»кономист: Ќови€т дълг е с 400 млн. лв. по-малко от заложени€ дефицит

Ќе харчим повече, отколкото имаме, см€та √еорги √анев
ќбновена: 2 фев 2022 22:41 | 2 фев 2022 22:40, јниси€ »ванова
26

"Ѕюджет 2022" ще е с нетен нов дълг от около 4,3 млрд. лв. заради екстремните ситуации по две линии –  овид пандеми€та и кризата с енергийните цени. “ова посочи депутатът от "ƒемократична Ѕългари€" √еорги √анев в студиото на "ƒен€т ON AIR".

Ќови€т дълг е с 400 млн. лв. по-малко от заложени€ дефицит. √анев е категоричен – дефицитът н€ма да се пипа.

"Ќай-трудно промен€емото число в «акона за бюджета е дефицитът. “ой се формира да е 4,1% от Ѕ¬ѕ с  овид мерките и с енергийните компенсации за бизнеса. ћоже да се каже, че емитираме нов дълг, за да компенсираме бизнеса. јко искаме да не се вдига – да н€ма компенсации! “ова би било лесно, но политически трудно", об€сни депутатът от ƒЅ пред Bulgaria ON AIR.

ѕо думите му в коалиционното споразумение е било заложено да се изчисл€т част от реформите като размер и времеви профил, след което  различните политики с различни€ времеви профил да се напаснат като последователност в "Ѕюджет 2022", което ще струва пари.

"Ќапример реформата на държавната администраци€ – никога не б€х виждал пари за компенсиране на ранно освободени хора, а сега има заложени 300 млн. лв. само за да се оптимизира бройката на администраци€та", изтъкна √анев.

ƒепутатът от ƒЅ не см€та, че правителството харчи повече, отколкото има, извън  овид мерките енергийните компенсации.

"Ќищо на този св€т не е безплатно и ако искаме подобр€ване на публичната инфраструктура, за да генерира норма за български€ бизнес – тези инвестиции тр€бва да се направ€т сега", подчерта събеседникът на √аниела јнгелова.

—поред √анев е добра и "страшно полезна" иде€ минималната работна заплата да се определ€ по сектори.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


26
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
23
4
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
 акво толкова ревете за този дълг, хамерика колко дълг имат, па си живе€т като царе
22
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
“'ва тр€бва да ме радва ли, че не сте ме задължили за 5 поколени€ напред, а само за...4?!!
21
0
 
4
 
! ќтговори
ƒа напомним.!. преди 2 години
ƒа ви напомним, че за да построите 5-6 моста над ƒунав, вече тр€бваше да има първа копка, за да се вместите в 4 годишни€ срок(н€ма да коментиране че –умъни€ хабер си н€ма, ама на лъжата краката са къси). „акаме първа копка на тунелите! „акаме първа копка на другите 3 магистрали, за които ще има пари след като спрете кражбите! јко не сте излъгали √–”Ѕќ народа, значи вече имате готови проекти, отчуждаване, избран изпълнител след спечелена обществена поръчка! ќбещахте ни Ўвейцари€ на балканите!
20
0
 
2
 
! ќтговори
Ќ€кой пееше преди 2 години
ƒраги зрители, спите ли? ..............
19
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ј какво стана с 10 милиарда от плана за развитие , бюджета ???? —амо думи но капацитет …ок. “акъв хаос създавате че н€ма после оправи€. ¬ие управл€вате вече година но по зле никога не е било. » ще става още по лошо. —амо реформи са ви в главата. ѕърво подредете после се правете на –еформатори. ¬ие и иде€ си н€мате.
18
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
то€ *** от 20 години дрънка едно и също, а не е управл€вал никога никакъв бизнес
17
2
 
16
 
! ќтговори
Ќ≈удобни въпроси преди 2 години
“огава защо се счупихте да теглите кредити ? ѕо думите на Ћорер "ѕари има, ние сме богати".» къде отиде 5 млрд. излишък в хазната оставен от Ѕойко ?
16
3
 
