Актуализират условията на труд в черната и цветната металургия

Наредбата се актуализира за първи път от 1970 г.
Обновена: 23 фев 2022 11:42 | 23 фев 2022 08:53, Анисия Иванова
0
Актуализират условията на труд в черната и цветната металургия
СНимка: БСП

За първи път от 1970 г. се актуализират условията на труд за работниците в черната и цветната металургия. Наредбата бе подписана съвместно от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Към момента на стартиране на процедурата в производството на основни метали (без леене на метали), броят на заетите лица е около 10 000 души. Произведената от тях продукция възлиза на 10 млрд. лв., което представлява 12% от общата промишлена продукция в страната.

Металургичните производства имат специфични характеристики (температурен режим, непрекъсваемост на процесите, работа с опасни вещества, химикали и др.), коетоналожи да има добре разработени и ясно дефинирани правила за безопасност и здраве при работа.

„Нашата цел е да защитим живота и здравето на хората, работещи в металургията, да им подсигурим добри условия за труд и да направим привлекателна тази професия за младите хора“, заяви министър Нинова, цитирана от БСП.

Мерките са разбити подробно и детайлно във всеки сектор от индустрията.

Очакваните резултати от приемането на Наредбата са да се подобрят условията на труд в индустрията, да се осигури превенция на риска от заболявания, което ще доведе до повишаване привлекателността на заетост в този сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари