На първо четене: Ръст на БВП с 4,8%, инфлация от 5 на сто

ГЕРБ, ДПС и Възраждане гласуваха против бюджета
106
На първо четене: Ръст на БВП с 4,8%, инфлация от 5 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на за 2022 г. със 127 гласа "за", 99 "против" и без въздържали се.

Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Бюджетът предвижда ръст на БВП 4,8%, безработица от 5% и инфлация от 5.6%.

Началото на обсъждането на текстовете в бюджета беше дадено в 12.00 ч. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи основните параметри на финансовата рамка.

"Разходите са увеличени значително спрямо миналата година – реално при 4,5 млрд. лева дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд., тоест 8 млрд. се правят с допълнителни постъпления в хазната. От една страна приходните агенции са си свършили работата и тази година е заложено увеличаване на събираемостта. От друга страна означава, че българските фирми и работниците са изкарали допълнителните средства", заяви Асен Василев, цитиран от БНТ.

Василев обърна внимание, че може в последващата актуализация на бюджета да бъде направена ревизия на инфлацията, защото в повечето случай тя е вносна.

"Тъй като сме във валутен борд, единственото което можем да направим е да се усмихнем и да очакваме мерки за намаляване на инфлацията на ниво Европейска централна банка", обясни Василев.

Бюджетът беше подкрепен изцяло от управляващата коалиция. Зад него застанаха от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "БСП за България". Основната критика на опозицията от ГЕРБ СДС беше, че бюджетът залага на прекалено големи разходи, които ще доведат до голям дефицит. Също така, че бюджетът трудно може да бъде изпълнен.

"Имаше критики, че не се вписваме в Маайстрихтските критерий, всички знаете, че тези критерии са суспендирани до края на годината на ниво Евросъюз. Всеки макроикономист знае, че тези критерии са невъзможни за изпълнение в тази ситуация", заяви Кирил Василев от ИТН.

"Много е важен този бюджет, той е по-важен от бюджетите през последните години заради много обстоятелства. Много внимателно проследихме неговото съставяне и акцентите в него. Този бюджет е инвестиционен, стъпва върху увеличаване на инвестиционните разходи и върху икономическите разходи и е най-социалният бюджет, поне така беше представено. Аз обаче се съмнявам, че всичко това може да бъде изпълнено - най-вече по отношение на капиталовите разходи и очакваната от тях възвръщаемост", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Ако инвестициите не донесат възвръщаемост, ще приема вашата критика, но да приемаме априори, че ще се краде и няма да бъде изпълнен бюджетът е грешно", отговори финансовият министър Асен Василев.

Василев обясни, че ще промени изцяло водената държавна политика, защото в момента идват инвеститори, които питат дали няма да бъдат рекетирани, да им бъде показвано кой да е подизпълнителят им и кой счетоводителят им?
В отговор от ГЕРБ-СДС думата взе Томислав Дончев.

"В правителствата, в които съм бил, резултатите са налице, много интересно - никога не са ме питали такива неща, за които вие обяснявате. Не това е интересното – мен ме безпокои защо вас ви питат такива неща?", заяви Дончев.
От "БСП за България" коментар направи Румен Гечев. По думите му най-силната страна на бюджета е, че той си поставя амбициозни цели, които да доведат до промяна и растеж на икономиката.

"Важна е структурата на тези завишени разходи, ако отиват за неща и хора, които незабавно ще ги изхарчат тези средства, тогава може да видим натиск върху потребителските цени. Голямата заявка е целият дефицит да не отиде за това", коментира Георги Ганев от "Демократична България".

Сериозни критики към бюджета отправи бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

"Проектобюджетът и актуализираната бюджетна прогноза се разработиха и внесоха без да има одобрена управленска програма на новото правителство. Сега приемаме бюджет за второ тримесечие и очакваме да се разберат коалиционните партньори, това също внася непредвидимост в бюджетното изпълнение. В този бюджет има за всичко и по повече, по-висок и надценен растеж и ръст на БВП, повече от необходимото разпускане на разходната част, повече дефицит, повече дълг", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

В отговор Асен Василев коментира, че е нормално опозицията да е против, защото се сменя изцяло модела, по който тя е допускала кражби и българското общество не е живеело добре.

Бюджетът беше разкритикуван и от партия "Възраждане". Цончо Ганев от формацията коментира, че бюджетът повтаря досегашните бюджети и не смята, че той ще промени ситуацията в страната. Обясни още, че липсват достатъчно реформи заложени в него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: бюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
2
 
! Отговори
?!? преди 2 години
С новата минимална заплата с 50 лева повече, човек само увеличението на тока не може да си покрие. Не за храна,не за здраве, не горива - само за тока няма! Дотук с обещанието за увеличаване на доходите. Поредната лъжа лъсва, целият народ вече им иска оставката не оправдаха доверието ни,не сме доволни от работата им . Вън и в Канада
97
2
 
2
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
Tя Инфлацията за първите 40 дни на годината е 20%....но никой не е обещавал, че Промяната е за Добро!
96
1
 
