Колко демократична е България?

Световната демокрация е продължила да запада стремглаво
Обновена: 11 фев 2022 07:43 | 11 фев 2022 07:11, Нели Христова
186
Колко демократична е България?
Снимка: БГНЕС

 

Според Индекса за демокрация за 2021 нашата страна се нарежда на 53 място по демократичност на обществото, изпреварвайки с 10 пункта Сърбия и с цели 20 пункта РС Македония.

Според последното издание на организацията Индекс за демокрацията (EIU) за 2021 година, публикувано от сп. „The Economist”, световната демокрация е продължила да запада стремглаво. Ежегодното проучване, което оценява състоянието на демокрацията в 167 държави въз основа на пет показателя - изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, демократична политическа култура и граждански свободи - установява, че повече от една трета от населението на света живее под авторитарно управление, а едва 6,4 % се радват на пълна демокрация. Глобалната оценка за развитието на демокрацията в света спадна от среден индекс 5,37 до ново най-ниско ниво от 5,28 от десет възможни. Единственият подобен спад от 2006 г. насам беше през 2010 г. след световната финансова криза. Този индекс за България е 6,64. По-добри показатели от нашата страна на Балканите има само Гърция, класирана на 34 място с индекс 7,56.

За втора поредна година пандемията е най-големият източник на напрежение върху демократичната свобода по света. Посредством локализации и ограничения за пътуване гражданските свободи отново бяха преустановени както в развитите демокрации, така и в авторитарните режими. Много, но не всички граждани толерираха извънредните правила и разширяването на държавните правомощия. Затвърждават се разделенията между тези, които подкрепят предпазните политики като блокирането на достъпа до интернет и задължителните ваксини, и тези, които са враждебно настроени към държавната намеса и всяко ограничаване на личните свободи.

Скандинавските страни продължават да доминират в челото на класацията, а три азиатски държави заемат последните места: Северна Корея беше изместена от дъното на класацията за първи път поради превратd в Мианмар и завръщането на талибаните в Афганистан. Превратите се завърнаха и в Африка. Но именно Латинска Америка отбеляза най-рязък спад през 2021 г., измерен чрез индекса. Слабият ангажимент на региона към демокрацията позволи на нелибералните популисти да процъфтяват, а натовареният изборен календар невинаги подпомагаше каузата на демокрацията. Малката победа на Педро Кастийо в Перу през юни беше оспорвана в продължение на седмици от опонента му Кейко Фухимори, а изборите в Никарагуа през ноември бяха фалшиви. Чили беше понижена до "фалшива демокрация", отчасти поради ниската избирателна активност на силно поляризираните избори, а Хаити все още е в политическа криза след убийството на президента Жовенел Моис.

Северна Америка се представs малко по-добре. Въпреки бунтовете в Капитолия и опитите на оттеглящия се президент Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите, встъпването в длъжност на Джо Байдън протече гладко и демократичният индекс на Америка спадна само с 0,07 пункта. Канада претърпя много по-голям спад от 0,37 пункта. Отново пандемичните ограничения бяха основната причина за разочарованието и недоволството. Според Световното изследване на ценностите, което се използва в някои от количествените раздели на проучването на EIU, едва 10,4 % от канадците смятат, че имат "голяма" свобода на избор и контрол. Още по-тревожно е, че 13,5 % изразяват предпочитание към военното управление.

В доклада на EIU се посочват редица заплахи за демокрацията през 2022 г. и след това. Спадът в индекса на Канада отразява недоволството на населението от статуквото и обръщането към недемократични алтернативи. Блокадата на камионите в Отава може да предвещава още политически сътресения. Но най-голямото предизвикателство за западния модел на демокрация през следващите години ще дойде от Китай. След четири десетилетия на бърз растеж тя е втората по големина икономика в света; според прогнозите на EIU до едно десетилетие ще изпревари Америка. Ако може да се съди по отсъствието на Китай от неотдавнашната среща на върха за демокрация, организирана от Джо Байдън, Западът не желае да диалогизира и търси ангажименти от страна на Пекин. Китай реагира на това, че е бил пропуснат, като обяви състоянието на американската демокрация за "катастрофално".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 129 Това е най-лошото - че тия, които злоупотребяват в момента с това какво се случва в извънредното положение, не знаят каква гнус са ИСТИНСКИТЕ червени режими. Повечето от тх явно не са живели по онова време. Ако продължават така, обаче, могат и да заживеят. Състоянието на демокрацията по света, както пише и в статията, непрекъснато се влошава. Авторитарни и диктаторски режими все повече вземат превес.
110
1
 
