Шалъфов за битката за БНБ: Да проявим разум при избора!

Според него опозицята прави опити да спре реформите
6 апр 2022 22:45, Петя Славова
9

В Министерския съвет и в Народното събрание се чуха идеи за обявяването на руския посланик в България за персона нон грата.

"Това е в правомощията на изпълнителната власт. До Народното събрание темата за  експулсирането на руския посланик Елеонора Митрофанова не е стигала под никаква форма и най-вероятно няма и да стигне, тъй като Министерският съвет взима тези решения. В коалицията има гласове, които искат доста твърдо госпожа Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата, но това решение ще бъде взето до няколко дни", коментира депутатът Пламен Шалъфов от "Продължаваме промяната" в "Денят ON AIR".

Той добави, че това е едно трудно решение, за което на пръв поглед няма съгласие в коалицията, но както с други решения, трябва да се стигне до консенсус.

"Да, има две кандидатури за гуверньор на БНБ от управляващата коалиция. Това не е най-оптималната ситуация нито за нас, нито за нашите избиратели, но другата седмица в Народното събрание ще бъде взето финално това решение. Текат интензивни разговори, както в коалицията, така и с опозиционните партии, до които се опира това важно решение. Предстои да видим дали ще можем да проявим политически разум и да не наливаме масло в огъня", каза Шалъфов пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът поясни, че е доволен от реакцията на парламентарната група, тъй като спазват принципа да водят доста добър и цивилизован тон в тази трудна дискусия. Той изтъкна, че "Продължаваме промяната" не влизат в задкулисни договорки.

"Опозицията ни въпреки че се зове като конструктивна, всъщност използва всякакви процедурни схватки да спре реформите, за които избирателите ни пратиха в парламента. По медиите излязоха доста интересни доклади колко се злоупотребява с правилата в правилника за дейността на Народното събрание. Това е неетична практика от тяхна страна. Някак си не можем да стоим и да им даваме цялото време на света, което те искат да изгубят", подчерта Шалъфов.

По думите му Гюров е бил доста изчерпателен по време на изслушването в Бюджетна комисия. Той подчерта, че в неговата програма е поставен въпросът за банковия надзор и затягането му, което е най-важната задача на БНБ. Депутатът обърна внимание, че пътят на България към Еврозоната е напълно ясен - с влизането си в ЕС, ние сме поели ангажимент, че ще влезем в Еврозоната.

"Очакванията на Министерството на финансите са средногодишната инфлация да бъде 10%, тоест за цялата година да остане висока. Не можем да влияем директно на инфлацията - централните банки могат. На практика лостът, който ни остава е през бюджета на държавата да компенсираме най-засегнатите. От 1 април влязоха в сила някои от решенията, които гласувахме с приемането на новия бюджет. Предстои да видим в средата на годината с какви излишъци ще разполагаме и трябва да се вземат едни доста трудни решения как да се разпределят", заяви Шалъфов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Красен преди 2 години
Какъв разум може да бъде проявен при положение че и двамата кандидати са неадекватни и неподходящи за БНБ?
7
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Шалъвов ли си, Калъфов ли си не знам, но не давай акъли когато никой не те пита....
6
0
 
4
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
Голямо е безумието на алчността за пари, власт и слава!
5
1
 
2
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Ауууу, колко риформи са в джобовете ви, некадърници !
4
1
 
5
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Още един грозен евреин на фона на бедна и поробена България
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак някой удобен масон искат да набутат, както и на мястото на Гешев . То като болярите преди турците да ни завземат всъщност се получава
2
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Тази еврейска фамилия откъде я изкопахте?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пробутваш хора с фалшиви дипломи за шеф на БНБ не е реформа,а кражба на спестявянията ни!