Зам.-министър успокоява: Няма напрежение около АЕЦ "Белене"

Димитър Данчев: Закриването на Държавната петролна компания е неизбежно решение
17 фев 2022 12:56, Красимир Ангелов
13

БСП изрази недоволството си от позицията на премиера, че АЕЦ "Белене" няма да се строи. Има ли търкания в коалицията?

"Няма напрежение за АЕЦ "Белене". Диалогът между коалиционните партньори върви съвсем нормално. Напрежението, което се опитва да се създаде около тази тема, е преувеличено", коментира заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той посочи, че в коалиционното споразумение е написано, че експертен съвет трябва да прецени кое е най-добро за българските граждани и устойчивото икономическо развитие на страната ни.

"Той ще бъде последван от икономически съвет и на него ще се вземе политическото решение", добави Данчев.

По думите му закриването на Държавната петролна компания е трудно, но неизбежно решение.

"Искаме да върнем активната роля на държавата като стратегически инвеститор и в този смисъл решението за закриването ѝ не е лесно – остава въпросът как ще се съхраняват запасите. Ще търсим законодателно решение. Обсъжда се те да бъдат поддържани от държавата", обяви зам.-министърът на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Държавата се връща в своята роля. Дървата за огрев ще се продават директно от държавните и ловни горски стопанства на стойността, на която са придобити, без да има посредници и допълнителни такси за това. Средствата за организирането на тази дейност ще се финансират именно от добива на дърва", посочи той.

А според Данчев високият процент на инфлацията у нас се дължи на цените на горивата и харчовете за възстановяване от пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Истинският преди 2 години
Някой пита ли хората които взимат по 600 лева заплата дали трябва или не трябва да се построи АЕЦ белене и трябва да плащат в момента скъп ток на ДПС. Май някой не иска да погледне по- далече от носа си
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП да ,вади милиардите и да строят ,тая с лампата да светне да го направят главен бригадир
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да няма ? Какво да каже друго, ще отрича като ....Голямо напрежение има покрай АЕЦ. Тази сутрин всички телевизии това коментират, изказват се познавачи от този отрасъл. Довечера пак същото ще слушаме. В Панорама също.
6
0
 
9
 
! Отговори
нгткжаж преди 2 години
щом няма напрежение тогава започвайте и го довършете а не приказвайте само празни приказки действайте по дострояването на аец белене не се правете на слепи и хитри
5
1
 
15
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 2 години
Нали ще развалим рахатлъка на зелените. А най-големите собственици на зелени централи са депутатите. Да не забравяме и Доган с ВЕЦ Варна.
4
0
 
18
 
! Отговори
каскетя преди 2 години
И на малките деца им стана ясно, че без АЕЦ Белене ще ставаме все по-зависими от Руски, Азерски, Американски газ. Правителството не го ли разбере са пътници.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строителството продължава почти 40 години, а безхаберниците ни успокояват, че нямало напрежение около АЕЦ "Белене". Напрежението ще го усетите осезаемо, когато скочи цената на тока, васални началнически слуги.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление -от Белене още няма напрежение ( и ток).... А трябваше.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А заз.зам.зам.министъра кво мисли?