4
 
! Отговори
анонимем преди 2 години
До Анонимен Минани номера преди изборите ще мине и сега и после дим да ни няма.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бюджетът предвижда ръст на БВП 4,8%, безработица от 5% и инфлация от 5.6%." Нито един от тези проценти няма да се сбъдне. За всички ще сме ЯКО закъсали: много по-малък растеж, много по-голяма инфлация и много по-голяма безработица.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ало 96 нема кво да викаш. асенчо става. ама другия е гола вода. и другарите му са карашък. един асенчо пролет не прави.
93
5
 
1
 
! Отговори
Уникално е! преди 2 години
Друго си е да имаме истински грамотен икономист на чело на Министерството на Финансите, а не зализан хомо-ходещ-портфейл-пробит-***, като влади горанов (с малки букви) Айде хаирлия да е! Успех на Асен Василев и на Божанов - най-големи надежди в тях съм сложил! С ВАС СМЕ!
92
4
 
1
 
! Отговори
БРАВО КОКО! преди 2 години
ГЕРБЕНИТЕ са посинели от яд. Томислав Дончев пръскаше искри от парламентарната трибуна, боли го че не може да усвоява пари. А бюджета на Кокорчо е СЛЪНЦЕ, СЪЛЗА! БРАВО! Гербените нека се пръскат от яд, на никой не му дреме на шапката.
91
5
 
1
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 2 години
АСЕН ВАСИЛЕВ а.к.а. КОКОРЧО е СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ! ПОКЛОН! АЗ ВЯРВАМ САМО НА ТОЗИ ЧОВЕК И НА БОЖАНОВ! ПОКЛОН!!! ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАС МОМЧЕТА, ЗАД ВАС СМЕ. ИМАТЕ КАРТБЛАНШ.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички говорят за двуцифрена инфлация тия пак ще наредят на НСИ да пишат 5%, ами не е нужно да си математик да си наясно, че не е толкова.
89
1
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
не може шо като ти направат инфлациа парите дека са ти ги вземали днеска стават на нула утре кога да ти ги връщат. и доде дойде време да ги врънат они си накупуват що им требе и що сакат со тиа пари. па ти трай коньо за зелена трева.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е първия дето го казва и го поздравявам за това изказване, което направи в пленарна зала, и в "Панорама", а именно: Не може да се рекламираме с това, че предлагаме евтина работна ръка - елате. Перефразирано, но за да е ясно ще кажа, че след промените това бе мотото - ние имаме добри специалисти на ниска цена. Това е пагубно разбира се. Има добри съветници министъра щом го казва. Няма от де да го знае инак. БРАВО. Това е пътя достойно заплащане е нужно. ДОСТОЙНО СЕ ДРЪЖТЕ ГОСПОДА И ДАМИ!
87
0
 
7
 
! Отговори
Неразбрал защо преди 2 години
А не мое ли 0 процента инфлация??? Що трябва всичко бавно и славно да пълзи нагоре?
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми нормално за и диотите, по време на ограничения отчитат ръст, типична политическа пропаганда :)))
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАРТИНЧО, ПИЛЕНЦЕ МАРТИНЧО, ДАЛИ СИ НАЯСНО КАКВО Е КОНКУРЕНЦИЯ ТА НИ БУТАШ ТУКА "КОНКУРЕНЦИЯТА СНИЖАВА ЦЕНИТЕ". НО ТОВА Е САМО ЕДНАТА СТРАНА НА МЕДАЛА - ЗА ШИРОКАТА НЕГРАМОТНА ПУБЛИКА. ДРУГАТА СТРАНА НА МЕДАЛА Е ХИЩНИЧЕСКАТА НАДПРЕВАРА ЗА МАКСИМАЛНИ ПЕЧАЛБИ И ТО НЕ ЗАЩОТО НЯКОЙ Е МРЪСЕН ЗЛОДЕЙ - ПРОСТО ТАКАВА Е СИСТЕМАТА... Я НИ СВЕТНИ ЗА ТАЗИ СТРАНА НА МЕДАЛА!!!
84
1
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Честито, ето ви промяната. 5% инфлация. Може да започне печатането на пари.
83
1
 
9
 
! Отговори
пенсайнер преди 2 години
Моята скромна прогноза от опит - 10 процента инфлация, 1 процент ръст.
82
1
 
3
 
! Отговори
Нови избори преди 2 години
До totiГласувалите за управляващите , няма и глюкоза да има , не мед!!!?
81
1
 
9
 
! Отговори
Знаещият преди 2 години
До АНТИ КОМУНИСТПропусна импийчмънт на резидента с юмрука Смрадеф , ПП , БСП*/БКП/ , комсомолската организация ДБ ,ДСБ - проект на крадеца Прокопиев , чалгарската ИТН/има такова недоразумение/.
80
1
 
11
 
! Отговори
балами преди 2 години
Ами ГЕРБ вече близо година не са на власт. По-добре ли живеете? Къде са спрените кражби? Къде са спестените пари?
79
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ КОМУНИСТ преди 2 години
Много лъжете и мажете! Така ли ви учат в Харвард? Прокурор дали ще е Гешев или Аз , няма никакво значение , пролетта всички министри в затвора за престъпленя срещу държавата!!!