Кабинетът одобри разходи за модернизация в армията

Те са свързани с танковите формирования и силите за специални операции
34
Кабинетът одобри разходи за модернизация в армията
Снимка: БГНЕС, архив

Модернизация на танковите формирования Т-72 за близо 99 млн. лв. одобри правителството днес.

С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата
Актуализираният проект за инвестиционен разход отчита необходимостта от доставка, монтаж и интеграция на КВ/УКВ радиостанции с вграден криптомодул.

Изпълнението на проекта ще допринесе за постигане на оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат.

Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Правителството одобри и разходи за повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции. Те ще са на стойност 60 млн. лв., съобщи след заседанието Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера.

Министерският съвет прие решение за приемане на доклада на министъра на отбраната относно получено на 15.12.2021 г. в Министерството на отбраната писмо за оферта за придобиване на радио-комуникационно оборудване. Тя е на стойност 35 млн. лв.

Офертата е в резултат на проведени консултации с американската страна. Предвижда се договорът да се ратифицира от Народното събрание на България, което е условие за влизането му в сила.

Решенията идват след проведения КСНС при президента Румен Радев вчера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: армияотбранаКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
Редник преди 2 години
Безсмислено е наливане на пари за армия в днешно време. Трябва да се създаде структура като смесица от полиция, армия и гражданска отбрана. Само храним офицери без основание.
29
0
 
6
 
! Отговори
Точо преди 2 години
Тези танкове Т 72 са ни подарени на времето от Елцин. Ние нови едва ли ще можем да имаме. Затова само ще ги модернизираме.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не може ли направо да си платим една такса спокойствие на големия брат та да миряса и нас да остави на мира
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще ви кара танковете ? Освен да хванете някой пенсионер срещу 75 лева !
26
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тези танкове Т-72 в някой държави одавна са музеен експонат ! По време на войната в Ирак американците ги отваряха по лесно от консерва !
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще освободите тези служители които са на заплата и пенсия да попитам?
24
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Модернизация на армията ли ? Просто ще бъдат откраднати едни пари !
23
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Но е абсолютен факт, че сме единствената източноевропейска държава в НАТО, която не е получила почти нищо безвъзмездно от "съюзниците" си. Или ни нямат никакво доверие - което хич не ме учудва, или просто не ни бръснат за слива. И в двата случая сме много зле. Както казаха вече, с една дума може да се определи състоянието на бойната ни техника - ръждясала.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е чудесно, но защо от бюджета? Не би ли трябвало парате да дойдат от НАТО. Плащаме членски внос за какво?
21
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До смях - и да, за съжаление видяхме грозните кадри от Нагорни Карабах - в съвременни бойни условия тези машини се превръщат в гарантиран ковчег за екипажа си. Да не дава Бог момчетата ни да разчитат на тях срещу съвременни дронове и ПТРК. Защо "достойните" ни военни не погледнат малко по далеч от носа си? Една радиостанция, била и криптирана - няма да направи от стареца нов Леопард. Е, ако е само да налеем едни пари за кумова срама в НАТО - друг въпрос. Но е тъжно.
20
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До смях - имал съм удоволствието да покарам 72-ка. Страхотен за времето си танк. Днес, в този му вариант вече е абсолютно неадекватна за времето антика. С неадекватна пасивна и активна защита, с неадекватен агрегат, и електроника. Времето на тези танкове отдавна изтече. Всяко наливане на пари в тях е като сипване на вода в пясъка. Тези пари по добре да идат за противотанкови комплекси. А най добре, да опитаме да ги правим тук лицензно. Ние няма да нападаме, а за отбрана трябват ПРК.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото черноморие тъне в мизерия, където държавата вади най много пари... а вие танкове ще му купувате... ужасАрмия се прави с пари, а парите с бизнес. Отново наопаки правим всичко...
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяла жабата, че подковават вола и тя си вдигнала крака...
17
2
 
8
 
! Отговори
смях преди 2 години
Нали знаете че 72 значи 1972 година. Нали знаете, че това е 50 годишен танк. Нали знаете, че да караш 50 годишна кола е привилегия и лукс за богатите !
16
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До haha - но ни е напълно по силите да произвеждаме примерно съвместно с Израел добри дронове - оръжие, което е доста по евтино и по ефективно от авиацията. Та размислите на колегата не са съвсем лишени от смисъл.
15
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
И защо им е "информационна свързаност" на тея самоходни кофчези от съветската ера? Не трошете пари за глупости! На България трябват сносни бронетранспортьори, производство на противотанкови комплекси, като Джавалин-а примерно и преносими зенитни такива. Трябва ни една добра и стегната артилерия - и сме на шест. Влагането на пари в тея барутници няма да ги направи годни оръжия. Аман от неграмотни ръководители.
14
2
 
8
 
! Отговори
смешни преди 2 години
офертата е в резултат на проведени консултации с американската страна,значи не е имало никакви конкурси оферти каквото каже БАТЕ това се купува нищо,че може да има по качественни и по евтини неща,поне да ни бяха подарили нещо на украйна и афганистан ,модерни оръжия скоро на хърватия хеликоптери а на нас 3 гумени лодки подигравка
13
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 години
"На гол тумбак-чифте пищови!"
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто пари на вятъра. Никой бг войник няма да воюва с Русия. А пък НАТО и САЩ не ни дават нито оръжие като помощ нито правят заводи в България за ракети самолети и танкове за да сме зависими от тях вмести си ги произвеждаме сами без да им ги купуваме за милиарди.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЯЛОТО КЕЧ НА БАЛАМАТУМА, СТРОЙ СЕ!