Митов: Дано по-високите заплати не е първоаприлска шега

Според него младите медици у нас биват експлоатирани
5 апр 2022 13:22, Йоана Цонева
7

На срещата между медицинските синдикати и премиера Кирил Петков бе решено стартовата заплата на лекарите да се състои от 2000 лв., 1500 лв. ще бъде месечното възнаграждение за медицинските сестри и 900 лв. за санитарите.

"Обещано ни е увеличение на стартовите заплати. Когато влезе в сила и видим, че е реалност, тогава може да повярваме. Още от времето на правителствата на Бойко Борисов синдикатът настояваше за увеличение. От 1 април ще отпаднат допълнителните 1000 лв. за медиците на първа линия, въпреки че обещаха, че това ще продължи до 1 юни. Явно тези средства ще влязат в основните заплати. Надяваме се това да не е първоаприлска лъжа", коментира председателят на Националния синдикат "Защита" Красимир Митов в "България сутрин".

Двете страни са се договорили за временно спиране на протестите в рамките на седмица, за да бъдат "доизчистени нещата" и да бъде решен проблемът с центровете за спешна медицинска помощ. За тях също са дадени обещания, но се очаква конкретика.

"Играят се някакви игрички между казионни синдикати и управляващи - опитват да отидат и да подпишат. Казионните синдикати 10 години лъжат съсловието, че ще има увеличение на заплатите. В момента, в който ни излъжат, имаме готовност моментално да реагираме. Последиците няма да са добри нито за здравния министър, нито за цялото правителство", каза още Митов пред Bulgaria ON AIR.

Потвърдено е 25% увеличение на цените на клиничните пътеки. Предстоят преговори между НЗОК и Българския лекарски съюз. Председателят на "Защита" се надява те да приключат бързо и да не се проточат с месеци.

Според Митов младите лекари у нас биват експлоатирани - специализират за минимална заплата от 650 лв. Това е отношението на държавата към тях, отбеляза той.

Красимир Митов отбеляза, че частните болници са вече повече от държавните. "В държавните болници има лошо управление, трупат се дългове от около 1 млрд. Повече приличат на морги, отколкото на болници. При тази наличност персонал никога няма да има, държавата трябва да се намеси. В "Александровска болница" положението е много тежко. В последните 20 години се правят експерименти в българското здравеопазване", подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Нека не се лъжем, ВОЙНАТА промени ВСИЧКО , тя не беше включена в никои планове !!!
5
2
 
1
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Това да не ви е бойче *** , всяка приказка да му е лъжа! Номинално за 3-и месеца вдигна пенсиите и дава надбавки ,а бойче му трябваха 12 години за да пусне едни 50 кинта само и само да купи изборите.
4
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 години
Да казаха, ме средната учителска заплата ще бъде 125% от средната и е така .Да не се бърка стартова учителска със средна такава .
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОДМЯНАТА ОБЕЩА И 125% НАД СРЕДНАТА ЗАПЛАТА НА БГ ЗА 2021Г НА УЧИТЕЛИТЕ ИЛИ КАКТО МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ В РАЗГОВОР ПО БНТ С Ц РИЗОВА НА 21.2.2021Г/ИМА ЗАПИС/1900ЛВ, ПЪК ТО БИЛО 1415ЛВ- НЕ БИЛО КОМПЮТРИ, БИЛО КОМПОТИ...ТА И МЕДИЦИТЕ...ЩЕ ВИДИМ.
2
0
 
5
 
! Отговори
Тези заплати са за преди 2 години
До Анонимен//////////////всички млади лекари в държавните и общински болници. Затова бягат на запад или в частни болници.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия заплати старите са за софия или прованса..?! Че не разбирам