Кирил Петков: Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС

Новият български премиер даде специално в интервю за "Файненшъл таймс"
14 дек 2021 18:22, Красимир Ангелов
338
Кирил Петков: Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и на ЕС, на 100 процента", заяви новият премиер на България Петков в специално интервю за "Файненшъл таймс" броени часове преди да бъде утвърден за министър-председател.

Кирил Петков, който беше утвърден за премиер от парламента на страната в понеделник, след като партията му получи най-голям дял от гласовете на изборите през ноември, направи това обещание, като потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада, коментира медията.

Още по темата
"Ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца", каза той.

Изданието отбелязва, че България наложи вето на преговорите за присъединяване на съседката си към ЕС на фона на спорове за историята и идентичността.

Непосредственото предизвикателство пред новото правителство ще бъде справянето с кризата с коронавируса в страната. България е сред страните с най-висока смъртност в света и с най-ниски нива на ваксинация, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Със сигурност трябва да увеличим броя на ваксинациите", каза Петков. „Ще отделим достатъчно средства за насърчаване на ваксинирането. Ще поканя експерти, ще отидем в болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна, толкова и икономическа програма. Не можем да затворим България отново."

Изданието отбелязва, че новият министър-председател ще бъде изправен и пред сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настъпателна роля в региона.

Петков заяви пред ФТ, че новото правителство ще постави дискусиите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи..., за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", каза той.

"Сега Петков е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето правителство по отношение на Северна Македония. Енигматичният лидер на ИТН Трифонов е изградил имидж, който се корени в романтичния национализъм - в България той стои зад твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска. От неговата партия произлизат министъра на външните работи и министъра на енергетиката на коалицията", отбелязва в своя материал изданието.

Неотдавнашно проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че по-малко от 10% от българите подкрепят директния стремеж на Северна Македония към ЕС, а над 70% подкрепят запазването на българското вето върху преговорите за присъединяване на Скопие, докато не бъдат уредени двустранните разногласия.

Петков заяви, че ИТН е конструктивен партньор в коалиционните преговори и че обсъжданите през последните месеци проблемни области ще останат на масата.

"Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка", каза той, цитиран от БГНЕС.

"България иска да прекрати зависимостта си от руската енергия", заяви още Петков в интервюто пред изданието, което отбелязва, че страната ни получава почти целия си природен газ от Русия.

Петков заяви още пред ФТ, че външната му политика ще се съсредоточи върху предотвратяването на въоръжен конфликт "навсякъде в съседство", но че страната остава западно ориентирана.

"Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма никакво съмнение", настоя Петков.

"Но искаме да сме сигурни, че ще бъдат използвани всички дипломатически средства, за да се избегне военен конфликт. Стремим се към активна и ангажираща роля на България както в ЕС, така и в НАТО", добави той. "Вече не искаме да бъдем лошото дете в задната част на класната стая", отбеляза новият премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Много на сериозно го вземате тоз гелосан и дежурно озъбен чистач в Парламента?!Не мога и минутка да му изтърпя шъшканиите!.Както се случва от 5 години с неговия амо Фигуранта!!Ще ме накарат тея нещастници да не гледам БГ телевизия!!
293
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е една свръхдържава, не се знае колко време ще го има!!!
292
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички крадци от ДПС и ГЕРБ...................в затвора!!!
291
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Българите на приказки сме най-велики. Този е поредният пример. Да видим на дела какво ще свърши. За съжаление, народът отдавна е прозрял, че куче, което лае, не хапе
290
0
 
3
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Ей, то тука пълно със серсеми, бре?!
289
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може в Харвард да е бил най-отзад, зареди слаб успех?Аз бях на последния чин защото ръста не ми позволява първия чин ,бележника беше пълен със шестици, но ЗА ХАРВАРД НЯМАХ ШАНС!
288
0
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 2 години
Ама то едно е да искаш, друго наистина да се случи. И аз искам да лупам Линда, ама вероятно няма да стане.
287
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този *** като нищо ще ни натресе някоя беля. Освен неадекватни изказвания, нищо друго не съм чул от него
286
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф,последната година се наслушах на празни приказки,лозунги и популизми, стига с тия брътвежи от зората на БКП,за изпълнение на плана за петилетката!!!
285
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро нема да има храна по рафтовете :)
284
1
 
16
 
! Отговори
Тъпърс преди 2 години
Абе, народе видяхте ли колко сте спрели? Махнахте Боко Тиквуни, за да дойде Гелосани Канада, който си противоречи на всяко изречение и не знае колко е населението на света.. Докара БСП на власт, а когато БСП управлява има срив на банкова система и фалити на банки - 1996, 2014. Заслужавате си съдбата!
283
2
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Използвахте оборудване на стойност милиони, за да опитате да ми докажете, че сте по-умен от мен. Вие не знаете нищо за кравите - това което имате пред себе си, е стадо овце!А сега ми върнете кучето!
282
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
След това юпито взима животното, което е избрал.- Хей, ако Ви кажа в кой сектор работите, ще ми върнете ли животното?Младежът се замисля за миг и казва :- Да, защо не?!- Вие сте Кирил Петков, завършил в Харвард! - казва пастира.- Уау! Точно така, но как познахте?- Нямаше нужда да гадая. Пристигнахте тук, без никой да Ви кани, искате да получите облага за отговор, който вече знаех, на въпрос, който не съм Ви задал. Използвахте оборудване на стойност милиони, за да опитате да ми докажете, че
281
2
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Пастир пасе животните близо до шосето, когато изведнъж до него спира брандиран автобус. Слиза младеж с широка усмивка на лице, облечен в костюм на Армани и обувки Гучи, пита:- Ако Ви кажа колко крави и телета има във вашето стадо, ще ми дадете ли едно теле?Пастира спокойно отговоря:- Да, защо не?!Юпито вади мини компютъра си Dell, включва го в мобилния си телефон и сърфира в интернет до сайт на NASA и т.н. и т.н. След няколко минути се обръща към пастира:- Имате общо 1586 крави и телета.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2021/12/13/okonchatelno-kiril-petkov-e-noviiat-premier-na-b
280
2
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
И тоя джендьряга ще избьзди като прокисналите ваксини на файзер като излязат гладните по площадите
279
0
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
А при нас лошите деца ни слагаха на първите чинове в класната стая, че да може даскала да те наблюдава непрекъснато и да ти изплющи един, ако кривнеш много :)
278
1
 
20
 
! Отговори
факт преди 2 години
Първи ден на новата власт-уволниха медицинските работници които се вдигнаха на гладна стачка от Видин.Румен Радев дойде говореха тогава нещо и още в първият работен ден на правителството на ПП ги уволниха!От времето на Петър Младенов та до това на Румен Радев нищо в БКП(БСП) не се е променило.Използваха ги,подлъгаха ги да стачкуват и сега ги уволняват за да им запушат устатата!
277
1
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
И много да слушкаме, и малко да слушкаме - никой от Запада не го е чак толкова еня за България...
276
2
 
22
 
! Отговори
... преди 2 години
Кире, ако продължаваш да не мислиш, преди да говориш - другата зима може и да сме на студено и тъмно. Дори и да не ни харесва ние сме ЗАВИСИМИ от руския газ, така че си мери приказките...
275
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша новина за Киро. Шефът на СЗО каза, че след края на пандемията, светът го чака глад, несигурност и спад на световната икономика. Как Кирчо ще направи от България, благоденстващ остров на богатите и проспериращите българи, с нулева корупция, при това?