Депутатите обсъждат окончателно закриването на спецсъда

Иван Гешев се закани да сезира Конституционния съд
11
Депутатите обсъждат окончателно закриването на спецсъда
Снимка: НС

Правната комисия в НС обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Промените предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Срещу тази реформа вече се обяви главният прокурор Иван Гешев, който каза, че ще сезира Конституционния съд, ако промените се приемат окончателно.

Поправките в закона предвиждат и отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

Урежда се и кадровият статус на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване.

С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на ВСС да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности. Урежда се приключването на висящите съдебни производства при спазване на принципа за неизменност на съдебния състав, като се предвижда в случаите, когато е проведено закрито или разпоредително заседание, съдиите, които не са преназначени в Софийския градски съд, съответно в Софийския апелативен съд, да бъдат командировани за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: спецсъдИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече, не само ще се пита Путин дали да се влиза в ЕС а ще се пита и дали да се излиза от него.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сезира, ама братиньо го няма, Янаки Стоилов е там вече.
8
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Когато саздаваха спец съдилищата и си гласуваха кариерни бонуси ,защо не сезираха КС? Който ги създаде, сега той ги премахва.
7
3
 
5
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Когато и да го закрият все ще е късно.Военният съд и прокуратура също са абсолютно излишни.
6
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СПЕЦ СЪДА Е ТРЪН В ОЧИТЕ НА ВАСИЛ БОЖКОВ И ПАРТИЯТА МУ ПЪЛНА ПОДМЯНА ДЕТО НЯМА И 4% РЕАЛНО ПОЛУЧЕНИ ГЛАСОВЕ НО УПРАВЛЯВА С МАШИНИТЕ С 25%
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрочем ЕС скоро ще промени правилата за прием на нови члвнове и това ще става с квалифициано мнозинство,а не както досега с пълно единодушие.Принципът ще важи и за изключване от ЕС.А там първите изгонени ще сме Бг.
4
3
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Ами кво да кажа,без емоции чистия анализ показва,че Бг не е запад.Киев доказа,че е за Нато и ЕС,даже РСМ е за там,но ние -не.Ние не сме западна държава,а източна олигархична деспотия,която игра театър пред запада с уж някаква демокрация.Украйна трябва да заеме мястото ни в Ес и Нато,а ние нейното в Ссср 2.
3
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Голяма работа. И без това нищо хубаво не взехме от тези формални организации. Даже за едната трябваше да нарежем ракетите си, самолетите си, да съкратим армията и да премахнем наборната служба. Абсолютна катастрофа беше това.
2
5
 
10
 
! Отговори
Простак преди 2 години
Разпуснете и Затворниците. Ще икономисаме и от тях.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската мафия към която принадлежат олигарсите ни си свършиха работата.България вече не е смятана за лоялен член на Нато и ЕС.Предстои изхвърляне от двете и завръщане към Евразия.Това ни е нивото.Толкова си можем!