Румънски печат: Кьовеши удари върха на българската политика

Тя приветства решимостта на Петков да се бори с практиките от миналото
18 мар 2022 11:35, Елка Василева
132
Румънски печат: Кьовеши удари върха на българската политика
Снимка: БГНЕС

Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици, пише в заглавие румънският вестник „Евениментул зилей“ в публикация от късно снощи.

Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан по дело за корупция, образувано от Европейската прокуратура, един ден след посещението на Кьовеши в София, посочва в заглавие и в. „Адевърул“. Подобно е заглавието по темата и на в. „Гъндул“.

Още по темата
Частната информационна телевизия Диджи 24 също съобщава за задържането на Борисов и на други политици от бившата управляваща партия ГЕРБ. Новината е отразена и от други водещи румънски медии.

„Евениментул зилей“ пише, че бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ е първият задържан бивш официален представител, като това става само един ден след съобщението на европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, че е получила рекорден брой сигнали и че е започнала разследвания по над 120 случая в региона. Вестникът допълва, че заедно с Борисов са задържани и други политици.

Главна дирекция Национална полиция в България тръгна по нишката, след като Европейската прокуратура е започнала разследвания по над 120 дела след срещата между европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши и българския премиер Кирил Петков, пише „Евениментул зилей“ снощи, докато обиските и акцията на българската полиция все още не бяха приключили.

„Първият в черния списък на българските власти е бившият премиер Бойко Борисов“, посочва изданието и отбелязва, че прокуратурата в София не е разполагала снощи с данни за разследването. Вестникът информира и за посещението на Кьовеши в София и извежда като акцент думите й, че е важно в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат сигнали към Европейската прокуратура.

Румънските медии информират, че разследванията касаят злоупотреба с европейски фондове. Няколко други български политици също са разследвани и в домовете им бяха извършени обиски, допълва „Адевърул“ и посочва, че става дума за бившия финансов министър Владислав Горанов и няколко други.

„Адевърул“ отбелязва, че премиерът Кирил Петков е реагирал във Фейсбук на случващото се с думите: „Никой не е над закона“.

Вестникът съобщава и за реакцията на представители на партия ГЕРБ, които се бяха събрали снощи пред дома на Борисов и определиха случващото се като „политическа репресия срещу опозицията“.

„Адевърул“ посочва, че основните телевизионни канали в България са прекъснали снощи програмата си, за да излъчат извънредни новини по темата. Ден по-рано Лаура Кьовеши заяви, че Европейската прокуратура е получила данни за над 120 случая на злоупотреби с европейски фондове в България.

В. „Гъндул“ също пише, че протичащата голяма операция е свързана със 120 дела на Европейската прокуратура. И това издание отбелязва, че задържането на българските политици е станало един ден след посещението на Кьовеши в София. В сряда тя приветства решимостта на премиера Кирил Петков да се бори с практиките от миналото в своята страна, която е най-корумпираната в ЕС, пише „Гъндул“.

Вестникът припомня, че през юни 2021 г. по време на друго посещение в България Кьовеши предупреди, че прокуратурата няма да се поколебае да разследва „силни и богати“ лица.

„Гъндул“ припомня, че Бойко Борисов бе на власт от 2009 г. почти без прекъсване. През лятото на 2020 г. той бе изправен пред вълна от демонстрации срещу корупцията и срещу предполагаемите му връзки с олигархията. Парламентарните избори от пролетта на 2021 г. подпечатаха падането му от власт. След период на политическа нестабилност се появи реформистко правителство, оглавявано от 41-годишния Кирил Петков - предприемач, завършил Харвард, пише вестникът.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За европарите няма да им се размине.Въпрос на време, а и никой българин не е длъжен да връща пари, които не е помирисвал, за да живеят простите карикатури охолно........
106
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьовеши като разбере че Киро и кумовете я тикат на барикадата, такъв ще им извърти, ум ще им зайде.
105
6
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
крАЙНО време беше ! прокаратура у БГ НЯМА отдавна . освен да изпълнява поръчки !
104
6
 
13
 
! Отговори
Смук преди 2 години
Той киро простото явно е дал изрезките от вестниците и постовете у фвйса на европол. Те каквито са *** и комунисти, не ме очидва да праввт разследвания.
103
8
 
21
 
! Отговори
Красимир преди 2 години
Делото срещу Борисов е образувано от Европейската прокуратура, защото българската изобщо я няма. Така е със завършилите милиционерската школа в село Симеоново. Имам предвид Борисов и Гешев. Както и останалите милиционери, полицаи и жандармеристи.
102
7
 
19
 
! Отговори
Н Марков преди 2 години
ъветските комплекси от системата на ПВО, които ни дадоха руснаците преди много години, нямат никаква работа в Украйна и договора ни за членство в НАТО не ни задължава да ги даваме. Това са вечни оръжия с няколко предназначения без аналог в държавите от НАТО!!! Такива оръжия се дават от руснаците само на много близки за тях народи на които имат изключително и лично доверие, че няма да бъдат употребени срещу военно-политическите интереси на Русия. Ако нашето държавно и политическо ръководство изпълни сляпо искането на Пентагона, това ще означава подписване на смъртните присъди на всички българск
101
24
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом няма да се поколебае да разследва силни и богати лица да се захваща с Рашков.
100
17
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Черепа е обвинен в убийства изнасилвания какви показания ще дава
99
12
 
19
 
! Отговори
Народен преди 2 години
Престъпник от Велинградските села да дава показания А него кога ще го арестуват
98
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** радвате се на недозани арести,представете си ако го оневинят,тогава кво правим,ще плащаме от нашите данъци на ***,като ни осъди в Стразбург.Не съм гербер,а един съвестен гражданин на РБългария.
97
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕГА ЩЕ УДАРИМ МАФИЯТА ГЕРБ А ПОСЛЕ И НЕЙНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ - КАСКЕТА И ЦАЦАТА.
96
27
 
28
 
! Отговори
баааа Пена преди 2 години
браво на Кирчо
95
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко,от "Бог Слънце"до държанка на Бай Ставри.Величие и падение на куртизанките.
94
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквената голгота - от Кьовеши до бай Ставри
93
8
 
9
 
! Отговори
Спайдермен преди 2 години
До АнонименПожелавам ти да те сполети същото като тия хора дето визираш и да успееш да избягас с колата си в някоя по-бедна държава и така както ти казваш да те карат да си плащаш всичко и на никой да не му пука за тебе ;)
92
6
 
13
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Пеевски е умен, влезна депутат - има имунитет, на първия ред, участва, прави струва...
91
18
 
41
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
РАНО ИЛИ КЪСНО, НО ИДВА ВИДОВДЕН! БРАВО НА КЬОВЕШИ!!!
90
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Доган и Пеевски кога? Иначе всичко ше го пишем пак цирк.
89
2
 
19
 
! Отговори
1 преди 2 години
До ...,и нека паметника да се изработи от великия рашидов.
88
34
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кьовешка онова *** псевдо харвартско изчадие само като говориш с него и влизаш в корупцията. ами онзи хасанчо очичките. ми далаверките им още дорде не бяга застъпили. ми ленчето гугълицата. ми другите простакески с два пръста препикано месце. ми оная в бриксел уши фон ботокс. панцер уши. тех кога бе мило момиче. пълен фарс. навсякъде. българи дайте да ги избесим всичките бе. не ви ли писна. какво имате да губите скотове...