Нинова: Почти 1/3 от разходите за държавата са за социални дейности

Ще бъдат построени нови студентски общежития
10 фев 2022 15:06, Нели Христова
32
Нинова: Почти 1/3 от разходите за държавата са за социални дейности
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета за 2022 г., предаде репортер на БГНЕС.

По думите й почти една трета от разходите за държавата са за социални дейности.

"Само няколко числа и факти в защита на моето твърдение, че този социален бюджет е много равномерно и правилно ориентиран към различни групи от българското общество, които имат нужда от социална подкрепа, а именно деца и млади семейства, работещи, безработни, хора на науката, културата и образованието. В повече за тази година са средствата за семейни помощи за деца - 48.3 млн. лв. Наред с доходния критерий се предвижда увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Това са в повече от миналата година 100 хил. деца, или общо 600 хил. деца ще бъдат подпомогнати с месечните помощи за отглеждане на дете. От 1 април се увеличава размерът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. С 3 млн. се увеличават средствата, които да стигнат до професионалните приемни семейства. С това не се изчерпва политиката на правителството по отношение на децата и младите хора. 50 млн. допълнително са за изплащане на помощи за отопление във връзка с увеличение на правоимащите лица в тази тежка криза. Хората с увреждания не сме пропуснали, защото за тях 280 млн. лв. са предвидени е се достига размерът на социалните разходи. От 1 април минималният дневен размер на обезщетението на безработните нараства от 12 на 18 лв., каза още Корнелия Нинова.

По думите й са предвидени средства за увеличаване на мярката 60 на 40. Корнелия Нинова подчерта, че 23 студентски общежития ще бъдат обновени, а ще бъдат построени и нови студентски корпуси.

"Мога да продължа с конкретните неща, за да ви докажа, че социалната политика на новото правителство е не само в размери, които не са били приемани в последните години, но е и разумно ориентирана", каза още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Не ни занимавай с празни приказки,а кажи как докачи милионите на Техноимпекса!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАФИЯТА СИ ОСТАВА МАФИЯ КАКТО И ДА СЕ ПРЕОБЛЕЧЕ- СКОРО ВДИГАТ МОРАТОРИУМЪТ ВЪРХУ БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ И КАКТО КАЗАХА"ТОКЪТ НЯМА ДА ПОСКЪПНЕ МНОГО"-БАНДИТИ ЖАЛКИ КРАДЛИВИ- СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА- СЕГА ОСТАВА ДА ИЗМИСЛИМ КОЙ ПЪТ ДА ПОЕМЕМ ЗАЩОТО ЯВНО НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ТОКА- ДА ГОРИТЕ В АДА ЧЕРЕПИ ГНУСНИ ЗАЕДНО С ЖАЛКИТЕ СИ МАРИОНЕТКИ..
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кои са тези соц дейности да не би на някого да сте помогнали ссмо политика
21
0
 
5
 
! Отговори
социалист преди 2 години
Е на най-бедната стран а мож ели д аувеличаваш държавните заплати да ликвидираш бизнеса и да отделиш 1/4 от бюджета за *** -явно избори идват пак-майчинство 2 години в цял свят е от 3 месеца до 6 месеца за страни с икономика -политически субсидии з а партиите
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разумният подход е социалните плащания да се сведат до минимум. Не става в бедна България половината да живеят на социални.
19
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Само богата държава може да си позволи да бъде социална държава. Грешка е, че такъв голям дял от бюджета отива за социални дейности.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви студентски общежития?Те половината университети са за закриване, защото само имитират дейност и раздават дипломи на килограм.Реално тези студенти са с "купени" дипломи, защото знания никакви, но са си платили семестриалните такси и са получили диплома в крайна сметка.Всичко това за сметка на данъкоплатеца, защото университетите получават субсидия от държавата.В нашия малък град се пръкнаха 3 подобни висши учебни заведения, в резутат на което 90 % от жителите са вишисти по документи.
17
2
 
11
 
! Отговори
факт преди 2 години
толкова е социален че инфлацията изяде парите .
16
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Корни приготвяй се за избори и около 3-4% резултат. Общежития щяла да строи?!? В същото време краставиците 7 лв., кашкавала 30 лв. Ай сиктир!!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дървени философи. Вдигат данъци и осигуровки, после ги преразпределят. Къде да 9 милиарда от декември? Къде са парите от плана за възстановяване? Трагични сте.
14
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Преди някой да е казал че се пише "един"... Грешка на клавиатурата.
13
3
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Няма студенти, няма! Защото в чужбина по-добре се учи. Добра база, стипендии, добри професори. Иден ден директно работа си намират. В БГ-то какво да правят? Като гледам какви "научни" изказвания дръпна ха лекари и професори против ваксините се чудя по какви учебници са учили и кой им е дал висшето образование. Затова в чужбина учих и нямам никакъво намерение да се връщам. За социални да чакам! Хахаха
12
2
 
15
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Нинче, ходи си Крушовица,където си се пръкнала и ги разправяй тези на селския площад.Айде, аман от вашия СОЦ.Как пък не ви писна едни и същи глупости да дрънкате и никой нищо хубаво от вас да не е видял, никъде по света.На такова безочие е способно само комунистическото ви котило!Никой не ви е искал и не ви иска мнението,защото сте случайно във властта(още малко).
11
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Социални дейности?!В България?Правилният израз е: "Цоциални дейности",пък и уточнете за кои етноси става въпрос,защото е ясно че за българите отдавна такива екстри няма.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Какви нови, студентски общежития. То студени, няма в България, университетите се чудят, как да примамват студенти.
9
2
 
15
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Странно...а обвиняваха баце че раздава лесно парите на данъкоплатците от джипката.Тия са тотал щета..всичко за което обвиняваха баце го правят и те, ноо изкарвайки го че е нещо безпрецедентно и изключително добро за народа. Мерките за компенсация на бизнеса на герб, които всички тогава критикуваха..продължават да си действат и няма промени по тях с изключение че сега бавят доста повече плащанията. Компенсациите за хората на 1ва лини за ковид...същите като на герб...иначе герб са мн лоши
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам повод за гордост в това да вземеш от тези които работят и да раздадеш на мързелите.
7
2
 
7
 
! Отговори
IT преди 2 години
Не разбирам как "хора на науката" могат да са социално слаби? Що за държава е който е високо квалифициран да се окаже социално слаб? Затова хората бягат в чужбина или който учил е далеч от мисълта да се върне! Затова ще ви управляват един и същи тикви и така още 1000 години.
6
3
 
14
 
! Отговори
Вие си ги избрахте преди 2 години
Дай на комуниста да прави помен с чужда пита. Два комата на раята и един в собствения джоб. Ето урок за младите, умни и красиви. Гато не вЕрвате на патилите сега сами ще патите. И ще траете, защото...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Африка има държави, на които герба им има две кръстосани мотики. При нас беше сърп и чук. Постоянно се говори за социално слабите, но никой не говори за социално силните. Тези които хранят социално слабите... :)