Божанов: В "Български пощи" нивото на киберсигурност е отчайващо

След кибератаката министърът свиква съвет по киберсигурност
4 май 2022 10:35, Петя Славова
29
Божанов: В "Български пощи" нивото на киберсигурност е отчайващо
Снимка: БГНЕС

"Български пощи" станаха жертва на огромна кибератака. По този повод министърът на електронното управление Божидар Божанов свиква извънреден съвет по киберсигурност, на който ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви в ефира на "Здравей, България" самият Божанов. По думите му кибератаката срещу "Български пощи" има връзка с войната в Украйна.

Още по темата
"В "Български пощи" нивото на киберсигурност е отчайващо" коментира Божанов пред Нова тв.  Причините според него са няколко - "недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки.", каза той и допълни, че приветства решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството.

Според него не е ясно дали при атаката срещу "Български пощи" става въпрос за руска атака.

"Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим тази хипотеза. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои руски хакер или обратното руско IP , а зад него да е севернокорейски хакер". обясни Божанов и поясни, че още няколко институции са били обект на хакерска атака.

"Държавна агенция за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното управление нито от ДАНС. Ще променим това нещо", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ЗВЕЗДА ДАВИДОВА преди 1 година
Не са ли затворена система тез ....??Никакъв интернет точка..
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едните пощи бяха останали но пъпъ и сбирщината и намери цаката и ги прилапа меконти меронти лалала
21
2
 
0
 
! Отговори
ПАПАПАП преди 1 година
Мисля че сайта на ЕВН за вход също е хакнат. Вчера се логнах да си проверя сметката за ток и браузъра на Гугъл веднага ме предупреди за изтичане на мои данни за пароли. Добре че всички пароли ми са различни за всеки сайт.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е в заплащането. Във всички държавни учреждения заплатите на ИТ специалистите са отчайващи ниски - министерства, НАП, БНБ, НОИ, НСИ и т.н. Там заплата над 1000 лева е рядкост. Не става да плащаш 600 лева и да искаш работа като за 6000 лева.
19
0
 
6
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
В Български пощи заплатите са отчайваши...Как искате да има кибер сигурност.Аз се чудя въобще как още хора работят там при положение че с МРЗ не можеш да отцелееш за месеца...
18
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
Отчайващо е, ама Васил Величков пак е съветник на кабинета. Той беше съветник и на Бъчварова преди госини за е-управлението и информационната сигурност. Питай го него къде са, нали пак е съветник по киберсигурност на Константинова.
17
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Ако беше министър на Борисов досега Радев Нинова, Петков, Слави. Щяха да го изядат с парцалите, за да си подаде оставката. Пиша това тези хора който споменавам да си спомнят за обещаната честност. Тази която заровиха дълбоко, когото става въпрос за техни хора. Но след всичко което правят. Тоя ги държи на власт само една война която даже не е тяхна. Срам
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсии получаване през пощата, стил 1960. Намаляването до минимум на хората получаващи пенсия през пощата. Имат офиси навсякъде, по-евтино е, но я пратете пратка през пощата. Ще си скъсате нервите, бележки, печатчета, канарчетата и задължително пишете със син химикал. Да си вземете прака пак предизвикателство, не могат да я намерат, а тя е там. Ужас.
15
1
 
2
 
! Отговори
мда преди 1 година
Сигурноста на Български пощи е като врата на полето.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само дедото с еконт ги удря целия април като се подават дан дек по пощата хакерски атаки разлика поща услуга 2 лв еконт 7 лв
13
2
 
8
 
! Отговори
К преди 1 година
И защо и е на Русия да удря Български пощи.Невежество и игрите на ....... ги удари.
12
1
 
5
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
То в цялата държава е такова. Като слагате наши и ваши на отговорни позиции. То пощата му в абв и вика, че работил в киберсигурност. Слаба работа сме.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, самият Божанов няма идея за какво говори. Само ще намекна, че виждам всеки ден как някой обсебва все повече български IP адреси. Вече контролират над 3000 такива. Следващата атака ще е безпардонно груба, ефективна, а "специалистите" от държавните учреждения няма да могат да направят нищо.
10
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
докато IT е само синоним на корупция няма да се оправи нищо... трябва да се преразгледат механизмите за бюджетиране, поддръжка итн... с общи приказки не става!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашия пощенски клон си е чудесен, широко, просторно, на удобно място. Има си всичко. Само система няма в момента. И едната служителка е много тросната, но според мен има някакви отклонения. И такива хора има и трябва да работят все пак.
8
10
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Пощите и БДЖ показват модела ГЕРБ - крадене без развитие. При другите бутафории, макр и некачествени имаше някакви резултати. В Пощите само раруха, мизерия и посткомунизъм.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеален повод да се подмени ръководството. Един куршум пет шест заека. Да съдя държавата ли, за това че не получавам покана да си взема пощата и че без нея служителката не иска да търси в стаята с пратки?
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8,Ама е важно да се каже кога са одобрени. Ако е сега е след дъжд качулка! От години Български пощи са под всякаква критика и нищо не се инвестираше. Този колапс не е толкова следствие на някаква "огромна" кибератака а следствие на бездействие години наред. Бългасрки пощи не им трябва кибератака тя от години е на ръбът да се срине сама! Така че тези 100 милиона са хубаво нещо стига да се използват по предназначение. И в БДЖ през годините се наливаха милиони а ефект никакъв!!!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам, може ли да върнете засега архаичния начин на работа без компютри и интернет, за да можем да си вземем пратките?
4
2
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Има одобрени 100 милиона лева за БГ Пощи. Чети малко.