Нинова за БГ оръжията в Украйна: Няма разрешения за износ

Статия в ТАСС твърди, че украинците използват български гранатомети
21 фев 2022 15:23, Нели Христова
55

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Няма издадени разрешения за износ на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Това каза в изявление вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди от автоматичен гранатомет, произведен в завод "Арсенал".

Още по темата
"От вчера към нас има отправени много журналистически въпроси във връзка с излязла публично информация, че при обстрел срещу Донецката народна република Украинската армия е използвала, произведени в България боеприпаси. Още вчера поисках да се направи пълна проверка на документите в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерство на икономиката и индустрията.

Това е националният орган, който издава разрешението за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба. От направената проверка бих искала да кажа - в комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна", каза още Нинова.

Тя допълни, че това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения от 2014 и 2015 и не са се намерили назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Широката публика не ЗНАЕ ,ЧЕ НАШИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ с контрабанда на оръжие..преди 3-4 години имаше матриал с фото как е хванат един кораб с чужд флаг в Босфора ,които прекарваше оръжие от България.Естествено ,тов нашата свободна и демократична преса пропусна да отрази ...така че няма нищо чудно откъде е това оръжие използвано от украинците.Е сега ще наскачат патриотчета-псевдо и ще започнат.... .Нашите преди години продадах на САЩ ак-47 за по 200 евро които пък изпратиха в Ирак..
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и? Масово терористи и сомалийски пирати ползват АК. По логиката на ТАСС, Русия въоръжава масово всички терористи по света щото все с техните калашници се мятат
22
0
 
1
 
! Отговори
Бах тоя Новичок преди 2 години
Дето действа като лаксатив.
21
0
 
4
 
! Отговори
Оле Нинова!!! преди 2 години
Значи и контрабанда правите,освен другите далавери.
20
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Биволъ: Много Биволско разсждение. Не е редно да се изнася оръжие за държава, в която се води гражданска война - така ставаме отговорни за цивилните жертви. Този износ сигурно пак е на нашенският оръжеен търговец Гебрев, който сума ти време ревеше по медиите, че искали да го от'ровят. Ако е той, този път може да му увеличат дозата, заслужава си го.
19
3
 
2
 
! Отговори
Двойна употреба преди 2 години
Гранатометът на Арсенал може да се използва и за чушкопек.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Техноимпекс2. Фронтиер3. Халкидики4. Сливен- Кога?
17
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Не е особено вероятно да се проследи как дадено оръжие стига до определена държава. Руско оръжие в Сирия, американско оръжие в Чечня, българско оръжие в Украйна, китайско оръжие по цял свят - сделки може да има не само между държави. По вероятно е да се осъществят сделки с частни оръжейни търговци. По логиката на ТАСС като имаме предвид колко разпространено е руското автоматично оръжие и гранатомети Русия е виновна за 90% от конфликтите по света? Най лесна е подобна инсценировка.
16
0
 
5
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Президенството на България стои зад производството на хиперзвуков ***.
15
0
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 години
До Анонимен 14: "Ми като немаме разрешение за износ, що го произвеждаме."? Това, че нямаме разрешение за износ за Украйна не значи, че изобщо не можем да го изнасяме. На оръжейният пазар ние сме дребен износител в сравнение със САЩ и Русия например. Там става дума за милиарди долари.
14
4
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Да купува който иска , а България да печели и се развива.
13
1
 
5
 
! Отговори
Бат- Баяни преди 2 години
България произвежда само конвенционални оръжия, на крушовска пръдло.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и без разрешение за износ може. Краварите го купуват уж за тях и го изнасят я към идилци, я към хохлите.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво ако се го изнесли. Цял свят търгува с оръжие. А ТАСС просто е най-лесно да уличи България. Щото сме мишоци дето не смеят на Кремъл гък да кажат.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не го купуват американците, кой го купува? Ние данъкоплатците ли?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще коментира ли за бг оръжията в Сирия, и те ли са избягали сами натам?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми че ТАСС лъже откак се е създала. Лъжеха ни 45 години как Западът гние пък ние цъфтим Накрая СССР се разпадна без никой с пръст да го бутне.
7
4
 
5
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Американските кравари не знаят да стрелят с руско оръжие затова го препращат без пари на пияните уклайнари , техния комик им плаче за оръжие.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сирия беше същото хамериканците купуваха оръхие после го даваха на главорезите и излизаше, че ние сме лошите. Никой политически ухльо не си направи труда да разследва.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво му е чудното бе? Хемериканците купуват оръжието и после го подаряват на холите накрая ние излизаме криви.