Нямаме подготвени пилоти за спасителните хеликоптери

Причината - изискване за минимум 2 хил. летателни часа
58
Нямаме подготвени пилоти за спасителните хеликоптери
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев заяви, че България не разполага с достатъчно квалифицирани пилоти за бъдещата система за хеликоптерно издирване и спасяване - HEMS, която предстои да бъде изградена у нас.

След днешното заседание на ресорната парламентарна комисия той посочи, че причината за това е наличието на изискване за минимум 2 хил. летателни часа за всеки пилот, а на този етап нито един от българските летци на такива машини на отговоря на това условие. Ето защо България ще покани пилоти от други страни, обясни министър Събев, които да се присъединят към българските си колеги и да се включат в тяхното обучение.

"Ще има 15 минути за реакция за спасение на човек. Това е проект, по който с радост работим", подчерта още транспортният министър, цитиран от БТА. Той поясни, че планът е да се изградят 6 отделни точки в цялата страна - по три в Северна и Южна България, а страната ни да придобие общо шест хеликоптера.

Министърът на транспорта посочи още, че ръководеното от него ведомство ще спира всички съмнителни поръчки и ще прави одит на всяка една от тях. Той потвърди, че по тази причина е спряна поръчката за жп линията Радомир-Перник, за което посочи, че "има известни доказателства". Николай Събев каза още, че е подаден и сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков за евентуални нарушения при удълбочаването на каналите на Пристанище Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: пилотихеликоптери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Когато пилотите от Граф Игнатиево отказаха да летят, защото нямаха достатъчно часове, чумата Борисов ги обвини в държавна измяна. За него беше важно единствено правителствения самолет да го вози от София до Варна з квартални мачлета.за това нямаме обучени кадри.
21
1
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Най- подготвени в региона са Турците и може би Гърците, но Турците имат над 400 хеликоптера, от 10 години сами си ги произвеждат, а новата серия TAl Gokbey е перфектен хеликоптер, сега сглобяват и 109 броя Black Hauk T-70 - взеха лиценз , и започват производство на T 929, след като произведоха 80 броя -Т 129
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за летящите коли дето искаше да ги вкарва тоя дали имаме.
19
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
По 100 часа са правени на месец, знаеш къде се записват тези данни, нали има си летателни книжки и ако няма 100 часа нальот на месец, не можеш да летиш, такива са разпоредбите от ГВА и преди и сега, независимо от въздухоплавателното средство.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айцето и кокошката. нищо, ще дадем едни десетки мелеона сега на туршаците. ПС: докато дойдат хеликоптерите, минимум година, ако няма да купуваме някои бръкми на французи, жабари великопакистанци и тем подобни подшиляци, пилотите могат да бъдат обучени съвсем спкойно.
17
4
 
5
 
! Отговори
До Иван преди 2 години
Иване, не лъжи. Максималният нальот за цивилен пилот в година е 900ч. Хели Ер в Африка правеха по 100-150ч максимум годишно на Ми-8 и са рекордьори. Не лъжи, Иване, сипи малко нафта и подкарай вертолета до денонощния за още бира.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле тоя с жп не може да се справи,та пилоти и хеликоптери ,влакове за София закъсняват с по 2 часа ,един нямал спирачки други нямали парно ,това е събота министре няма как влак да тръгва от Бургас или Варна и Пловдив за София и да закъсняват !
15
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Аз съм в авиацията от 1990 г., като дълги години съм работил в авиокомпания, която лети само с хеликоптери. Нальота на Ми-8 при провеждане на акции извън България е много над 2000 часа годишно. Тук не говорим за военните. Подготвени кадри има, но може би финансовите интереси са на първо място.
14
0
 
4
 
! Отговори
до Петко преди 2 години
Ааа..., Петко, тук "далавератъ" е друга! Значи, афганецъ е готов работи за 1,500 лв, само и само да не е у Афганистан и да докара у Бг цялата фамилия, а другите 3,500лв. у джоба на онзи дето го е наел. И тъй, всичкото "индианец" доволен! -)))
13
3
 
13
 
! Отговори
Маруска преди 2 години
Но имаме пилот Радев . От колко години е на кормилото в България? Гони вятъра и опинците на Борисов. Свири и си пее.Сладур.
12
1
 
10
 
! Отговори
зАз преди 2 години
2 хиляди летателни часа?????? Че, то тогава ще трябва да закрием цялата си воена авиация, бе!!! Откъде толкоз пари за авиационо гориво у нас! -))) Пък и тренажори нямаме, дори за новите Ф-ки. Вай, вай... и ний Русия шъ плашим! "На гол тумбак чифте пищови без барут" -))) Да съ смейш ли, да ревеш ли...
11
4
 
15
 
! Отговори
РР за цялата си преди 2 години
служба от 29 години има под 1500 часа във въздуха.Значи не отговаря на изискването да е пилот на спасителен вертолет,но е командвал ВВС(заедно със състава на зенитните сили те бяха 6500 човека личен състав,но вече са 5900).И този солдафон,с управленски капацитет на кмет на малък град,по ирония на съдбата и игра на задкулисни сили,ни стана върховен вожд?Ура за маршалисимус Радев и двойствената кадрова политика на все още владеещите ни тъмни сили.Боже,пази България,само в теб ни е надеждата.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има има ааа ама не работят тука защото няма такава позиция в БГ - то, ами няма хеликоптери бе...И няма да ги върнете защото са ви недостатъчни заплатите.... ръйшшш..
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де АМА нали "баш пилота" командва държавата от близо година???????????????? 9 милиарда открандаха САМО за демември!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА-Добре ли сте?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то и хеликоптери нямаме
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Африка са! Отдавна.
5
5
 
18
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Ама имаме пилоти на ефове на чертежи!!
4
17
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Споко! Фърчилото Радев ще извади от ръкава си свои хвърчила...
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е като обява за работа тип търси се млад студент с 10 години опит.