Бизнесът чака да падне "Берлинската стена" между България и РСМ

Пречките в икономическите отношения са породени от политиката
17 яну 2022 15:50, Елка Василева
89
Бизнесът чака да падне "Берлинската стена" между България и РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Въвеждане на роуминг на европейски цени между България и Република Северна Македония (РСМ), улеснено преминаване през граничните пунктове, облекчено възстановяване на ДДС, работа по енергийната и транспортната свързаност между двете държави са сред основните за бизнеса приоритети, за да има съживяване на двустранните икономически отношения. Това коментира в интервю за БТА председателят на Българо-македонската търговско-промишлена палата Пламен Павлов.

Още по темата

Той изрази надежда по време на предстоящото официално посещение на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари тези теми да влязат в дневния ред на разговорите на високо равнище, както и да бъде обсъден и коридор номер 8. Пламен Павлов отбеляза, че сегашните пречки в икономическите отношения между двете държави не са породени от бизнеса, а от политиката.

Друго поле на сътрудничество с нашата съседка е туризмът. Миналата седмица Националният борд по туризъм изпрати писма до министър-председателя на България Кирил Петков и до министъра на туризма Христо Проданов, с които настоява за създаването на общ туристически продукт с РСМ, за който се говори повече от десетилетие.

Нашият ентусиазъм, който ни мотивира през 2017 г. да регистрираме палатата, почти се изпари, разказва председателят на Българо-македонската търговско-промишлената палата и допълва, че нито една от планираните двустранни бизнес инициативи не са се случили.

Започнахме да търсим решение за подобряване на икономическите отношения с нашата съседка, когато се проведе икономическият форум в Скопие на 17 януари 2019 г. Тогава, заедно с Македонско-българската стопанска камара в Република Северна Македония, повече от половин година работихме по "Бяла книга" - Пътна карта за сътрудничество. В нея заложихме 14 цели с конкретни изпълнители и срокове, но нито една от тези цели не успяхме да постигнем, посочи Павлов.

В този документ беше и предложението за европейския роуминг между двете страни, който към момента за съжаление е равностоен на този с Нова Зеландия, както и предложението преминаването на граничните пунктове да става на "едно гише", като такъв облекчен режим РСМ има с Гърция и Албания, разказва председателят на двустранната търговско-промишлена палата.

Същинският проблем, който по думите на Павлов демотивира желанието за развитие на двустранните икономически отношения, датира още от декември 2019 г., когато под патронажа на премиера Зоран Заев се е провела Кръгла маса за газовата свързаност. На Кръглата маса двете бизнес организации внесли обща инициатива за учредяване на българо-македонско проектно дружество IBM, което да проектира, да привлече инвеститор, да изгради и оперира с газовия интерконектор Петрич - Струмица. За съжаление, от българска страна имаше безразличие, спомня си Пламен Павлов.

По думите му застоят в двустранните икономически отношения се дължи на политически грешки, които са причина да се оградим от РСМ като с "Берлинска стена".

С твърдата позиция постигаме само затворена граница и продължаващо влияние в РСМ на други държави, сред които Сърбия и Русия. Общият европейски дом е бизнес без граници, какъвто е девизът на двете бизнес организации, подчерта Павлов.

По данни на Министерството на икономиката и индустрията основни търговски партньори на РСМ според двустранния стокообмен за периода януари - април 2021 г. са: Германия - 1 490 729 хил. евро, Великобритания - 725 975 хил. евро, Сърбия - 270 110 хил. евро, Гърция - 243 327 хил. евро, Китай - 219 288 хил. евро. България заема шеста позиция в тази класация със стокообмен 213 659 хил. евро.

Основни страни партньори при износа от РСМ според обема на износа за същия период на 2021 г. са: Германия - 1 169 018 хил. евро, България - 88 982 хил. евро, Косово - 84 574 хил. евро, Унгария - 75 457 хил. евро, и Сърбия - 73 191 хил. евро. Основни страни партньори при вноса в РСМ според обема на вноса за цитирания период на 2021 г. са: Великобритания - 653 453 хил. евро, Германия - 321 712 хил. евро, Сърбия - 196 919 хил. евро, Китай - 196 041 хил. евро, Гърция - 188 129 хил. евро, Турция - 146 567 хил. евро, и България - 124 677 хил. евро.

Стокообменът между двете страни за 2020 г. е в размер на 736,3 млн. евро, като износът за България е 300,6 млн. евро, а вносът от България 435,7 млн. евро. Спрямо 2019 г. се отчита спад на стокообмена с 2 на сто, при 2,7 на сто ръст на вноса от България и 8 на сто спад на износа за България. Търговското салдо остава положително за нашата страна и възлиза на 135,1 млн. евро.

Инвестициите в България от РМС са на обща стойност 6,9 млн. евро и са в секторите: селско стопанство, ловно и горско стопанство, търговия.

