Политолози: Първите 100 дни на кабинета ще са ключови

Правителството е съставено по нов начин с нов тип преговори
Обновена: 13 дек 2021 22:29 | 13 дек 2021 22:20, Анисия Иванова
243

"Кабинетът е съставен по нов начин с нов тип преговори, с достатъчно добре разписано споразумение, така че имаме основание да очакваме нови политики и действително да видим нова ситуация в положителен смисъл", заяви политологът проф. Мария Пиргова пред "България сутрин".

На извънредно заседание Народното събрание гласува коалиционния кабинет "Петков". Какво да очакваме от новите управляващи?

"Какво ще се случи, ще стане ясно след първите 3 месеца", прогнозира политологът проф. Румяна Коларова и подчерта, че заявените от новото правителство реформи трябва да започнат веднага.

Още по темата
"Това, че има кризи, не означава, че не могат да се правят реформи – точно обратното. Големият им проблем са реформи в условията на декларирано намаляване на администрация. Не можеш да правиш реформи и да мислиш за ефективно управление, като говориш за съкращаване на администрацията – това блокира възможността да се правят реформи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова обаче, държавната администрация ще трябва да заработи "по нов начин и с патоса на новото правителство".

"На средно и по-ниско ниво надали ще има съкращения, защото това е работещата част част на администрацията", изтъкна политологът.

По думите ѝ кабинетът "Петков" "се заема с конкретни неща, които засягат живота" – на първо място стои регулацията на цените в електроенергията, на второ – мерки против Ковид кризата, след това – детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни.

"Всяко едно от новите правителства имаше управленска програма, дори по-конкретна. Но това правителство има подкрепа на малка част от избирателите заради ниската избирателна активност – управляващата партия има едва 600 хил. гласа", посочи проф. Коларова и набеляза слабите места в кабинета "Петков":

"На първо място са "Зелените" с техния властолюбив лидер, както и несъвместимостта на "Зелената сделка" с малка България. На второ място са самите министри, които нямат опит. Същевременно как администрацията да е лоялна, като има заявка за 15% съкращение? ", смята тя.

Според проф. Пиргова контролът на тази власт ще се упражнява от Народното събрание и парламентарните комисии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
Сорос преди 2 години
Контрол ще има.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 дни???ХАХАХАХА
13
7
 
21
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Тези няма да изкарат 100 дни. Скоро ще се кокорят.
12
16
 
8
 
! Отговори
Човекът с чекмеджето преди 2 години
А така мили платени ***, давайте по-настървено плюене, все пак не ви плащам за нищо!
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато дръгливитe кучета се здушат, глутицата става по кръвожадна от вълци. Комунисти и Ковид-фашисти... майко мила. Кой щеше да си помисли, че ще търсиме Бойко Борисов да ни спасява от тези!?!
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами... Те сами малко се прецакаха- промяната почнала преди 7 месеца, та всичките глупости на служ. Кабинет си ги припознаха, за техни. Нормално, все пак тия са глашатаите на Радеффф. Каква ирония обаче, българския народ си избира 15 години неграмотен генерал охранител, а сега даде цялата власт в ръцете на още по_неграмотен генерал от село, чиито роднини блъскат хора по улиците, жена му с 3 коли и 10 човека на НСО пазарува в насрещното на столичните булеварди.... Нарушава конституции и закони...
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни мадръсат яко. ГЕРБ ще ни се видят като чавдарчета.
8
8
 
27
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
Няма да изкарат 100 дни. Февруари всите сме на жълтите павета...
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма кой да ги чака ти продажници и 50 дни
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите 100 дни са до април.Никой няма да ги чака,пък били и ключови,ако първите два месеца,най-студените,се окажат и най-гладните.
5
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие сериозно ли ще оставите тези шутове и чалгари да ви управляват? Това е смешна работа, никъде по света няма такава държава. Вижте сега, не е хубаво клоуни и шоумени да ви се правят на шефове, защото е леко обидно към вашите умствени способности. В Цирка ли си мислите, че живеете?
4
7
 
21
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Кирката ще ни сцепи задниците от насилствени бустерки, подозирам.
3
6
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
пак ли чуваш гласове?
2
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царо ви опрай за 800сто дни, а Кирчо мошенико може 8 пъти по-бързо!
1
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успех на новото правителство! И много гербави престъпници в затвора!