Сербезова трябва да представи мерки срещу недостига на лекари

Това трябва да стане в срок от три месеца
1 апр 2022 18:53, Йоана Цонева
20
Сербезова трябва да представи мерки срещу недостига на лекари
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването ще има срок от три месеца да представи пред Народното събрание конкретни мерки с конкретни срокове за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицински сестри в България. Това реши парламентът единодушно със 148 гласа "за" след разискване по питане от Джевдет Чакъров (ДПС) към министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

От ДПС предлагаха още в шестмесечен срок здравният министър да представи финансови разчети за средствата, необходими за реализацията на планираните мерки, и план кои от тях в държавния бюджет за коя година ще бъдат включени, както и в срок от една година министърът на здравеопазването да представи пред НС първите резултати от реализацията на мерките. Тези две предложения обаче бяха отхвърлени от мнозинството в парламента. "Възраждане" не участваха в нито едно от гласуванията, пише БТА.

В началото на разискванията Джевдет Чакъров посочи, че ситуацията е критично тежка и е необходимо бързо да се набележат мерки и да се изпълняват. Той отбеляза, че по данни на Българския лекарски съюз над 60 процента от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка. Има свръхспециализация на определени специалности и остър недостиг на други, а според проучване на Медицинския университет в София 60 процента от медиците, които завършват, са готови да напуснат страната, 30 процента от тях веднага след дипломиране.

Още по темата
В хода на дискусията беше обърнато внимание на необходимостта да се отделят повече финансови ресурси и на специализацията на младите лекари. 

Ивайло Христов ("Има такъв народ") коментира, че в основата на проблема не е специализацията, а се касае за липса на пари и кариерно развитие. Той даде пример с окръжната болница във Варна, където заплатата на лекар е 820 лева, а на сестра - 750 лева. Той коментира, че Министерството на здравеопазването не може да се намеси в управлението на лечебно заведение. "Имаме едни дерибеи, които си управляват болниците, както си искат", коментира Христов. Затова депутатът от ИТН каза, че спешно ще внесат промени в закона за публичните предприятия, които да дадат възможност за повече контрол на принципала как се управляват лечебните заведения. Той посочи като друго предложение - ограничение от два мандата с шест месеца междинен период за директорите на лечебни заведения.

Председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев посочи, че финансовият въпрос е важен, но отварянето на системата е още по-важно - младите лекари да могат да работят още от първите дни на специализацията. Той каза, че планират да отворят Закона за лечебните заведения и Закона за публичните предприятия и да усъвършенстват някои наредби. Работата ще бъде при всички случаи надпартийна, защото на карта е заложено здравето на родината ни, заяви той.

Николай Дренчев ("Възраждане") коментира, че финансирането на системата е порочно. Пациентът не е в центъра на вниманието, а най-важно остава как да бъде усвоена съответната клинична пътека, посочи той.

Асена Сербезова отбеляза, че действително в центъра на системата трябва да е пациентът. Човешките ресурси са основният активен елемент на всяка една система, каза тя. Държавата може да създаде условия, но не може да създаде всички необходими условия. Също така е важна ролята на ръководителя на лечебното заведение за осигуряването на справедливо заплащане, коментира министърът. Сербезова каза, че би й се искало да бъде направена една по-голяма междуведомствена група и благодари за конструктивния тон да намерят всички заедно едно трайно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
Има регистър на БЛС. В него поне за нашата област са описани лекари които от десетки години са или в чужбина,или в друга област,или са пенсионери,повечето от които не работят защото са над 80 годишни.Има и такива които не ги познавам-явно много отдавна са напуснали областта ни.Ако човек прочете регистъра ще си каже,че сме много ,но на практика сме25-30% от целият списък работещи.А от работещите поне 90% сме над 55 годишни.
18
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
То не е само до заплатите.Спомнете си как по време на пандемията човек бе снимал как пренасят баща му с брезент.И се възмущава,че нямало асансьор.Сградата била построена 1912-та година.И за 110 години не са се намерили пари за асансьор!То затова в България има Правителствена МВР и ВМА.Те са за правоимащите! За нас нали знаеш какво?
17
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Влезте в една областна болница.Вижте коридорите,стаите в които лежат болните,тоалетните,стаите на лекарите и сестрите.Вижте каква е болничната храна.Замислете се-ако сте болен все някак ще преживеете няколко дни или дори седмица.Но ако работите там-там ще се мъчите 40 години!И за всичко което не е наред ще обвиняват вас.Дори и за неработещ асансьор! Това не е професия,а присъда!Затова много ви моля,не подлъгвайте младите хора да повтарят нашите грешки.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто превърнаха здравеопазването в търговия, лекари няма. Толкова ли беше трудно да има държавни болници с едни нормални заплати, а който иска да си прави частна болница. Вместо субсидия за депутатите, тези пари трябваше да са за здраве. Търтеите да си събират членски внос от феновете.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма персонал за всичките търговски дружества "болници". Освен да ги клонират, или да се признава, че има докрот, ако му закачат портрет в кабинета, друг начин няма.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мярката за недостига на лекари ив сякакви други - е много проста - нарича се емиграция ! Колкото и да не им допада на БГ-тата - друга опция никаква нямат.Другата опция е да правят бебета - но това не може да се случи понеже БГ-тата ги мързи и предпочиата да смучат кафета и ракия и да се оплакват по цял ден .
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекари колкото искаш. И умрели след лекарска намеса също. Май по- добре да си мрем у нас. Лекарите са търговци на живот. Оставиха да умре майка пред детето и, а за богатите депутати пращат хеликоптери.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DO 9. Укрофашист е баща ти шумкарина!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Сербезова махна едни мерки, дето бяха параван за бялата мафия и крупната кражба. Сега търсят друг параван - нямало лекари. Ще им вдигат заплатите. Т.е., ще крадат по друг начин. Балтов що не е в затвора за кражби? хахахаааа
10
2
 
