Управляващите партии се разграничиха от Трифонов за РСМ

Според ДБ коментарът на лидера на ИТН е "особена ирония"
4 яну 2022 14:05, Нели Христова
80
Управляващите партии се разграничиха от Трифонов за РСМ
Снимка: БГНЕС

Трите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, категорично се разграничиха от позицията на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов за отношенията ни с РС Македония, предаде БГНЕС.

Вчера Трифонов в свой пост обвърза започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС с отпадането на визите за САЩ и приемането на България в Шенген.

Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната” Андрей Гюров подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ. "Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите - да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на "Продължаваме промяната". Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво - да се обвързва едно решение с друго", каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".

Зам.-председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин също се разграничи от изказването на Трифонов и призова за спазване на коалиционното споразумение.

"В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика. Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес", каза Вигенин.

Според него "свиканият от президента КСНС е добра възможност за получаване на актуална информация и споделяне на политически виждания за стъпките напред". "Всяка дума има значение, затова разчитам импровизираните изявления на предварителен етап да бъдат сведени до минимум, за да не се създава невярно впечатление за пукнатини в българската позиция или между коалиционните партньори", смята още Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
9
 
! Отговори
ГЛАСОПРОДАВАТЕЛ преди 2 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ПАК ЗА ТОШКО, ОТИ Е МНОГО УМЕН! Е НЕ МНОГО, ДАЖЕ ХИЧ, АМА И ЯЗЕ САМ С ВТОРИ КЛАС И СЛУШАМ ТУРБО ФОЛК НОН СТОП! ЕЕЕХ, КАК СЕ РАДВАМ НА ИТН, ЧЕ СА В ПАРЛАМЕНТА И *** ПРЕДСТАВЛЯВАТ! ТОА НОВИЯ - КИРЕ, ИЧ НЕ ГО РАЗБИРАМ КВО МИ ГОВОРИ - БЛА, БЛА, БЛА! ДА ФАНЕ ПОНЕ ДА ИСПЕЕ НЕЩО ПО ТАКА, ДА СТАВА ЗА КЮЧЕК! ШАХ ЩЕ МИ ИГРАЕ?
36
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
надявам се много ама много се на следващите избори Продължаваме проняната да спечели поне 55% от гласовете и да управлява сама без БСП и Славчо и тн. Тези млади момчета са надеждата
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо патерицата и Тошко *** са огледало на герберите. А бе що не се вземат и сродат у ,, Искъро,,.
34
4
 
11
 
! Отговори
преди 2 години
Като ги гледа и слуша човек да се чуди кой е по-*** - Пожарникарят дето е прочел само "Винету" в живота си или Славчо и компания дето едвам завърши Музикалната Академия на 45+ години.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази коалиция е Орел рак и щука. Пълни некадърници и профани.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най важното е да видим промурор и екс министър във затвора с раирани дрехи . Славчо е бита карта .. Гербо също е бита -но още не го осъзнава . откраднаха много $$$$$ и плащат яко на ниско интелегентни хора които се продават за по 1000 лв да пишат глупости тук и да ги защитават .
31
3
 
9
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Сега е моментът да се махне ИТН от управлението и да закрие този цирк където ни управлява. Гарантирам, че ДБ, БСП и ПП ще са пътници отвсякъде. На теб обаче ще ти останат 5% и пак ще си в парламента. Докаже, че си българин , защото другите умница предадат националния ни интерес.
30
0
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Помните ли един друг шоумен (завършил Eton College) как се бъзикаше с нас от телевизора? "Не ме гледай умно, българино!"
29
3
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааа, накрая Славчото ще се разграничи от тях и отиваме на избори :)))))))))))))))
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН, И НЕГОВИЯТ ЛИДЕР, ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗАХА, ЧЕ СА СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛИ В ПОЛИТИКАТА. НЕ МОЖЕ ДА ОБВЪРЗВАШ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА РСМ С НАШИТЕ ВИЗИ ЗА САЩ И ВЛИЗАНЕТО НИ В ШЕНГЕН! ТОВА НЕ Е ПАЗАРЛЪК! НИЕ НЕ СМЕ НА ПАЗАР. АКО БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ СЪУМЕЯТ ДА ОТСТОЯВАТ БЪЛГАРСКИЯТ ИНТЕРЕС, ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА ПРЕДАТЕЛИ. ПРЕДВАТ НЕ САМО БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, НО СЕ ГАВРЯТ СЪС СМЪРТТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ, ОТСТОЯВАЩИ НАЦИОНАЛНИЯ НИ ИНТЕРЕС. СИЛНИТЕ УВАЖАВАТ ТЕЗИ, КОИТО ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ И ГО БРАНЯТ.
27
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
надявам се на следващите избори Продължаваме проняната да спечели поне 55% от гласовете и да управлява сама без БСП и Славчо и тн. Тези млади момчета са надеждата
26
2
 
11
 
! Отговори
До Отец Събев преди 2 години
Няма да има люспене. Най-много ако продължи с изцепките, собствените му депутати да се отрекат от него. Както тези на Бареков преди няколко години. Не всички от ИТН са тъnyнrepu. Накрая Славиту ще си остане с Тошко и другите двама галфонu, колкото за четворка карти.
25
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 26 (Яне) Ми не, явно иронията му на Станислав (ако изобщо има такава) е доста неразбираема за повечето българи. И аз не я виждам нещо. Мой колега и той точно това разправяше: "Слави се бъзика с другите".Е, видях как се бъзика с целия български народ та цяла година ни вкара в една политическа спирала на нестабилност та целият свят ни гледаше сеира и се чудеше! Ако няма европейско финансиране да знаеш точно заради Слави е - искат да има стабилно управление на държавата! И са прави!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви прихвана, да изберете всички клоуни и Чалгари да ви управляват? Не виждате ли, че не могат и само ви връщат в тоталитаризъма и сталинизъма? Политиката е сериозна работа, не е за такива шутове.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май-май ИТН ще си сменя лидера скоро )))
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо е жокер ... става за комик и за развлечение . Но за политика хич не го виждам. Скоро партията му ще изчезне . Не е подготвен .
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гответе се за нови избори в близките месеци.
20
0
 
11
 
! Отговори
Отец Събев преди 2 години
Нека "люспенето" започне СЕГА!
19
1
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
кой беше тоя
18
7
 
8
 
! Отговори
Яне преди 2 години
Ми доста не усещат типичната ирония в изказванията на Славчо, а в случая казва доста истини и е прав ... нека първо ни приемат в Шенген и визите да отпаднат ..., пък после може и "да помислим" за РСМ ... :-) А не накрая да стане - няма Шенген, визи до дупка а РСМ в ЕС .... ;-)