Реформират Националният съвет за сътрудничество по етническите въпроси

Калина Константинова посрещна представители на ромската общност в МС
21
Реформират Националният съвет за сътрудничество по етническите въпроси
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви готовността си да реформира Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Целта е той да има възможността много по-амбициозно да изпълнява ролята си на координатор за ефективни и прозрачни политики по етническите въпроси, които реално да подобрят живота на хората, съобщават от пресцентъра на МС.

Тези и други въпроси, свързани с достъпа до здравеопазване и образование, бяха обсъдени по време на среща с представители на над 20 граждански организации, ромски общественици и активисти по случай Международния ден на ромите.

Калина Константинова, която е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, честити празника на ромите и изказа благодарност на организациите, които се включиха активно в изготвянето на стратегическата рамка на България за равенство, приобщаване и участие на ромите до 2030 година.

Заедно с вицепремиера, като водещ на събитието се включи Виржиния Атанасова. Тя е ученик в 11-и клас от Професионалната гимназия по текстил в Шумен. В рамките на конкурса „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“ тя бе избрана да е „Посланик за един ден“.

По време на срещата бяха представени успешни проекти и практики, реализирани през последната година. Те са в сферата на предизвикателствата в изпълнението на здравно-медиаторната програма в условията на пандемията от COVID-19. Други представени проекти включват подкрепа за общини и местни общности да планират и изпълняват заедно ефективни приобщаващи политики според местните нужди и приоритети.

Бяха обсъдени и практики, акцентиращи върху подкрепата към ромски младежи да завършат средно образование, върху мониторинг и докладване на реч на омраза в медии и онлайн пространство, овластяване на ромски активисти за противодействие на антиромската дезинформация и фалшивите новини.

На срещата бе подчертана ролята на образователните медиатори и дейностите им за пълен обхват на учениците по време на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Наемането на охранит преди 2 години
Вече не една охранителна фирма ще се грижи за вас , а няколко .
9
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Работа или ще се върнат от където са и там няма да са сегрегирани! Докато държавата излива като мана небесна при за социално слаби родители, те ще продължат да създават крачещи дебитни карти с пулс! Когато стане само тяхно задължение да си ги гледат според възможностите и не е доходоносен бизнес да се роят, ще спрат да раждат на по 14 години! Тази така наречена интеграция ги отделя още повече от обществото!
8
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Докато има интеграция ще има и сегрегация! Щом държавата им казва в прав текст, че те не са хора, а роми какво очаквате? Вече 10-то поколение родено в България, а още се опитвали да се интегрират, ха. Никои нищо не се опитва, просто и на ромите и на организациите им изнася да има сегрегация за да има пари за крадене! Или сами ще станат хора или колкото и милиарда да излеем ще си останат нещо друго! Спрете им помощите, започвайте да налагате наказания според закона за престъпления и или ще почнат
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая министърка е отвратителна и се смее като макак.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е противна с визията на френски пудел !
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тези шантонерки като тази на снимката реформират този съюз, както всичко до момента, до което си докоснаха крадливите пръсти - океле мале!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си една мечта - да я хванат за ***.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще се гласуват субсидии и привилегии за определени хора.
2
0
 
9
 
! Отговори
Пази Боже преди 2 години
сляпо да прогледа!!! !
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек ще хвърлят още милиони в щастливите кокош..ромови де!