2
 
! Отговори
до 129 преди 2 години
Само със зеления сертификат постигнаха половината, от това което си изброил! А в другата половина, стригането и манифестациите са заменени със задължително ваксиниране и висене на опашки за тестове.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 126 "Обаче ако си патриот, нема да казваш такива нещица :) Всеки народ си има предимства и недостатъци, недей да съдиш прибързано" Аз казах абсолютно същото: че за предимствата и недостатъците на живеенето на запад и в България може да се говори много, тъй че не знам къде видя обиди, или какво общо има патриотизма. Между другото, патриотизма не е пречка да се говори истината, даже е желателно да е базиран на нея. Българския народ е наивен, това не го прави добър или лош.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас има много защитници на съветската "демокрация"...
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Дечко, нека ти върнат жителството с което те феодализират в определено селище, да не можеш да излизаш от България, заплатата ти да е 30 долара, за един политически виц да влезеш в затвора, да работиш без пари задължително по бригади, да ходиш на манифестации по 4-5 пъти в годината и да викаш насила"вечна дружба СССР", да те стрижат ако имаш по дълга коса, да ти цепнат дънките, та тогава да видиш що е комунизъм. Самозабравили се недорасляци, изрожденци.
106
0
 
2
 
! Отговори
комик преди 2 години
Предупреждавайте по рано че рубриката "Вицове" се е преместила тук.
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големите световни стожери на демокрацията в момента изживяват мечтите на най-върлите комунисти. Ковид ситуацията изкара целия фарс наяве. ЕС не само се превърна, но и задмина по комунизъм СССР, с все плановата му централно субсидирана икономика и лишаването на хората от елементарните им свободи за придвижване, за упражняване на професията и т.н. Колкото и да си затваряте очите за реалността, тя няма да ви подмине.
104
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
колко демократична е българия вижте днес гласове имат нов облик и синаправете изводите
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква демокрация може да има държава, в която почти нилой не знае значението на тази дума.Ако питаш някой, ще ти каже, че демокрация било да мобеш да правиш, каквото си поискаш.И да се държиш силно с Путин и Русия.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 Устроил съм се както съм заслужил и това е една от ГОЛЕМИТЕ предимства на живота на запад (не се оплаквам, добре съм). Може много да се говори за предимствата и недостатъците на живеенето на запад и в България, но с избора си ясно съм казал, къде мисля, че е по-добре. Леко неприятно е, че някои българи дават "компетентно" мнение как било на запад и ако не познават човека го обвиняват, че "няма идея как е там". Смешно е и показва желание за себеналагане на всяка цена.
101
0
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
България е непоносимо демократична държава.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колкото партийка на Бойкикев
99
1
 
1
 
! Отговори
До 108 преди 2 години
Хаха...пич, ти излизал ли си изобщо от твоето село?Че и оценка за западните държави даваш. Че и нас ни изкара по добре от тях.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114 "Иначе плюсовете за нас са, че не сме промити мозъци като западняците" Както казах, аз живея на запад. Сори, че така ти се разминават представите за това как гледат на нещата хората, които РЕАЛНО знаят как е тук. А това, че българите не били "промити мозъци" е най-големия виц, който съм чувал в последно време. Реално, вие не сте изчистили шлаката от Комунистическия начин на мислене в мозъците си, дори след над 30 години досег с демокрацията.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където има монопол и се мачкат дребните,демокрация няма!Комунист конкуренция не търпи!Той си знае монопол и петилетка.Отчита се където трябва за да е само той на пазара.Кой инвеститор би дошъл при това положение?!Няма такива наивници!Е имаше в началото на 90-те,но избягаха с писъци през годините.Такива да си вложат парите тук и да ги натискат мутрите няма да дойдат вече.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в западна държава..... Да си жив и здрав! Аз живея в България. На запад ходя само по бизнес и с малки изключения България е по-добро място за живеене от всички над 40 държави от които имам преки впечалтления и от системата и от битието на хората. Дано ти си се устроил добре!
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извенете, за АБСУРДИСТАН ли става въпрос?
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Край "Демокрацията е започнала с мажоритарните избори и референдумите" История на политическите системи: Слаб 2.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 101/108 "В момента България е в 20-те най-добри за живеене държави в света, изпреварвайки такива като Австрия, Австралия, Канада, Франция..." Горките. Между другото, дори и това, което имате в момента е защото някой друг ви налива. На това рано или късно му идва края, а със сегашния ви "велик лидер" е по-скоро рано.
92
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 2 години
Демокрацията е започнала с мажоритарните избори и референдумите и без тях тя е невъзможна.В България мажоритарните избори са забранени а рефередумите са направени невъзможни. За демокрация не може да става и дума. В момента управлява клика избрана от 12-14 % от гласоподавателите. Демокрация ЛИ?!!