Марин Райков: България не изнудва Северна Македония

Не блокираме процеса, нещата са изключително ясни, смята бившият премиер
10
Марин Райков: България не изнудва Северна Македония
Снимка: БГНЕС

България не изнудва Република Северна Македония, както в последно време някои официални лица в Скопие започнаха да твърдят особено активно, заяви Марин Райков, посланик на България във Великобритания, който участва в Националната конференция "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония". Форумът се провежда в София и е под патронажа на президента Румен Радев.

Още по темата
"Няма причина ние да изнудваме нашите братя в Скопие, ние сме братски страни, споделяме едни и същи езикови традиции, споделяме обща историческа памет", посочи бившият служебен премиер.

По думите му е нелепо да се определя като изнудване поставянето на условия за започване на преговори.

"Целият процес на присъединяване е един условен процес. Няма причина България, която премина този процес на посрещане на определени искания и условия, да приеме, че тези изисквания няма да важат за следващите", каза още посланикът.

По думите му България не блокира процеса, а нещата са изключително ясни - България има очаквания в преговорната рамка да бъдат заложени определени нейни очаквания, да бъдат дадени определени гаранции за интереса на българската нация и на България като страна членка на ЕС.

Посланикът допълни, че РСМ ще започне преговори за бъдещо членство в ЕС. Това е в интерес на България, в интерес и на нашите съюзници, в интерес на НАТО, на ЕС, на регионалната стабилност и в интерес на българската нация, защото тази граница, която ни дели, трябва да бъде колкото се може по-ниска. В историята ни тя е била възприемана като проклятие за българския народ и не може да не се радваме, че един ден тя ще бъде снишена до максимум. Разбира се, България има справедливи и легитимни очаквания, отбеляза Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
лоша работа преди 1 година
Лудите във форума май че днеска имат конгрес!Почвам да бегам!
9
2
 
1
 
! Отговори
Любен Пандев преди 1 година
Колкото и да крият глави в пясъка, "бащите" на българската политика спрямо РСМ се оголиха грозно с поддръжката си за путлеристка Русия, чиято политика на отричане на суверенна Украйна и украинския народ те поддържат с тъпо упорство. Бумерангът на геополитиката удря по празните глави. България вече загуби Македония, не със запъването пред реалностите там, а със самоубийствената политика към Украйна. Украйна, а не Русия ще бъде факторът от който ще зависи суверинитетът ни в следващите 30 години.
8
1
 
1
 
! Отговори
Много преди 1 година
добре казано!
7
1
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Трябва да издържим като гърците до край! Ако ЕС ни натиска за рсм и от съюза ще излезем! Македонците да впишат, че сме един народ, с общ език и история до 1944 г. Българско малцинство в рсм няма - има българи! Иначе рсм с помощта на сащ и турция ще обявят териториални претенции към гоцеделчевско и Банско и т.н. Ще ни натиснат да признаем на свой ред, че у нас има македонско малцинство и познайте какво ще стане тук! Турция,сащ и ЕС ще ни откъснат територии с такива приятели не ни трябват врагове!
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да го наричаш както си поискаш,но изглежда все едно на пук го правите.Както и с оръжието за Украина.
5
9
 
2
 
! Отговори
Ами преди 1 година
българите са джипси
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да го наричате както си искате,но изглежда като унижение и изнудване.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив България изнудва България.При първото вето имахме едни Скания към тях,след това други и всеки път новини различни.Това си е чисто изнудване и по-скоро издевателство.Каква е крайната цел незнам,но това се случва
2
2
 
2
 
! Отговори
Нато не пази преди 1 година
На 9 май президентът Путин ще обяви война на НАТО като наследник на Тристранния пакт.След няколко месеца ще искате да обесите Петър Стоянов,Иван Костов,Паси и Доган,но ще е късно!ТБД ще приключи преди това нелепо правителство.Но то,както и Радев и всички днешни партии,бизнес и спорт ,са едно безумие на т нар преход,унищожил една стара славянска държава!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно!