ДБГ поиска намаляване на субсидиите за партиите

Една политическа сила не трябвало да получи повече от 2,5 млн. лв.
9
ДБГ поиска намаляване на субсидиите за партиите
Снимка: Dnes.bg, архив

ДБГ призовава управляващото мнозинство да промени модела за формиране на партийната субсидия, като с бюджета за 2022 г. въведе регресивна скала. Сегашният начин за изчисляване на субсидията е разсипнически и води до излишно финансиране за големите партии, с което те упражняват финансов монопол и прекомерно се ощетяват данъкоплатците, смятат от партията.

От ДБГ настояват първият бюджет на „мнозинството на промяната“  да включва по-справедлив модел за изчисляване на партийните субсидии.

Това ще стане с регресивна скала, при която субсидията от 7 лв. на глас важи само за първите 150 хил. гласа на всяка партия. За всеки глас над тази граница партийната субсидия ще се намалява на стъпки, като максималната годишна сума, която една партия или коалиция следва да получи, не трябва да надхвърля 2,5 млн. лв., смятат от ДБГ.
С регресивната скала се зачита принципът на заслугите, при който партиите с повече гласове ще получат по-висока субсидия. В същото време се елиминира свръхфинансирането на големите партии и се въвежда минимум и максимум, с които се гарантират офиси и сътрудници във всички български общини, както и средства за събития и предизборна кампания.

Трупането на излишни милиони в депозити по банки за сметка на държавния бюджет, е и основната причина, заради която министърът на финансите Асен Василев поиска нов подход при формирането на партийната субсидия, посочват още от ДБГ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: субсидиипартииДБГ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Нема сусидии за партиите----НЕМА КОРУПЦИЯ!!!../това е толкоз просто и логично.../
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей!Ще умрат от глад!Няма субсидии,няма корупция!Вай,вай
3
2
 
9
 
! Отговори
Ама разбира се преди 2 години
ДБГ имат 150 000 гласа и за това прага е там, ако имаха 200 000 щеше да е този праг.Егати измекярите са тези с 16 депутата искат да управляват цялата държава.Аре у лево ....
2
1
 
11
 
! Отговори
Няма Такава Държава преди 2 години
Късно е. ИТН го предложиха първи, много отдавна, но явно всички партии са на статуквото, щом това предложение не е дори внесено за обсъждане. За съжаление политическата мафия у нас е пуснала по-дълбоки корени отколкото си мислим.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дон Чалгаре защо замълча като млада девойка