Радев: Кризата между Русия и Украйна е заплаха за сигурността на цяла Европа

България е част от усилията за намаляване на напрежението
Обновена: 10 фев 2022 14:27 | 10 фев 2022 14:25, Нели Христова
286
Радев: Кризата между Русия и Украйна е заплаха за сигурността на цяла Европа
Снимка: БГНЕС

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, там диалогът се води на високо ниво между САЩ и Русия, НАТО- Русия, Европа-Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усили, добави Радев. Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на въоръжените ни сили. Трябва да не се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство трябва да са постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение, добави Радев.

Декларацията на правителството, че сигурността ще се гради върху конституционните задължения на армията трябва да се подплати с ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме въоръжените ни сили.

В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и предприела гъвкав и отворен подход. За тази батальонна бойна група се говори много, но не много хора знаят за задачите на тази група. Тя не може да реши проблемите на нашата сигурност, но изграждането й е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения, подчерта Радев.

По този начин заедно трябва да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза. Най-голямата гаранция за нашата сигурност е да развиваме нашите въоръжени сили и съвместимостта с нашите партньори, посочи още Радев.

Радев коментира развитието на армията ни, като благодари на всички военнослужещи за извършеното през годината. „Проблемите продължават, хората работят при изключително напрежение, за да компенсират липсата на ресурси, старата техника, все още проблеми има с липсата на достатъчно личен състав. Продължаваме да имаме много незаети места. Въпреки това, успехите са налице, продължава участието в редица учения, продължава изграждането на нови бойни способности с поддържането на старите, отбеляза президентът.

Попитан за доставките на новите изтребители, Радев отговори, че по въпроса може да каже повече министърът на отбраната, но има информация, че ще има закъснение. „За това дали ще закъснеят доставките на новите изтребители, може да зададете въпроса към Борисов и неговото правителство, когато те сключваха договора, при какви условия беше сключен той“, каза Радев.

„Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, уточни още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Последната за човечеството война наближава провокирана от американските ционисти и украйнските фашисти. След около час всичко ще е в пламъци и развалини но ядрените ракети ще продължават да летят и взривяват дори и нищо живо вече да не е останало на земята. Това ли искате Радев ? Незабавно напускане на Нато и вън американските войски от Българска територия.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва и СNN и другите медии да я разпространят. Още веднъж благодаря за добрата новина, сега сме спокойни." ... Това придворните медии на Путин и лакеите му обсъждат вече втора седмица, CNN не ти трябва.
22
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
пълен неутралитет всички вън от родината ми а какво стана със сев кипърне чувам да се говори по тази тема а за косово каква държава е това територияс ам база на 100 км от нас
21
6
 
8
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Ще стане вече една година откакто този управлява, и за всичко все "Борисов" му е в устата? За тока е Борисов, за цената на газта...пак той! За тръбите с връзката с Гърция, които стоят на едно голо поле , пак той! За всичката му некадърност... все кой ми ***в гащите! За пресъхналия кладенец на **са, пак сигурно Борисов е виновен/или Мата Хари/! И за самолетите му бил виновен Борисов.
20
7
 
