителността и тези, които не правят нищо, ЧАО!
279
3
 
10
 
! Отговори
г-н Василев преди 2 години
пълна подмяна на хранилката-за да ти е мирна главата,шуро баджо не се дават така лесно ,ще упорстват
278
0
 
49
 
! Отговори
Котки преди 2 години
Само да не изгонят 15-те % които работят и да оставят 85-те, които пият кафе.
277
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Fallschirmspringer ОТ КЪДЕ ЧЕРПИШ ТАЯ ИНФОРМАЦИЯ- И КАЗВАШ 30 000 ЧОВЕКА ЩЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ, НЕКА ЗАПОЧНЕ ДА ГО ПРАВИ И ТОГАВА ПАК ЩЕ ГОВОРИМ- ТЕ ТИЯ ЩЕ ПРИЕМАТ БЮДЖЕТА И ЩЕ ОСТАВЯТ ВСИЧКО НА СВОБОДНО ПАДАНЕ..ПОМНИШ ЛИ КАК ЕЖЕДНЕВНО ГОВОРЕХА ГЕРБ СА ОКРАЛИ БЮДЖЕТА- НЕ ИМ ВЯРВАМ ЗАРАДИ ДЕСЕТКИТЕ ЕЙ ТАКИВА ПОДОБНИ ЛЪЖИ. И ПИТАМ КАКВО СТАНА С ОНИЯ 60 МИЛИОНА ДЕТО ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ ГИ ИЗТЕГЛИЛ ОТ БАНКАТА И ГИ НАВРЯЛ В ЧУВАЛИ- ХАЙДЕ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕМ КАК ТАКА БАНКИ ДАВАТ МИЛИОНИ....
276
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време беше да се освободят пенсионерите на държавна работа....
275
2
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
България за 14 години усвои 2 милиарда лева за електронно правителство,основно по време на 12-ет годишното управление на ГЕРБ,а то все още не се е състояло,даже в последните години броят на лицата в гражданската и общинска администрация се е увеличил.Сега се получава парадокса хем книжен носител,хем и електронна обработка,хем чакане.Литва за 5 години усвои 50 милиона и има електронно правителство,което предлага 6-8 пъти повече услуги от така нареченото българско електронно правителство
274
3
 
33
 
! Отговори
До 266 Държ.служител преди 2 години
Разбирам сарказма ти, но нека да има и разумен смисъл от администрацията. Ходих до НАП за една ЯСНА, проста процедура, решаваща се с няколко клика, за 1 мин. Лелката от гишето ми подава листче с номерче, за изпълнение след 30 дневен срок да чакам. А съм ходил преди години, преди ПИКовете и елетронните документи на счетоводителите, работеха 10 гишета и гражданите бяха стотици отвън. Сега пак работят 10 гишета, а аз бях единствен гражданин там ... с едномесечен срок да чакам.
273
2
 
22
 
! Отговори
Св преди 2 години
Ама какви глупости пише тук. Вчера четох статията и се чудех защо при 10К теглене на КРЕДИТ да се подава дирекно на НАП в петък. Гледах преди малко пак интервюто. Нищо подобно не каза А.В. Каза "теглене на 10 000 лв. кеш" и се подава на НАП. Т.е. в петък някоя строителна фирма тегли 20К кеш и дава на дюлгерите в пликче (пректика е в строителните фирми да се плаща седмично). Теглене КЕШ, но не кредит, както е посочено в статията.
272
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си дам от милионите ... На някаква леличка от администрацията ... Елате ме хванете за кору ...