Тренд: Доверието в ПП пада, води с процент на ГЕРБ

"Възраждане" качва резултат сред гласуващите
16 мар 2022 08:40, Александър Попов
662
Тренд: Доверието в ПП пада, води с процент на ГЕРБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доверието в "Продължаваме промяната" пада и вече разликата с ГЕРБ е 1%, сочи представително проучване на Изследователския център "Тренд", по поръчка на в. "24 часа". Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 март 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1007 души на възраст 18+.

Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрира се спад по основни индикатори.

Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март.

Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна.

По данни на “Тренд” от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет бяха напълно сходни - 39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари.

През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните - 56%.

Промени социолозите отчитат и при електоралните нагласи. За последните два месеца "Продължаваме промяната" губи 3,5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент, сочи изследването.

ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. Според проучването ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите.

Следват “Има такъв народ” (7,5% от гласуващите), “Демократична България” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

Радев със спад 6% за първи път от година. При оценката за работата на президента Румен Радев динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца.

През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 1/3 - отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните - 39%. Всъщност такъв спад от 6% в подкрепата за президента последно е имало в началото на 2021 г.

Представителното проучване на Изследователския център “Тренд” е по поръчка на в. "24 часа". Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 март 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1007 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


662
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
515
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В събота ще видим Корни какви ще плещи на американския министър, който вероятно идва за да иска оръжия от България. Ще гледаме как коалицията се взривява или всички дружно с президента се нагъзват т.е. извъртат приказката...
514
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е доверието в БСП(к-ви), в *** и в на резидента куклата на конци Янев да спада, че ще ни повлекат към Блатная.
513
1
 
2
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Само питам: да не би да предстоят парламентарни избори?Ми то няма и 100 дни да е изкарало правителството!
512
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скороо ще го гоним от министерския съвет.
511
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се забрани на този сумпатяга с твърде малко и некачествен мозък в главата да пуска преминаване на американско оръжие през България за подкрепа на украйна. Защото така войната ще излезе извън границите й и ще обхване цяла източна европа. В момента това става.
510
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ъъъ, то видяхме всички, герб бяха по-успешни. Имаше и да се краде, а ся...
509
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен пък ми се качи доверието в ПП!
508
2
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Тренд-мренд, Възраждане има повече поддръжници не само от ДБ, но и от БСП, ИТН и е равно с ДПС.
507
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са фалшиви данни. Първо са направили изследване и понеже не може да покажат резултатите защото ще трябва да излязат на улицата, правят някакви измислени претегления с коефициенти докато се получи нещо за показване. Същото като тука с коментарите -- трият, банват и всякакви други трикове, истината е непоносима.
506
8
 
3
 
! Отговори
ма, те преди 2 години
Герб още си управляват...Помощите за корона и други такива, все още се взимат от техните хора...Бонусите пак на техните служители ...
505
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изследване, направено м/у 5-12.03 с въпрос "Ами февруари какво мислехте, а помните ли за януари?". Къш!
504
2
 
5
 
! Отговори
ментета преди 2 години
Тея колко милиарда им трябва за да се скрият някъде и да не ги чуваме ако може, то бива наглост ама чак пък....
503
12
 
10
 
! Отговори
Vs преди 2 години
Боцето си го харасвате! Ами да, той е като 80 % от народа! ***, неграмотен, но особено голям тарикат и нагаждач!!! Как може на такъв народ да има някой образован и мислещ човек. Просто е. Парите и чуждите интереси назначават правителствата в България. Независимо кой е на власт, винаги е едно и също! Това говори ли ви нещо?
502
3
 
13
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
Не виждате ли , че вече СМЕ вкарани във войната . Паси не си дава тАрабанчето , няма ли пак да рИве !
501
13
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Хахаха, а доверието на мутрите от ГЕРБ-СДС-ДПС се покачва постоянно.Още платени статии ...
500
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тренд-о'' , И Брендо !Айде къш !
499
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
че кои вярва на тренд по поръчка на 24 часа постановка
498
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро иска да ни вкара във войната днес. ОСТАВКА!
497
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простокирието вече изтерзня и се оглежда за нови чудотворци!
496
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха , войната измести фокуса на събитията и отвлече вниманието от вътрешните ни проблеми и Mympaгеньо си въобрази , че ще му се размине срещата с бай Ставри ! Ха-ха , Рашков забавя , но не забравя , другарю Борисов , въпреки че cлyuнскume мeguu ,все още фрашкани с калинки ,се мъчат , на принципа на Гьобелс (повтаряне до припадък на мокри сънища) да ни промият мозъците и да ни убедят , че черното е бяло !