3
 
! Отговори
евроекоатлантик преди 2 години
Въглищата, атомът, газът и нефтът са екологично вредни суровини, които успешно се изместват от вятъра, слънцето, геотермалните централи и водоорода. ЕС спира да купува газ и нефт от Русия и минава на зелени възобновяеми евтини енергии за да спасим Планетата от климатините промени. Това ще задуши руската икономика и Русия ще фалира.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "На Путин му набиха обръчите в Пекин и му забраниха да нахлува в Украйна." - Браво! Това е прекрасна новина. Благодаря! Трябва и СNN и другите медии да я разпространят. Още веднъж благодаря за добрата новина, сега сме спокойни.
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай сключи нов договор с Русия за газ след Силата на Сибир 2 - вече има и 3. Русия доставя 170-180 милиарда куб/м газ в Европа. В следващите години около 110 милиарда куб/м от този обем ще бъдат насочени към Китай през Казахстан (Украйна 8 години Русия все я напада, а в Казахтан руските части влязоха за часове). През това време Европа трябва да намери начин да осигури намалените количества от други източници ако иска да избегне пълен крах на икономиката си.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пресконференцията с Макрон: Във военната доктрина на Украйна е записано, че ще върне Крим с военна сила. Ако Украйна влезе в НАТО, европейските страни моментално влизат във война с Русия. Разбира се военните потенциали на НАТО и Русия са несъпоставими, ние разбираме това. Но ние също така разбираме, че Русия е водеща ядрена страна, а по някои компоненти превъзхожда многократно. Победители няма да има. И вие ще бъдете въвлечени в този конфликт против волята си. Даже няма да можете да мигнете с очи, когато изпълнявате точка 5 от римския договор.
16
5
 
11
 
! Отговори
Ваксера преди 2 години
Слагайте Боко на танка и ни Американски войски, ни Френски ще ни трябват...
15
4
 
3
 
! Отговори
МРАЗЯ РАШКОВ преди 2 години
ПУЧ........
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин му набиха обръчите в Пекин и му забраниха да нахлува в Украйна. На нашите русофили не им се вярва ама война няма да има, това е положението. В Кремъл знаят, че са една огромна бензиностанция и ако не продават в Европа стават зависими от Китай и обратното...
13
7
 
9
 
! Отговори
Путин е пътник преди 2 години
Въглищата, атомът, газът и нефтът са екологично вредни суровини, които успешно се изместват от вятъра, слънцето, геотермалните централи и водоорода. ЕС спира да купува газ и нефт от Русия и минава на зелени възобновяеми евтини енергии за да спасим Планетата от климатините промени. Това ще задуши руската икономика и Русия ще фалира.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пореден път Путин докара запада до ярост.
11
3
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Здравейте, искам да направя следното предложение. Предложение: предлагам да си туриме соларни панели на всеки покрив. Тогава ще ползваме ток безплатно и ще спрем да купуваме газ и нефт от Русия. Това ще нанесе опустошителни поражения на руската икономика и Русия ще фалира. А може и на геотермални или водородни енегийни източници. Това също ще унишожи руската икономика.
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата всъщност е заради мегаломанските амбиции на Путин да се разпорежда, като цар в тази част на Европа и заради желанието на Украйна да си върне Крим и Донбас...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев откри топлата вода.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Силата на Сибир 1, 2 и 3, Русия вече започва изграждането на нов газопровод през Алтай за западен Китай за който се опитват да не говорят. Защото веднага щом бъде построен, Европа ще бъде прекъсната от енергийните доставки. Затова и в Украйна продължава целия този шум. Всички други причини се изтъкват за народонаселението.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За къв чеппп са ни всики генерали адмиралии полковници и офицери хиляди на държавна хранилка със социални придобивки пенсии и незнам си кво, като сега самите те казват че за нищо не стават държавата храни едни *** години наред и когато се наложи те да си изпълнят дълга ми не могат ми да връщат всичко за години назад... какво са работили до сега???? нали до сега са се обучавали как да ни пазят и като дойде момента... ми не можем ми за кво се наливат милиарди във вас бе???????
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно си разбрал Радев. Провокираната, подпалена и подхранвана от Пиндостан "криза" между Русия и Украйна е заплаха за сигурността на цяла Европа. Ние сме много по-близо от французите, които Путин онзи ден попита дали се страхуват от война с Русия. Лесно е да си проводник на чужди интереси, но е трудно да запазиш народа си, когато атовете започнат да се ритат.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ни занимавахте с този измислен конфликт! Каква цяла Европа? Това си е проблем на Украйна и съседите й. Щом украинците са решили да разиграват американския кон до двора на Русия да се оправят а не да намесват и Европа в тази каша.