Румен Овчаров: С руски газ цената щеше да падне още през май

Смята, че ролята на държавата не е ясна
4 май 2022 18:42, Росен Стойчев
51
Румен Овчаров: С руски газ цената щеше да падне още през май
Снимка: БГНЕС

"Ролята на държавата с газовата криза не ми е много ясна. Хранилището ни не е с максимално нагнетен капацитет, дори в началото на годината се изпразваше. "Газпром" не спря едностранно газа.

Още по темата
Доставките от Гърция са отново идват от "Газпром", руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо. Ако Гърция също попадне в нашата ситуация, те няма да могат да задоволяват и нашите нужди". Това каза пред Нова тв бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според него в момента нищо не се прави по въпроса, въпреки че има такива заявки от вицепремиера Василев.

"Ролята на държавата с газовата криза не ми е много ясна. Хранилището ни не е с максимално нагнетен капацитет, дори в началото на годината се изпразваше. "Газпром" не спря едностранно газа. Доставките от Гърция са отново идват от "Газпром", руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо", отбеляза Овчаров.

"Цената ще бъде по-висока на горивата, говорят се директни лъжи. Ако бяхме останали на доставките на природен газ на "Газпром", цената щеше да падне. Сега е 70 евро, би трябвало за месец май да спадне докъм 55 евро. Трябва да поискаме спешно отсрочка за спиране на горивата от Русия, както са направили Словения и Унгария", допълни Румен Овчаров.

За него интерконекторът с Гърция няма да бъде завършен юни месец, нито ще потече газ оттам през юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчаров и ти беше на хранилката на путин сега като няма раша газ ви спира кранчето за денги затова нато мощно ревете аре марш
33
4
 
3
 
! Отговори
Saki преди 1 година
Газът в бг се ползва от големи предприятия,които са на олигарси и печалбата ,се прехвърля в офшорки,така че бг не влиза лев данък. Така ,че какво го интересува народа тоя газ не ми е ясно .
32
2
 
1
 
! Отговори
?!? преди 1 година
За да загърбим тия дето ти отварят устата. С удоволствие ще изчакам Юни да падне газта
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на газа ще падне. Русия ще предлага и няма да има кой да го купи и ще падне цената. Китайците ще купуват евтин газ и петрол. Западните доставчици трябва да намалят цената, за да покажат, че Запада печели войната с Русия. Ще спечелим всички от санкциите.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байко не построи интерконектора с Гърция. Пеевските медии, ГЕРБ и ДПС не даваха да се строи. Ще искаме от САЩ ниска политическа цена на газа.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години когато този крадец беше министър имахме дългосрочен договор с Газпром с фиксирана цена на газа. Обаче цената беше ниска и руснаците се размрънкаха,че на пазара цената се е вдигнала и този КРАДЕЦ позволи да развалим договора и подписахме нов на по-скъпа цена,за да не се сърдели руснаците. И сега този КРАДЕЦ Р.ОВЧ тръгнал акъл да дава.
28
1
 
9
 
! Отговори
егати преди 1 година
тоя вместо да е в затвора , дава интервюта .
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главният редактор-трияч на Днес-а, трие наред, защото иска положителни коментари за бай Румен. Такива обаче няма!
26
1
 
7
 
! Отговори
Румка преди 1 година
За това баце си аут, щото не искаме да се руски роби. Понял що я тебя говорю, комрад?
25
2
 
8
 
! Отговори
Семков преди 1 година
ЕС пазара е без алтернатива за Газпром. Искам някоя мур3илка да покаже черно на бяло как газпром ще спечели повече ако продава на някой друг - количества , разходи по доставка и начин на доставка. Кой ще е тоя дето ще замести ЕС купувача. Китай ли? Ами Китайците за 2021 са купили 15 (словом петнайсет) пъти по малко руски газ от ЕС. Могат ли изведнъж да купят 15 повече газ и каква цена ще предложат на Русия? Как ще усвоят този газ? Ако ЕС фалира кой ще купува китайски стоки? Русия ли?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този с колко милиона завлече държавата как не го е срам да се появява Р.Овч.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С кой точно руzки газ бе? С тоя дето за една година е скочил над 100 процента ли?
22
2
 
7
 
! Отговори
,,другар" преди 1 година
Заради Р.Овч. България купуваше най-скъпо руски газ.Прекрати договор и подписа нов на по-висока цена,другарят Радев направи същото с анекса към договора с азерите.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И евтина руска газ имахме и евтин руски петрол имахме и пак не бяхме добре.Значи нещо друго ни е кардинално сбъркано.
20
1
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
До Овчияя Пачките от нефтохима ги гепи Ваню Сарацинина
19
2
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
На тоя корумпиран руски агент му вържете едно оловно гюле за глезена вместо да го пускате по телевизията
18
1
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Ей кон. Нали ти лично завъртя далаверата с енергетиката на БГ. Та нали ти си сред най за интересуваните руски агенти БГ да бъде възможно най зависима от Русия и винаги за това си работил. Такива като теб, куррнелия нинова, онзи бклк от възраждане, всички трябва да бъдете дадени на прокурор и опандизени. Црвул нщстн.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците нали ни помага защо слагат надценка? Това не е помощ, а търговия на наш гръб.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинист ходи в Русия не говори глупости.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката е точна наука.Добиваш-предлагаш и ако отсрещната страна купи продължаваш.Ако няма кой да купи фалираш.Газпром добива и предлага .Ако влезем в сайта Cnn money и зададем на Газпром ще видим срив от 90%.При три месечен период.Срива продължава и сега.Газпром не може вечно да продължава така.При тази тенденция този гигант ще се срине повличайки инвеститори и обслужващ персонал.Колко големи ще са нашите инвестиции че да помогнем на газовия гигант.В играта на големите ние сме никои.