Далеч под възможностите са двустранните туристически посещения. По данни на Министерството на икономиката и индустрията туристите от РСМ, посетили България през 2020 г., са 48 000 души, а българските туристи, които са били в нашата съседка през същата година, са едва 8787 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
15
 
! Отговори
2323 преди 2 години
Той бизнеса чака ама няма да бъде допуснат.Влезе ли РСМ в ЕС я грабват Кауфланти, Лидъли Били Шелове Метра, Западни Банки,Застрахователи Телекоми и всички останали акули в ЕС и щатите. За нас няма да остане ред а пък македонците пишман ще станат защото си нямат на понятие какво е ЕС и демокрация.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви имам лъжите и внушенията
29
0
 
20
 
! Отговори
Север Македонов преди 2 години
По неверно заглавие не сте слагали....какъв бизнес?? с кой???
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора с пари в БГ които ги подкрепяха през "прехода", обаче след като Гърция ги отряза и ги накара да си сменят името, насочиха псувните си към нас, сега тези които ги подкрепяха отказват да правят бизнес в РСМ :)))
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започна се с платените статии на Сорос.Ясни сте и не ви вярваме, не го ли разбрахте вече.
26
1
 
15
 
! Отговори
иво преди 2 години
Какъв "бизнес"в България.Много от този "бизнес"е за затвора.Всички помним откъде се пръкнаха тези мутри наречени бизнесмени.Съд и затвор за тези отпадъци.
25
0
 
7
 
! Отговори
Ричи Алибергов преди 2 години
..... Че то има ли "Бизнес" в България и Македония?!?! Ха ха ха! "Бизнес" в България се наричат "МУТРЕНСКИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ" и КОЙ ще се окаже ПО - ГОЛЯМА МУТРА , и КОЙ ще ИЗВАДИ ПО - ГОЛЕМИ "ВРЪЗКИ" .......
24
0
 
14
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Къв "бизнес" на Марс, бе, смешници? "Индустрия" на Наркотици, Проституция и Пране на Пари, контролирани от шипт.рите, на туй ли му казвате "бизнес"??? -)))))
23
17
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Недостойно е поведението ни към Северна Македония. Историята е минало. Да гледаме бъдещето. Нали сме едно семейство целият Европейски Съюз. Да улесним съседите да влязат. Нали само така ще се интегрираме по-силно. Другото са глупави балкански закани и стремеж за Велика България,Мегали идея(Гърция) и други подобни глупости. Запомнете,това не обединява Балканските народи. Все пак в 21 век сме.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато плюят по себеси (нас) макетата, да не би да очакват да им лазим в краката и същевремено да ни обиждат.....???? :))) Ние им помагахме с каквото можем откакто ги признахме ПЪРВИ за държава, но явно те гледат да се скараме напълно и вече да не се поглеждаме :))
21
1
 
24
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Никой нищо не чака. Стига манипулиране на общественото мнение.Трета страна настоява за това, в името на чуждите нам интереси.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке падне ке падне,щом първи ги признахме промитите за независима държава и за този казус ке се оправят нещата..
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си какъв бизнес чака да падната въпображаемите стени. Някакви като Домусчиев и подобни, отврат..
18
2
 
29
 
! Отговори
българин преди 2 години
Какъв бизнес със СМ?От омраза към нас,те не искат да имат нищо общо.Не го ли виждате?От немай къде ,сега разговарят с нас.Да,те са българи,но отродили се българи.Аз съм родом,отрасъл и живея в Сандански.Познаваме ги много добре.От омраза към нас не могат да дишат.Всичко ще развалят,пречат,което идва от Б-я.Но продължавайте да се самозалъгвате.С тях освен с категорични условия,с нищо друго не става.Проумейте го!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме работа там.
16
2
 
13
 
! Отговори
МИНАВАЩ преди 2 години
ПАК ГОТВЯТ ГРАНДИОЗЕН ПЛАН ДА СЕ ЗАКУПИ НЯКОЙ ЗАВОД ЗА ЕЛЕКТРО МОБИЛИ!!!!ААА ПРОСТИ КИКЕТА!! РАДЕФ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ -И СТИГА УПРАЖНЕНИЯ ВЪРХУ БЕДНАТА БЪЛГАРСКА ГЛАВА!!?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е ходил в РСМ последните 5 години знае, че там няма нищо, нищо освен евтини за нас цени и евентуално корумпирани катаджии. По-добре да е трудно влизането там , така ще 'спасим човешки животи', нали това е лайтмотива напоследък.
14
1
 
17
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Каква берлинска стена, какъв бизнес с македония, вие луди ли сте? За 30 - те сребърника ли става въпрос, които чакат някои да им се платят за продажба на националния ни интерес?
13
1
 
12
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Бизнесът има да почака, понеже всичко е поделено отдавна между гръцки, сръбски и албански фирми.
12
13
 
4
 
! Отговори
Да преди 2 години
Това ще е от полза и за двете държави