Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не дойдат Ф-16

Янев: Рисковано е самолетите ни да са поддържани от фирми, които нямат връзка с тях
Обновена: 9 фев 2022 16:19 | 9 фев 2022 16:19, Нели Христова
257
Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не дойдат Ф-16
Снимка: БГНЕС

Поддръжката на българските бойни самолети руско производство от фирми, които нямат връзка с производителите на тези самолети е рисковано начинание, при което щетите се измерват в човешки животи, а не във финансови загуби. Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Поддържката на българската военна техника от родни компании или такива в страните съюзници от НАТО придобива все по-голямо значение на фона на ескалиращата криза около Украйна, в която Русия е главно действащо лице.

По-голямата част от военната техника на въоръжение в БА остава руско производство, въпреки направените през последните години сериозни постъпки за нейната замяна с натовско оборудване.

Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не бъдат доставени новите изтребители Ф-16 Блок 70, което не е изключено да се забави във времето заради общото забавяне на веригите на доставки – една от най-неприятните за световната икономика последици от пандемията на коронавирус. Основният боен самолет остават изтребителите МиГ-29.

Министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос обяснява, че при поддръжката на авиационната техника, освен с изискванията на Закона за обществените поръчки, Министерството на отбраната следва да се съобразява и със сложните правила за авиационна безопасност.

„Това от своя страна е свързано с непрекъснато осъвременяване на експлоатационната и ремонтната документация от производителите и/или конструкторите на самолетите. В тази връзка, поддръжката на бойните самолети от юридически субекти, които поради различни причини нямат или не поддържат връзки с производителите/конструкторите на самолетите е рисковано начинание, при което щетите се измерват в човешки жертви, а не във финансови загуби“, подчертава той.

Янев припомня, че единственото изключение през последните години е бил договорът с полското министерство на отбраната за ремонта на 6 двигателя на изтребителите МиГ-29.

„Въпреки добрите резултати – договорът беше изпълнен качествено и в срок, полското министерство ни информира, че не е в състояние да поддържа нашите самолети МиГ-29 посредством такъв тип споразумение в бъдеще“, уточнява военният министър.

БГНЕС припомня, че през 2017 г. между МО и руската компания „МиГ“ беше сключен договор за техническа оценка на изтребителите МиГ-29 на стойност 220 236 евро.

На следващата година въз основа на направената оценка беше сключено рамково споразумение, а по него - 5 договора на обща стойност 41,5 млн. евро без ДДС. Всички договори са изпълнени, но по един от тях беше поискана неустойка от 185 хил. евро, за която вече БГНЕС информира по-рано. Същата е платена от руската компания през март 2020.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Русофоб преди 2 години
И кранчето ще секне и вече няма да сме зависими от рашките
169
0
 
0
 
! Отговори
Галя преди 2 години
Зависима ли България от Сащ? Не е ли страх?
168
1
 
2
 
! Отговори
Недоверие преди 2 години
След като министър на отбраната каза,че един вид е против НАТО,а е министър на държава член на НАТО си задавам въпроса...само за кюфтетата ли си министър? Ако смяташ,че си прав..подай оставка! Ако не си прав...подай оставка! Личното ми мнение е,че и той и Радев и Нинова и Доган,Копейкин и Трифонов...за всички тях националния интерес е нищо...а те самите са инструмент на руска политика.
167
2
 
0
 
! Отговори
Моше преди 2 години
ти за дваесе кинта си много информиран уе, клечите тука като кл оша ри и пишете глу постии по цял ден...матр ьошки коко шки. Грипен н е е боен самолет а базик, рундьо дето искаше да ни го натика, за да не му дърпат щръкналите уши. хихих
166
2
 
0
 
! Отговори
Налъм преди 2 години
Значи зат'ва сме изули гащите към Кремля , оти ги нема Ф-шнисайсетиците. Нали искАхте Грипени уе, то вашто е не били компютри ми компоти бааа хти не фе л ниците.
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, значи това е причината, Янев да има неадекватна позиция по кризата Русия-Украйна и антинатовска такава, по въпроса за разполагане на натовски части у нас. Зависимост от Русия.
164
1
 
3
 
! Отговори
Пл преди 2 години
Едно време дядо ми като дойде на свиждане в казармата каза нещо иронично и няма да го забравя" с американски униформи и руски пушки" и си беше прав. Българската армия е жалка работа
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Бойко не беше отказал грипените по нареждане от КАЩ,сега щяхме да имаме самолети.
162
0
 
1
 
! Отговори
До 204 Сър Пичук преди 2 години
А кой го свали ? Да нне е случайно приятелски огън , а ?
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи , вечно нашите ВВС ще си останат зависими от Русия при такава ситуация ! Или нашите пилоти да се научат да пилотират чертежи , дето и тях ги няма ?! Ако да , тогава бегом на курс при Аладин да се учат на летящо килимче ...
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво толкова ви е казал човека, че така го плюете. Само факти. Щом нямаме самолетите за които сме платили, значи разчитаме на руските дето са на снаряжение. А те за да летят, трябва да са ремонтирани от руснаците, защото други не могат да ги ремонтират. Това са фактите. Американците като искат да сме независими от Русия да ни пратят това което вече сме им платили. Янев казва истината.
159
8
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 години
Нарежете за скраб тези летящи руски кypници!Един майор загина миналата година край Шабла в такъв *** ***...
158
2
 
3
 
! Отговори
Моше преди 2 години
НЯМА да дойдат .... производство на F16 в САЩ няма ОТ ГОДИНИ.... то и без това половината от дадената сума отиде при двама дебеелаци, единия беше с чантичка на Била . А другата половина от парите отидоха за покриване на административните разходи по зделката .... какви самолети искате , нямам си и ни най-малка представа . нагласете още 8 милиарда... долара и пак ще говорим.
157
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те кога ще дойдат???
156
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Византия християнизира насилствено Българския Народ през 866 г а Русия (освобождава) България от Извънземните дето ги няма. Дефакто 1-то е вярно а второто е FAKE NEWS MADE IN RUSIA
155
4
 
7
 
! Отговори
Турция има 200 Фки преди 2 години
Гърция има 160 ФкиБългари има един гол гъззВсички знаем що е такаАма нищо не правим
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зoзo, кyмaнизи, странджи, манджи -- украйна ви зове. Донбас ви чака, Крим ви чака,ще ви разпорят сeлcкитe зaдници.
153
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истерията за "руското вторжение" повиши стойността на енергоносителите, а тях ги продава Русия, стойността на рублата не пада, даже е силно подценена, благодарение на усилията на американските "финансисти."
152
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците са страхливи и глупави, благодарение на холивуд.
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не дойдат Ф-16" -- заглавието е страхотно. На ход са американците, платили сме им самолети, трябва да ги доставят.