12
 
! ќтговори
“а€ ши€ не е от турш преди 2 години
¬се повече се убеждавам, че требе да си заврете дипломите, знаете къде, у гјзо. “ези плоски уйдурми за цените в Ѕългари€, за заемите, за инфлаци€та ги продавайте другаде, тук отдавна сме €ли ла'йната на “.∆ивков, 30 на пром€ната и пак се опитвате да ни убедите, че вие ще крадете, ние ще плащаме. Ѕаста!!! ћного скоро никой н€ма да ви търпи, умреха Ѕаланите, сегашните млади хора не живе€т в  Ќƒ– и не €дат доматите с колците. Ѕезумна, еничарска политика се води в Ѕългари€.
15
6
 
9
 
! ќтговори
‘инансист преди 2 години
Ќе знам дали см€та правилно √анев, но дълговете на трите правителства на Ѕорисов ще тр€бва да се плащат. —поред мен от тези, които са му ги емитирали и гласували в Ќ—.
14
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
—амо търкат панталоните там в креслата нищо ново не прав€т.ƒа видим колко ще крадат?!
13
6
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
» какво?300 милиона ще раздадат на ненужните калинки за да ги уволн€т от държавната администраци€.ƒемек плащаме на некадърниците назначени от Ѕорисов за да се махнат.» то€ ми об€сн€ва,че това се прави за пръв път.¬сички плащаме рекет.
12
8
 
16
 
! ќтговори
’а-ха преди 2 години
—тиснати€т юмрук на –адев ни докара "меките" китки във властта, но н€кои верно, само √≈–Ѕ им е навл€зъл надълбоко!
11
10
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
4 милиарда за да не връщаме стари дълг и още 4 милиарда нов дълг. ƒълг се взема за да се постои ј≈÷. во става реално.»нфлаци€ около 13 % нов дълг около 2 % (без да см€таме стари€) ƒо тука стават 15 % и с всичко това ще вдигнат Ѕ¬ѕ с 4 % . “оест 4 - 15 = -11 % свиване на икономиката . »кономиката не е за икономисти. “и€ не магат да см€тат. Ќие се намираме в математическа регреси€ а те държат Ѕългари€ в ≈— ту . Ќали става все по зле ??? “р€бва или да се промени договора с ≈— или да се излезе от ≈—
10
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
товачка, докато беше извън политиката стрел€ше като гранотомед пълен с изхождани€, а сега пълна пром€на. ƒръж си на принципите, н€ма да си все политик
9
1
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
¬ Ќќ» дефицита отива към 20 мил€рда. » при това има около 1-2 милиона българи над 40-50 г. които много трудно намират работа и никой не ги иска а и не могат да се пенсионират до 70-80 г.
8
0
 
12
 
! ќтговори
...? преди 2 години
«ащо ми се струва, че този доста е уширил черни€ си дроб? јлкохолът не прощава!
7
4
 
18
 
! ќтговори
Ѕензинджи€ преди 2 години
 акво стана с ти€ ,дето се самозапалваха като им вдигнаха цената на тока с 20 ст. ?  ъде са днес ? ўе им дам безплатнен бензин да се поливат и да се самозапалват !
6
5
 
23
 
! ќтговори
ƒалай Ћама преди 2 години
ѕросто  иро вече дори не се свени да се подиграва директно на българите - държавата загива с безумни заеми, плащани€ на калпак, далавери с при€тели, любовници и мошеници...!!!! Ѕългари€ загиваааааа !!! ≈ййййй, бегайте да отрав€те Ћевски ! јко не дойде Ћевски, идва  рум «арков , ћа€ ћанолова и ро€к други гладни за кражба мошеници !!! Ќа ви пром€на !
5
1
 
13
 
! ќтговори
ƒа бе, преди 2 години
...що не се разберат помежду си, какво да лъжат ?  ирето разправ€ ,че парите са за новаинвестиционна програма, че бил бюджет на "инвестициите"? ј този ни разправ€, че заемът бил само заради  овид и да покри€т разходите от цената на енерги€та? ѕоследно ?
4
0
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
да отиде то€ по крайните квартали на софи€ всичко е затворило заради сметките за ток