Зам-министър: ЕС изработва общ подход за минимална заплата

710 лв е заложената МРЗ у нас в проекто-бюджета за 2022
Обновена: 13 дек 2021 11:00 | 13 дек 2021 10:23, Красимир Ангелов
45

"710 лв е заложената минимална работна заплата у нас в проекто-бюджета за 2022," каза в предаването "Брюксел 1" зам-министърът на социалната политика Иван Кръстев.

Социалните министри на ЕС преди дни обсъдиха проектодирективата за минимална работна заплата и се разбраха за общ подход в преговорите с ЕП.

"Основните параметри на новото еврозаконодателство съдържат критерии за определяне на адекватна минимална работна заплата, под адекватна се има предвид минимална работна заплата, която да осигурява приличен стандарт на живот на хората, които я получават," коментира Иван Кръстев.

У нас синдикати и работодатели спорят по въпроса. Синдикатите са готови на протест, ако не се вдигне минималната работна заплата, а според работодателите ние сме в челната тройка по съотношение минимална работна заплата към БВП на глава от населението.

"Какво говорят числата? Ако минималната работна заплата в България е около примерно 320-330 евро към момента, в Румъния е 466, в Германия - около 1600, а в Люксенбург, ако не ме лъже паметта, е 2142 евро - това е най-високата минимална заплата в целия ЕС," каза в разговор с Милена Милотинова зам-министърът на социалната политика Иван Кръстев.

"Измерено по отношение на производитеността на труда - БВП спрямо един нает, в България данните показват, че тя е около 50% спрямо средното за ЕС (средното за ЕС е 100), в Люксенбург е около 163, най-високото мисля, че е в Ирландия 200% спрямо средното за ЕС. Какво получаваме като съотношение - в Люксенбург производителността на труда е 3 пъти повече от тази в България, а минималната работна заплата е 6 пъти по-висока, тоест несъмнено, не само поради чисто икономическите процеси които текат в страната, ние трябва да вървим към един процес на плавно увеличение и актуализация на размера на тази заплата, тъй като това е един доход, който освен отправна точка за формиране на много други възнаграждения основно в бюджетната сфера също така се явява един праг на стимул по отношение на участие на хората на пазара на труда," казва Иван Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръъъсни социалистически грабителиии!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТХеййй! Таман са замогна малко викам ся ше взема малко слугинаж, да има прислуга, вий па и ся!
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така - нека да надуваме още, че инфлацията малко.