Войната показала обезсилването на институциите в България от години

Страната ни ще положи всички усилия да посрещне бежанците
21
Войната показала обезсилването на институциите в България от години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Войната в Украйна всъщност разобличи много по-бързо и по-видно това, за което отдавна говорим – дългогодишното обезсилване на институциите в България.

Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова.

Като заместник министър-председател, упражняващ контрол над всички институции под шапката на Оперативната координационна група, тя увери, че страната ни ще положи всички усилия да посрещне и подкрепи бягащите от военния конфликт.

Безпрецедентен е напливът на разселени лица. Само за сравнение ще посоча, че в пика на бежанската вълна от сирийци и афганистанци, рекордът беше 21 000 души за година. Сега отчитаме над 110 000 за по-малко от месец. Въпреки огромния натиск, тежката международна ситуация и неподготвените институции у нас, успяхме да имплементираме както теоретично, така и на практика директивата на ЕС за временна закрила изключително бързо, посочи Калина Константинова.

За съжаление малко хора разбраха, че България е една от отличничките в справянето със ситуацията и като подход, и като изпълнение. Ето сега например в Румъния заимстват структурата на нашата Оперативна координационна група с шест работни междуведомствени групи по най-важните сектори, отбеляза тя.

Вицепремиерът коментира още, че очаква нов подход, работа и конкретни резултати от новия ръководител на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Колкото преди 2 години
Повече служби излизат от МВР, толкова по-зле впоследствие се осъществява координацията с тях Привер Агенцията за бежанците, излезе от МВР и сега се видя, че има хаос. Така и с всички служби, които излязоха от МВР - ДАНС, ДЗСВ, ДАТО и следствието.
16
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 2 години
Утре ще тръгнат от другаде, отличничката и тях ще приеме? Колко пари изсипахте, сигурно повече отколкото за българи за скъпо лечение, пострадали от наводнения, такива неща. Много е важно гостите да имат безплатен билет и интернет, така ги "приобщаваш" и задържаш, нали. С какво се хвали? Защо чак сега забеляза, че има неработещи институции?
15
1
 
2
 
! Отговори
наши хора преди 2 години
ефективно управление ?! кирчу и асенчу, слаФчу и курнелка не управляват ли ефективно?
14
0
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
дали е мляко не знаем =)
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната показа, че България е превърната в заддунавска губерния на лилиПутин. Политиката на Борисов не трябваше да е чак толкова гъвкава - хубаво е да си добре с всички, но не на цената на националните интереси и националната сигурност.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
покажете снимки от г*й парада на площад независимост от тази вечер дето нямаше хора )))
11
0
 
8
 
! Отговори
Плащам в рубли преди 2 години
Ела како да те кача на ракетата. Ще квичиш и драпаш за още.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА ? Тез дет работят за 700-800 лв и се бият за олио от по 3 лв ще плащат по 2000 лв разходи за всеки украинец . Честито ви членство .
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жените да си мълчат относно война понеже, като стане война нас мъжете ще ни забранят да напуснем страната, а те ще се изнижат първи. Тоест те няма да понесат пълните последствия и няма да се бият на фронта.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато бяхме и все още сме на челните места по смъртност от всякакви болести и нещщастие тези ниари нямаха проблем с това, но сега от САЩ са им наредили за наша сметка да отглеждаме укрит, а ние да продължаваме да мрем.
7
2
 
3
 
! Отговори
Дайте я на задна преди 2 години
Тая е такава ***. Но няма кой в МС да и се радва. Те само меки там
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиптична кофра
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябват ли ни изобщо такива фашистки институции, които да ни вкарват във война против волята ни и да ни карат даМрем за чуждоземни фашистки ценности и за Макдоналдс?
4
1
 
23
 
! Отговори
Тая преди 2 години
пиккла, дето още има мляко/бяло по устата откога разбира от политика и отбрана?
3
1
 
14
 
! Отговори
Православна преди 2 години
Калина Константинова e тoлкова лъчезaрна, зaщото нa гoлемите хриcтиянски прaзници сe пoдмива oтдолу cъс свeтена вoда зa пoлово дългoлетие и вaгинална свeжест в прoслава нa Гocпода Бoгa - Вceдържател.
2
1
 
12
 
! Отговори
Естет преди 2 години
Калина Константинова е много културна и изискана дама. Изпуска газове доста дискретно, отделя почти безшумно и тоалетната след нея рядко е зловонна.
1
2
 
11
 
! Отговори
Християнка преди 2 години
Калина Константинова е блaгословена от Бoг с *** с oбраза на Богoродицa. Тя с охoта гo покaзва нa прaвославните миpяни, за да мoгат тe дa сe любувaт нa святoто чудo, гaлейки гo и цeлувайки гo. *** е лeчебен и лeкува вярвaщите от кoварни бoлести в чeст нa Ииcуса Хриcта - Бoга нaш.