Невиждан оптимизъм от 10 г.: Доверието в кабинета по-високо от недоверието

44.9% вярват на новото правителство, 39 на сто - не
382
Невиждан оптимизъм от 10 г.: Доверието в кабинета по-високо от недоверието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия месец работа на новото редовно правителство на Кирил Петков за пръв път от повече от десетилетие насам делът на българите, които имат доверие в кабинета, е по-голям от дела на тези, които нямат. За последен път това се случи през 2009 г. в при встъпването в длъжност на първото правителство на Бойко Борисов. Сега 44.9% от запитаните българи изразяват доверие в новото правителство, а 39% - не. Останалите не могат да преценят, сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Още по темата

През последните години доверието в правителството се запази на трайни нива от около 30%.  По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета „Борисов 3“, последван от покачване на положителните оценки за правителството по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.

Опитът показва, че развръзката на политически кризи обикновено носи успокоение, което дава отражение в по-високо стартово институционално доверие и надежда. Общественото мнение донякъде винаги следва победителя. Едва няколко месеца след встъпване в мандат обществото започва по-детайлно да оценява работата на властта по конкретните предизвикателства. Тази детайлна оценка ще наблюдаваме в следващите месеци.

В настоящия случай предизвикателствата никак не липсват, като се има предвид, че цели 86,4% през този месец, и близо 90% в предишното премерване преди три месеца, очакват цените на основните стоки да растат. „Галъп интернешънъл болкан“ следи икономическите равносметки и очаквания на българите и този показател за последно е достигал подобни нива в края на 2012 и началото на 2013 г. Тогава, високата тревога от цените премина в протести, довели и до оставката на първото правителство на Борисов.

През отминалото десетилетие този показател обикновено показваше стойности в полето между 60 и 70%. Плавен ръст започна със ситуацията около коронавируса през 2020 г. и продължи заради разразилите се през 2020 г. протести и политическата криза от 2021 г. – които оказаха и отражение върху икономическите очаквания. Минимални сега оставят дяловете на онези, които очакват спад в цените или поне те да останат същите. 

Начални положителни сигнали за парламента
 
Парламентът традиционно е институцията с най-ниско доверие у нас. Тридесетгодишната изследователка традиция на „Галъп интернешънъл“ показва, че преобладаващо доверие над недоверието за парламента в десетилетията е имало само два пъти – след кризата 1996-97 г. и при идването на власт на НДСВ. Парламентът се превръща във фокус на негативното отношение към партийната политика.
 
В последните години доверието в парламента се запази около и над 20%, а от средата на 2020 г., заедно с протестите, делът на положителните оценки спадна и до под една пета. От началото на работа на новото 47-то Народно събрание е регистриран ръст в дела на одобрението.
 
През януари 2022 г. 31,9% от запитаните изразяват доверие в парламента, а 56,9% изразяват недоверие. Останалите не могат да преценят. Това е свиване на „ножицата“ между позитивни и негативни оценки в позитивна посока. Макар и при запазване засега на първенстващото положение на негативните оценки.
 
Това е типичният за старт на мандат „бонус“ доверие, както и очаквана инерция от наскоро отминалите избори. Електоратите на победилите партии са и основни ентусиасти по отношение на доверието в парламента. Тези бонуси доверие са обичайно по-големи, когато в политиката навлизат нови лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оптимизма бе скован от невиждана инфлация, ръст на дълга , фалитите и обезлюдяване . Скоро този на снимката ще почувства песимизма в долната част на гърба си :))) Още малко ще го чакат хората.
237
12
 
6
 
! Отговори
Доброволци преди 2 години
Мамини сладури .... Пасито боядисва трабанта в цвят каки, Ал.Йо. се бръсне с брадва, синоптичката на ЧEXЛИЬ0 шие байрака ... и тръгват на фронта!!!
236
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 10 месеца унищожиха всичко, какво ли предстои още.
235
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баш оптимиста с лицевите опори кога ще си тръгва?
234
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невиждан оптимизъм цари, да. Направо не можеш да го видиш. Гледаш, гледаш- невидим е.
233
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усмихню много лоши работи заформи за България. Да видим докога е бъде търпян. Виж за подкрепата на правителството - ами може да има и подкрепящи - все пак то не може непрекъснато да си негативен, понеже е влезеш в гроба. Усмихню използва времето, когто човек се е надигнал да си поеме въздух, за да го натиска с крак по главата. С усмивка разбира се.
232
1
 
5
 
! Отговори
Живко от гр.Варна преди 2 години
Хора, може ли да ми помогните да стана час от някоя партия и да съм на хранилка там ?
231
1
 
18
 
! Отговори
голем смех преди 2 години
Електоратите на победилите партии са и основни ентусиасти по отношение на доверието ------------ тук много се смях! Електоратите на БСП, ДБ и ИТН са около 3 автобуса хора бе :)
230
0
 
32
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не може през 2022г в ЕС половината ти заплата да е за отопление и сметки,а другата половина за храна.Тази Промяната не сме я очаквали и в най-лошите си кошмари
229
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надяваме се на белия автобус да прибете Киро и кумовата рода.
228
1
 
10
 
! Отговори
шимпанзе от ПП преди 2 години
До БАИКО питаите цветанов как изнасяха парите с правителствения фалкон ---------- братчет, това листче е от 2013-та бе :) Поне пиши как си го видял да яде деца.
227
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пклатена публикация - социалистическо проучване. 99,9 % одобряват Киро Просто. ОСТАВКА!
226
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и хора в сянка вече няма, в прав текст си казват - едните пращат самолети, другите зелени паспорти ни втъкват, скоро родител1 и родител2. В Еритрея имаше повече държава отколкото тук
225
2
 
11
 
! Отговори
Господарите от Запад преди 2 години
МАЧКАЙ,КИРЧО!До 2-3години да не са повече от 5млн
224
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невиждано финансиране на социологическите агенции е паднало.Оптимизъм струи от всяка анкета! А Баце се чуди защо не познаха за една предизборна седмица,КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ ! Не е знаел, че по-важно е КОЙ ЩЕ БРОИ:-))
223
0
 
29
 
! Отговори
1 преди 2 години
ПЕТКОВАТА ЗИМА Е ТУК.НЯМА РАЗЛИКА С ВИДЕНОВАТА ПРОСТО СЕГА ХОРАТА ИМАТ НЯКАКВИ СПЕСТЯВАНИЯ,КОИТО ДА ХАРЧАТ
222
0
 
36
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
ДОКОГА ЛИ ЩЕ ИЗДЪРЖИМ НА ТАЗИ ПРОМЯНА???
221
0
 
22
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Новите другаре с усмивка и арабески ще ви свалят още две кожи от гърбовете. Вече ви декларираха, че са работили успешно за покачването на цените, което е плюс за данъкоплатците и се отразява перспективно върху вашия финансов просперитет. Подобен цинизъм не е изричал и другаря Тодор Христов Живков, не би изрекал и Бойко Борисов, но така ни се пада, като не гледаме кой избираме или по-точно кой ни натрисат хората в сянка.
220
18
 
1
 
! Отговори
БАИКО преди 2 години
ако не вярвате ,4е боико е милиардер питаите цветанов как изнасяха парите с правителствения фалкон и тои тогава се облажи .4акам коментари.
219
0
 
12
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА