България сред страните с най-много украинци с временна закрила

Функционират над 200 места за регистрация на бежанци
31
България сред страните с най-много украинци с временна закрила
Снимка: БГНЕС

България е една от държавите с най-висок процент украински бежанци, регистрирани за временна закрила. Това заяви Петя Караянева, съветник по закрилата към Върховния комисариат на ООН за бежанците – България, на дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, организирана от Бюрото на Европейския парламент у нас, предаде БТА.

Тя отбеляза, че от 218 хил. украински бежанци, преминали през България, 97 хил. са останали тук, като между 85 и 90 процента са регистрирани за временна закрила. Караянева отбеляза, че това е един много висок процент и следва да се отдаде заслуженото на държавните структури.

За сравнение тя посочи, че в Румъния, през която са преминали много повече бежанци, има 84 хиляди украински бежанци, като 10 хиляди са получили временна закрила. По думите й цифрите говорят сами по себе си.
Петя Караянева отбеляза, че 5,3 млн. души са напуснали Украйна към 27 април, но има едни 13 млн. украинци, които не могат да живеят в домовете си, но не могат и да напуснат страната, които наричат вътрешно разселени. С тях цифрата става наистина стряскаща, коментира тя.

Караянева изрази надежда днес да открият първата т.нар. синя точка съвместно с УНИЦЕФ – на Централна гара, където ще се предоставят правни консултации, социални и психологически услуги на хората, които пристигат от Украйна. Тя посочи, че за другата седмица също е планирано откриване на "сини точки".

Вицепремиерът Калина Константинова коментира, че регистрацията на бежанците е била "денонощно, чудовищно, титанично усилие" от хиляди служители на МВР и на Държавната агенция за бежанците. Тя посочи, че е изградена нова система, преди това е имало три офиса, а в момента има над 200 места за регистрация на бежанци и над 1000 обучени служители. Не можем да осигурим истинската подкрепа, от която тези хора имат нужда, без тези документи, коментира Константинова. От един месец вече сме в следващия етап и той е този на интеграция, допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kiro da go izrita me
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали видяхте как ЕС няма да плати на поляците разходите за украинците! Та нека България се навира дамс между шамарите!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как няма да сме с най-много украинци - настанени в 3 и 4 звездни хотели по морето, масрафа им се плаща, осигурява им се лечение, транспорта им е безплатен... Идете в момента да видите плажовете по морето - "окупирани" от страдащи и бедстващи украински бежанци.
20
7
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 2 години
Добре отбелязано - злобари. И без морален компас - може да се добави. Повечето доброволци са били украинци и множество полкове от Украина. Зарязали са си домовете и са дошли да умират за свободата на българи. Сега техните наследници се опитват да не бъдат убити и идват за помощ, но "русофили" и еснафи им гледат колите и броят парите които им отпуска ЕС.Интересно ако България е в същото положение, по годината и марката на колата ли ще се преценява кой да живее и кой не?
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неслучайно украинците остават в БГ а не в Румъния. Българите са гостоприемни, уважителни, обичат ги като братя! Все пак това са наследниците на войниците освободили България! А за тези злобарите, вие и на собствения си брат ще завиждате!
18
2
 
16
 
! Отговори
Читател преди 2 години
България е един хан,в който може всеки да отседне.Спане,храна,пари,всичко има държавата на Кирчо и Асенчо.Някои прослойки от третата възраст бъркат по контейнерите,но това става по тъмното,за да не се срамуват от тежкото си дередже.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трабва да дарите невъобразимо големите си заплати от 250 евро на бежанците, защото са най-нуждаещите се...
16
10
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 2 години
Щом имаш време посред работния ден да тролиш по форумите, значи ти стигат парите...
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много са, защотот тук, след като се регистрират им се плаща престоя в хотел, което го няма никъде другаде. В Швейцария и Германия са по спортни салони, снимат клипове колко е гадно, дуднат и псуват. Една украинка се изказа в клип, че очаквала лукс в Швейцария, пък то било като Украйна.А парите, с които им се плаща тук идват от джоба на бедния българин.Националните предатели от ПП превърнаха и без това бедната ни и неуредена държава в най-враждебната държава към собствените си граждани.
14
2
 
31
 
! Отговори
123 преди 2 години
България да даде убежище на всички българи с доход под 1200 лева нето, на човек на месец!!!! Аз и малолетното ми дете. сме под прага 2400 лева нето за двамата на несец!!! Очаквам пълна издръжка от държавата, щом има възможност да хрантути украинци!!!P.S. И не, не съм неквалифицирана или неграмотна, даже напротив!!!
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и казано е от който няма, от него ще вземем" - най-бедните в света/българите/ помагат, ес само праща "помощи в оръжие"
12
4
 
35
 
! Отговори
мак преди 2 години
Да не се оплакват, че са вършили чудовищна работа. Киропетковото правителство води същата политика като меркел - първо пуска хиляди, после се чуди, как да ги регистрира, издържа, обучава.
11
10
 
13
 
! Отговори
рено преди 2 години
аз взех и соделих леглото си две бежанки от украйна исках да им помогна и сега се дръгна постонно доктора каза че съм прехванал мандавошки
10
0
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До MenАко не знаеш да пишеш на български, се махай от тук!
9
13
 
3
 
! Отговори
Men преди 2 години
Haide nai-posle nie, naselenieto, na bg. da napravim nescto!Povece ot 30 g ne ni li stiga mizeria. Da znaete v Evropa, kak hubavo se jivee.
8
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по морето е същото: скъпи тузарски коли, тунинговани жени, млади яки мъже. Видимо имат пари, но България тегли заеми, за да плаща 4/5звездни хотели и пълен пансион. Защо плащамв на почти 100 хиляди души, които са по-богати от нас?
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам стадото е доволно въпреки всичко значи му е малко.
6
5
 
3
 
! Отговори
Men преди 2 години
Pak sacinenia. Elate da vidite v ITAIA, KOLKO SA.POVECE OT BG.INFO VERNO.
5
2
 
44
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Аз съм от морето и мога да потвърдя, че голяма част дори имат собствени жилища, но не ги ползват. Защото може в бъдеще да се окаже много по-ползотворно да се ползва бежански статут из Европа.
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно ще се прави батльон Кочо батальон Левски батальон Ботев защото на места тези минават всякакви граници .Нагли и плиткоумни .