Шаламанов: За последните 10 г. САЩ са помагали безвъзмездно на България

На практика имаме бойна авиация, но тя не трябва да зависи от Русия, каза той
9 фев 2022 15:23, Ния Христова
65
 
Министърът на отлраната Стефан Янев обяви вчера, че се обмисля американски войници да влязат в българския батальон. 
 
"В последните 10 години САЩ са помагали безвъзмездно на България с радиостанции, системи за управление на батальонно и бригадно ниво, с обучения. Сега става въпрос за батальонна бойна група, която е част от концепцията на НАТО за предно разполагане. Тя изисква много по-висока степен на оперативна съвместимост, както и да бъде многонационална по своята същност. Тя трябва да бъде интегрирана чрез Центъра за интеграция на силите в София със структурите на силите на НАТО", посочи директорът на "Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България" Велизар Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ние имаме две бригади и още няколко самостоятелни батальона. Ако парите, които можем да отделяме за отбрана, трябва да ги разпределим между батальонни групи, ескадрила, военноморска база, специални сили, радари, ще имаме много ясна представа колко можем да си позволим и колко от липсващото трябва да допълним със способности на съюзниците", уточни Шаламано.
 
Експертът коментира и това дали имаме в момента бойна авиация.
 
"На практика имаме бойна авиация, но ние не можем да продължим тази зависимост от руския военен промишлен комплекс при създалото се напрежение, при заплахата от санкции, които могат да бъдат активирани всеки момент", изтъкна Шаламанов.
 
Той обясни че очаква в новия бюджет да има ясно решение, че авиацията ни ще се поддържа без зависимости от Русия.
 
Относно модернизацията и превъоръжаването на военните ни сили, Шаламанов каза, че има три основни елемента.
 
"Първо - всеобхватна програма за превъоръжаване, която балансира сухопътни, военно-въздушни сили, въпроси на разузнаване, на киберотбрана. Второ - осигуряване на инвестиционен механизъм, който осигурява стабилно финансиране през следващите 10 г. в размер на поне 20 млрд. лв. Трето - създаване на необходимата организация, която включва взаимодействие между много ведомства, но и участие на българската отбранителна индустрия", завърши Шаламанов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Бай Мангасарян преди 2 години
Аз давам Безвъзмездно една Кокошка срещу Кон! Честна дума!
46
2
 
11
 
! Отговори
Безвъзмездно? преди 2 години
Колко да е безвъзмездно - бази за които не плащат, платени от нас самолети които не доставят, въглищни централи които ни дерат с цените? Та колко е безвъзмездно това???
45
3
 
9
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
По всичко личи,че има спешна нужда от Народен съд ,който да произнесе смъртни присъди срещу българоубийците ,които превърнаха Родината ни в безстопанствена американска колония.
44
0
 
10
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Безплатно (безвъзмездно) е само сиренето в Капана! Чърчил май го бе казал...
43
4
 
8
 
! Отговори
ВънСатаНАТО преди 2 години
Кой те теб научи това да приказваш!?По джобовете ,по стандарта на живот ,по прираста на населението,по смъртността личи колко са ни помогнали краварете .Превърнаха Родината ни в в загиваща американска колония,в ***,в септична яма,от която излиза е няма.
42
9
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Противни сте вие,русоробите. Но добре ,че сте малко и сте стари.
41
4
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
Защо всички атлантици са толкова противни. Това потомствено ли е?
40
4
 
20
 
! Отговори
Бай Йордан преди 2 години
Ей Шаламанов...вервам ти...ама чак пък безвъзмезно... Нещо да кажеш за Мариците..за едни три милярда за които още няма нищо...за едни златни мини в които освен злато има куп други елементи..за едни безплатни бази..и вероятно други работи за които не се говори Ама как го каза...безвъзмезно..
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАЩ зеха парите за 8 фъчила и казаха чекай малко . Руснаците навремето Живков им пращаше един влак консерви от домати а оттам получавахме 1 нов самолет в замяна . Имахме 456 бойни самолета в изправност сега имаме 10-тина с неясно състояние .
38
4
 
10
 
! Отговори
Бо Дерек преди 2 години
...честни сини очи...Шведски игрален филм...в главната еротична роля Шаламанов...дубъл 2 в поза-колянно лакътна...
37
4
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
шаламанов, скрий се някъде
36
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и каква е разликата от кого ще бъдем зависими аз конфликти с русия не исками то за какво украина не е член на нато за какъв член 5 говорите аз искам мира не конфликти в нато сме без референдум така че пълен неутралитет всичкивън от балканите и черно море
35
4
 
7
 
! Отговори
az преди 2 години
До ххх И аз почвам да имам съмнение, че Путин нарочно е пратил войски до Украйна! Че то някои се бяха отпуснали! Явно иска сплотен ЕС и сплотен НАТО! И - разбира се - така може да продава повече оръжие! А може и да има акции в западни военни заводи и да печели двойно!
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам за 8 рисунки на самолети модел 74 г. в експлоатация 1978 г. за 2,2 млрд. Вече с климатик.
33
13
 
6
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименСтига сте искали факти, бе! Малко ли ви плащат от Москва?! Вземете се потрудете! Вярно - може да ви хванат! Но - все пак сте взели парите, нали! Е - защо други да ви вършат работата!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще има кютек в скоро време (5-15 години) по-добре още от сега да създадем условен капацитет, не е без значение дали можеш или не можеш да водиш отбрана. Казармата и тя е ясна, трябва да я има, по-кратка с повече дисциплини и тренировки, с голямо сито за отсяване на потенциални и не толкова потенциални войници. Историята показва, че браним държавата си, дори и с цената на 15-20 поколения.
31
4
 
16
 
! Отговори
ххх преди 2 години
На ЕС е нужна европейска армия и въоръжение , а не да бъдат изнудвани от ФАЩ да купуват оръжие !!! Изкуствената криза с Украйна е съдадена за да продават оръжие !!!
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е напълно изтрещял!
29
3
 
17
 
! Отговори
СС преди 2 години
Шаламанов,Пасито и всички политици да отидат да воюват !!! България няма икономика и млади хора за армия това е скъпо удоволствие !!!
28
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ви дали радиостанции обучава ли ви, подготвят ви за пушечно месо на първа линия това правят....