3
 
! Отговори
Гюлчен Сербезова преди 2 години
За какви " мерки" дрънкате бе тикви?? Аз съм аптекарка и тръгвам на четвъртото си сватбено пътешествие!! Ще докарам доктори от Хаити,Сомалия и Бурунди!!Ясно??
9
0
 
8
 
! Отговори
РАЗБИРАЧ преди 2 години
ТО Е ЯСНО ПАРИ ТРЯБВАТ, А ЗА ЛЕКАРИ, ПЕНСИОНЕРИ И РАБОТЕЩИ ВСЕ НЯМА. ЗА СМЕТКА НА ТОВА 250 000 УКРО-ФАШИСТИ, ИЛИ ПО-ТОЧНО ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА ПОЛУЧАВАТ ПО 1200 ЛВ НА МЕСЕЦ. АКО Е МАЙКА С ТРИ ДЕЦА-4800ЛВ. + ОСИГОРОВКИ + БЕЗПЛАТНИ КВАРТИРИ И НИТО ТОК, НИТО ВОДА ПЛАЩАТ. А АЗ ЗА ПРЕГЛЕД ПОЛУЧАВАМ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА 20 ЛВ - БА СИ И ПОДИГРАВКАТА. ТА ЯСНО Е ПАРИ ТРЕБАТ!!!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тя оправи аптекарките, сега ще оправи лекарите
7
0
 
2
 
! Отговори
Дано преди 2 години
да умее да рисува добре, че освен да ги нарисува, други възможности не виждам!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вят при други обстоятелства ,сещате се при какви)и да предвидят ,че това се очакваше.Имаше много млади колеги тогава,подготвени,напористи,амбициозни,идеалисти,но нямаше шанс за реализация.Сега има места,много места ,но няма лекари.Има една народна мъдрост ,която добре подхожжа в случаяКаквото посееш ,такова ще пожънеш
5
1
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Браво на д-р Чакъров.Оказа се ,че той е един от малкото лекари в тази страна ,който го е грижа за нашето здравеопазване и предприемат конкретни мерки ,поставяйки въпроса по този начин.Лекар съм,завършил МУ София випуск -2003 г и то с отличен успех,но за съжаление съм от тези,които нямаха шанс да продължат да се квалифицират не защото не искаха, а защото места за специализация нямаше.Просто държавата,министърът,чиновникът и пр.не бяха проявили прозорливостта си(която успяват д проя
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като завърших и почнах да си търся работа и да си разпространявам автобиографията, ми казаха "АААА много сте вие лекарите". Това ми беше достатъчно да се откажа завинаги. Няма какво да се унижавам. Пренасочих се на секундата.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия Нинова????
2
0
 
13
 
! Отговори
bbb преди 2 години
Какви мерки за три месеца да представи министърката,като за последните десетилетия медиците напуснаха България, заради лошо управление на здравната система. А управителите на тази ситема - професори, доценти, директори на болници през тоа реме забогатяха неимоверно и не се интересуват има ли мед. сестри или напротив....
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви мерки, душо? Ще ги извадиш от ръкава си?