Какви са възможните промени в бюджета между първо и второ четене?

Венко Сабрутев: Предвидени са множество допълнителни средства за МВР
18 фев 2022 13:58, Анисия Иванова
9

Какви са възможните промени в бюджета между първо и второ четене? Ще се намерят ли средства и откъде ще бъдат пренасочени?

"Вчера в бюджетна комисия приехме на второ четене т. нар. два малки бюджета за здравното и общественото осигуряване. В Народното събрание бяха входирани над 120 промени. Дискусиите предстоят. Има изключително много искания. Една част от тях могат да бъдат удовлетворени, а за част от тях предстои да има дискусии с ресорните министерства", заяви заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Венко Сабрутев в ефира на "България сутрин".

Днес в бюджетната комисия предстои да бъде разгледан големият бюджет.

"Някои от исканията може да бъдат удовлетворени. Например 20 млн. лв. за БАН, които ще бъдат взети от бюджета за прокуратурата. Трябва да гледаме цифрите, а те показват, че в България разходите за прокуратура са около 0,7% от БВП, докато средният за Европа е 0,3%. Разходите са два пъти повече над тези за Европа. А в същото време виждаме какви са резултатите", подчерта Сабрутев пред Bulgaria ON AIR.

Относно протеста на полицаите и пожарникарите за по-високи заплати, той каза: В бюджета за 2022 г. са предвидени множество допълнителни средства за МВР. Допълнително текат дискусии със синдикатите. В понеделник ще има пак среща. Важно е да се разберат синдикатите с ресорния министър и след това Министерството на финансите да обезпечи необходимите средства.

А преди да се дават пари на калпак, трябва да има реформи, убеден е той.

"Има двойно увеличение на средствата за работно облекло. МВР не е оставено без финансиране. Искането за драстично увеличение на заплатите минава през реформите. Важно е синдикатът да седне на преговори с ресорния министър и да се уточнят по какъв начин може да се повиши ефективността на съответното ведомство, за да се осигурят и по-високи заплати", отбеляза Сабрутев.

Относно критиките на опозиция, че бюджетът не е на реформите, той отвърна, че бюджетът всъщност е началото на промяната.

"Актуализацията ще допълни бюджета, който гласуваме в момента. Най-доброто е пред нас", завърши заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Тита преди 2 години
Ако един ресторант има 150 места но осигурява две готвачки на минималната заплата какво правим.Няма начин питайте Манчев.Е това е бизнеса който реве и го подпомагат.Поне още пет човека работят без договори и по 12 часа.
4
0
 
2
 
! Отговори
Шматка преди 2 години
Ще подпомагате ли бизнеза без да сте проверили до каква степен е в.сивия сектор.
3
0
 
2
 
! Отговори
Майната ви на промян преди 2 години
Една *** с пет деца без да работи ще получава помощи повече от моята заплата.Някой който е инвестирал 15000лв за отопление с газ ще се топли и държавата ще го компенсира.А аз съм на студено и сам си плащам тока.
2
0
 
0
 
! Отговори
Скандално! преди 2 години
0.7 от БВП за прокиратурата, която пази кокошките и овцете по селата от набези на чакали, при 0.3% за ЕС, където всички са равни пред закона. Даже малко им взимат - само 20млн.
1
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Бюджет - НАЧАЛО НА ПОДМЯНАТА! От БНБ отчитат, че бюджета е нереалистичен!