Зам.-министър: Производството на плодове и зеленчуци изостава

Може да напуснем коалицията, ако се даде оръжие на Украйна, призна Данчев
18 апр 2022 10:10, Красимир Ангелов
31

Инфлацията води до поскъпване на основни хранителни продукти не само в България, а и в цяла Европа. Има ли спасение от нея?

"Спекула се развива там, където има недостиг на пазара, или когато пазарът реагира притеснено на фона на случващото се около него. Ясно е, че последните месеци инфлацията е предизвикана от високите цени на електроенергията, а в последния месец това се изостря още повече заради войната в Украйна. Притесненията възникнаха на пазара заради зърнените храни, защото Украйна и Русия са сред световните производители на тези продукти", каза зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че продължава засиления контрол на пазара.

"Следим за евентуалното прилагане на нелоялни търговски практика чрез КЗП, следим за това пазарът да бъде максимално информиран и конкурентоспособен, като се стараем да предотвратяваме всякакви опити за спекула. В това число и обявяване на нереално високи цени, допълни Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

От партията са предложили въвеждане на таван на някои основни хранителни стоки.

"Това не се приема добре от нашите коалиционни партньори, затова ние предложихме и друга мярка - намаляване на ДДС-то за стоки, които са регулираните пазари - ток, газ, парно и вода. Също така и цените на лекарствата. Считаме, че намаляването на ДДС-то за тези стоки ще повлияе директно към намаляването на цените, защото те са регулирани", подчерта зам.-министърът.

"Знаете, че в началото на годината българското правителство въведе мерки, с които се предлага компенсация за високата цена на електроенергията за бизнеса. За март месец беше 250 лв. за мегават час, сега е 300 лв. Тази мярка най-вероятно ще продължи, тези пари идват от повишените приходи на електроцентралите. Държавата и правителството прилагат всички възможни средства за ограничаване на инфлацията", поясни той.

И припомни, че кампанията на правителството за осигуряване на зърно вече е в ход. По думите му цената на олиото изглежда стабилна, но все още е твърде висока.

"За съжаление, производството на плодове и зеленчуци в България изостава. Бива замествано от производители от Гърция и Турция. Не съм чул тази година да имаме повече засети площи с домати и краставици, и пипер. Цените на пазара на месо и месни продукти също реагира какво се случва на пазара на зърнените храни. Виждаме високи цени на агнешкото месо преди Великден. Но ще има масирани проверки, открити са редица нарушения", коментира Данчев.

Попитан дали БСП са склонни да напуснат коалицията, ако се разреши даването на оръжия на Украйна, той отговори: "БСП няма да подкрепи такова предложение, нито представителите на партията в Министерството на икономиката. Ако това се постави като условие, ние сме готови да я напуснем. Това е въпрос, който ние поставяме като "червена линия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите в България си искат печалбата и нагласяват цените според тази печалба. Ако продават два пъти по-малко дадена стока, те вдигат цената два пъти и пак получават същата печалба, че и повече. Продават по-малко, защото хората обедняха много и купуват все по-малко.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 година произвеждахме приблизително 20 пъти повече селскостопанска продукция о сега. Как няма да поскъпват храните? Ще поскъпват и още ще поскъпват.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като унищожихте селското стопанство с къщи за гости на червени *** и си прибрахте парата. Ми напускайте бе, кой ви спира! Ама само заплашвате, щото знаете, че повече власт няма да видите.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нямам програма! Няма възможности! А икак да има "евтини" краставици и домати, особено когато не е сезон? 84 стотинки киловата? Газта по 1.60 веке!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво направихте за една година за благоденствието на народа или направихте ама за някои от народа
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засял съм си за себе си , малко но от сърце . За 5 лева домати няма да си купя .
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората нямат пари търси се само най-евтиното колега не можа да си продаде продукцията търсеше и 1лв/кг, хората му казват защо да купуваме от тебе като в Билла и Кауфланд са по 0.60 лв/кг
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекупвачите са му.ри, това е проблемът. Има кой да произвежда, но е трудно да се продава готовата продукция на добри цени. Някой купува евтино от производителите и продава скъпо на търговците и този някой е много силен.
20
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
До АнонименПриятел, ограниченото потребление е антиинфлационно по своята същност. Цените зависят от търсенето и предлагането. Как търсенето е ниско и цените са високи??? Ами и търсенето ако скочи, цените къде ще отидат?
19
1
 
8
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А бре, министерска будало,то производството в България с традиции при зеленчуците хич го няма!Ти ходил ли си на къра да видиш какво има сято там-ЕДНО НИЩО!? НЯМА ГО ПИПЕРЪТ НЯМА ГИ ДОМАТИТЕ ЗА КОНСЕРВИ,тук там някъф частник сял малко зеле, салати и другото е тръни и бодили !
18
1
 
12
 
! Отговори
хм преди 2 години
До ???Инфлацията е добро, но когато става дума за инфлация до 2-3% годишно. Високата инфлация е като чумата. Тя е добро само за онези капиталисти, които имат големи дългове. Инфлацията ги яде и им помага, а всичко става за сметка на онези субекти (хора и фирми), които са харчили по-пестеливо и са гледали да заделят някой лев за образованието на децата или за черни дни, вместо всяка година да си купуват нов айфон или да ходят на Малдивите.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените в България се вдигат по две вътрешни за България причини освен вдигането на цените заради цените на международните пазари. Първата и най-важната е силно ограниченото потребление, заради мизерните доходи, което кара бизнеса да печели от свръхвисоки цени при единични продажби. Втората причина е унищожаването на икономиката на България през последните 32 години и реално произвждаме много малко. Примерно при селскостопанската продукция, броя на отглежданите животни намаля 20 пъти.
16
4
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
Теоретиците на капитализма казват, че инфлацията е необходима, т.е. е нещо добро. Вие сега против капитализма ли сте, та не искате инфлация?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Халифат в България Ми браво!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленчуци още тази година може да се произведат повече, но прекупвачите убиват смисъла за производителите.
13
6
 
7
 
! Отговори
Бате Бойко преди 2 години
Вие сте Пълен Провал !
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами грабвайте мотиките и започвайте, ще наваксате.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлация се контролира и смъква само по 2 начина и е крайно време всеки български грамотен гражданин да си го вкара в главата .1.Чрез УВЕЛИЧЕНИЕ на стоките и услугите спрямо количеството пари в системата /икономиката /.2.С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛИХВИТЕ /намаляване на количеството пари в икономиката и джобовете на гражданите /.Ясно е че по точка 1 няма какво да направят ,остава другия вариант който водо до криза и брезработица ,болезнен но наложителен .Просто хората трябва да спрат да харчат !
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Христов, че то друга анти- брюкселска партия освен "Възраждане" има ли?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да изостава, като ни казват от ЕС какво и колко, да садим и отглеждаме. Диктат от всякъде.