По-малкото държавни служители могат да са с по-висока заплата

Да бъде ли намален броя на администрацията, коментират специалисти
7 дек 2021 14:40, Петя Славова
68
По-малкото държавни служители могат да са с по-висока заплата
Снимка: БГНЕС

Преди да бъде готов съставът на новото правителство се заговори за съкращение на държавни служители до края на 2022 г. Тази идея породи одобрение от една страна и недоволство от друга.

"Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде "нахранена тълпата". Това коментира пред Нова тв президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него, подобна идея не е добра, особено със заявката на три нови министерства.

" Съкращаването на държавната администрация е наложително и не трябва да се отлага. Това намерение не е нещо ново под слънцето", обясни и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

По думите му, така ще се съберат най-ефективно данъци и такси с минимално разходи, а "бюрокрацията ражда бюрокрация".

"Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията  ускорява и намалява  цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна", категоричен е той.

Според него така ще се увеличи прозрачността и ефективността пред гражданите и фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата по долу. Брей тоз Чайник почти колкото лекарите получава..Всичко ще си обадите най на края. Не му се вижда края.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две и единадесета герб направи същото- съкращения, при които един работещ се натовари с работата на още двама служители, може да си представите колко качествено всъщност я върши. Увеличиха също бройката на "ръководните" кадри, т.е. много началници, малко служители. Резултатите са видими-неработещи институции. Интересно тея какво точно ще съкращават.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига с тези гишета бе, гишетата да ви най малкия проблем. Без тях не може. В КАТ ще съкратиш от 10 гишета 3 и кво ще ускориш процеса ли по подаване на документи или получаване. Няма как да махнеш хартията. Не вдичко минава само през компютри онлайн. Не всеки може да има или работи с компютър и софтуер, но всеки може да си купи химикалка да си попълни заявление. Като сключеаш договор с банка за кредит или за монилни услуги, колко хартия подписваш, мигър няма човек зад комютъра да ти вади бланки
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това заглавие е манипулативно защото администрацията и чиновниците си вземат добри пари и без друго.. Могат да станат учители или лекари.Например ДФЗ и Разплащателната агенция по рано както и много други.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам каква е заповедта но администрацията, специализираните структури и големите връзкарски западни супермаркети демонстративно не носят маска. Но задължават и преследват клиентите все едно са овце. Този двоен стандарт ми идва малко повече. Едно време беше така когато в късния соц луканката се продаваше под щанда само на свои хора.В шуробаджанашка държава връзкарите виимат без проблем фалшив сертификат и арогантно не спазват мерките. Честните хора са унижени. Дискриминация и двоен стандарт.
26
0
 
3
 
! Отговори
Две допълнителни преди 2 години
министерства и допълнително обрастване с камара агенции, дирекции и т.н. Дали някой би се заблудил, че освобождаването на 30 000 държавни чиновници, ще доведе до намаляване на броя им? Сигурно ще е някой много наивен.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления сертификат и маските са пречка за каквото и да е житейско усилие..Отиваш някъде и нахакан охранител без маска а може би и без да е ваксиниран ти казва да си сложиш маската и да му покажеш сертификата си. Казва ти го грубо и нагло все едно е нещо повече от теб. А вътре работещите без маски само клиента маскиран като животно. Никога няма в себе си да простя на Радев тия унижения на които ни подложи. Високата смъртност с която се оправдават е заради лошото здравеопазване от 20/30години.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, Т РОЛ- полицията защо не мога да я изпиша сега? Що пара вземат, да не мога да ги пиша!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-малкото хора вършат по-добре и по-организирано работа! Колкото повече народ, толкова повече се прехвърлят топки и нищо не върви. Администрацията ни се пръска по шевовете от излишък, ревящ от години за съкращаване. Цялата *** - полиция и спец.съдилища ипрокуратури трябва да се закрият на мига и да се орежат сума ти и излишни служители.
22
0
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тия лакардии са от приказката: Мижи, да те лажем...
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На касата в лидъл огромен мъж касиер без маска, имал нещо като стъкло. Те да не са администрация. Много учудени останахме.
20
2
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Да почнат чистката от кметове-пенсионери-бивши военни, които вземат тавана на пенсиите плюс заплата, плюс не е ясно още колко законно. Рушветите и комисионните изобщо не ги слагам в сметката.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е първата правилна стъпка на очакваното ново правителство! Все пак сме 5,9 милиона и намаляваме, а не сме като Китай и Индия по население!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колю. . Никулден мина но май още не си влязал в час.
17
0
 
20
 
! Отговори
Проблем са преди 2 години
Експертите и чантаджиите в министерства и агенции с депутатски заплати, а не служителите на гише.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ носенето на маски от държавни служители в затворени помещения, моля да се прочете заповед РД-01-968 от 26.11.2021 г.Няма заповед, която да отменя това задължение.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А децата на стефан янев дали ще ги сакратят???Аз за един приятел питам
14
5
 
9
 
! Отговори
qweqwe преди 2 години
До ИкономистМи да доста добре знаем! При положение, че 2017 г. почнах на 500 лв. бруто в държавната администация. Високите заплати са в министерствата и в централно управление на агенциите а не в териториалните поделения.
13
8
 
7
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Досега такива клoyни във властта не е имало
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на социализма, когато бяхме около 9 милиона, у нас е имало около 54 000 чиновника. Хем бяхме повече хора за административно обслужване, при това нямаше и съвременната техника - компютри, комуникации и всяка административна дейност се осъществяваше ръчно, а документите се пишеха на пишещи машини без възможност за Copy - Paste.И сега ние в 5.36 милионна България, се пръкваме с около 9 пъти повече чиновници...