Марин Райков: В интерес на България и НАТО е РСМ да е в ЕС

Границата, която ни дели, трябва да е възможно най-нискя
5 май 2022 08:45, Нели Христова
53
Марин Райков: В интерес на България и НАТО е РСМ да е в ЕС
Снимка: БГНЕС

Началото на преговорния процес с РСМ е свързано с утвърждаване предварително на преговорната рамка. Това заяви посланик Марин Райков, бивш премиер и външен министър на България през 2013 г., предаде репортер на БГНЕС.

Посланик Райков отбеляза, че българската история изобилства както от моменти на героизъм и достойнство, така и с примери на български общественици, които когато не могат да получат вътрешнополитическа легитимация се стараят да я компенсират с външнополитическа подкрепа от определени среди. „Това винаги е било проблем за българското общество. Това са изолирани случаи. Те ни дават още повече основание да оценяваме тези български общественици, които защитават достойнството на нацията", каза посланикът ни във Великобритания.

„РС Македония ще започне преговори за бъдещо членство в Европейския съюз. Това е в интерес на България, в интерес на НАТО и ЕС, в интерес на регионалната стабилност, в интерес на българската нация. Тази граница, която ни дели, трябва да бъде колкото е възможно по-ниска. В нашата история тя е била възприемана като проклятие за българския народ. Ние не можем да не се радваме от перспективата, че един ден тя трябва да бъде снишена до максимум", подчерта Марин Райков.

Той посочи, че България има очаквания по отношение на РСМ.

„Нашите очаквания са легитимни и справедливи. България не изнудва РСМ, както в последно време някои официални лица в Скопие твърдят много активно. Няма причина ние да изнудваме нашите братя в Скопие. Ние сме братски страни. Споделяме едни и същи езикови традиции, споделяме обща историческа памет", заяви посланик Райков.

Според него е нелепо да се определя като изнудване поставянето на условия за началото на преговори.

Всъщност, целият процес на присъединяване е един условен процес. Няма причина България, която мина през целия този процес на посрещане на определени искания и условия, сега да приеме, че същите тези условия и искания няма да важат за следващите. В това няма никаква логика и това противоречи на европейските процедури и ценности, подчерта посланик Райков.

Началото на преговорния процес с РСМ е свързано с утвърждаване предварително на преговорна рамка.

„България не блокира процеса. Нещата са изключително ясни. България има очаквания в преговорната рамка да бъдат заложени определени нейни очаквания, да бъдат дадени определени гаранции за интереса на българската нация и България, като страна член на ЕС. Тази преговорна рамка ще определи задълженията на ЕК да следи изпълнението на определени задачи. Прогресът на РСМ по пътя й към пълно членство в ЕС, което би станало, примерно, след 10 години"

РСМ не участва в процеса на редактиране на „преговорната рамка", защото РСМ не е член на ЕС, т.е. нашите приятелски и партньорски полемики не са с РСМ, а с някои страни членки на ЕС.

„Проблемът е, че някои от тях не приемат българските искания, с това те възпрепятстват постигането на консенсус. Върху България се упражнява натиск, за да се постигне консенсус. Това е изключителен неетичен натиск. Той не отговаря на самите практики на ЕС. Ако един консенсус е постигнат чрез натиск, той става пародиен. Един консенсус постигнат с натиск върху една страна е пародия", категоричен е посланик Райков и добави:

„Той не е консенсус. Този консенсус ще бъде контрапродуктивен, защото самият натиск е контрапродуктивен".

Посланикът ни във Великобритания обърна внимание на факта, че РСМ не полага никакви усилия за реформи и не прави нищо, защото очаква натискът върху България да даде резултат. „По този начин няколкото държави, които упражняват натиск върху нас, носят отговорност за липсата на напредък на РСМ за започването на преговори. Те носят отговорност за реформаторската леност на Скопие и продължаващите нейни демократични дефицити", заяви Райков.

Той се спря и на българските очаквания.

„Включването на македонските българи в основния закон, пакета 1 плюс 4. Това няма начин да не се случи. Със сигурност РСМ ще включи македонските българи в своята Конституция. Но защо това трябва да бъде обект на някакви преговори, това трябва да стане от само себе си. Включването на българите в Конституцията не като малцинство, в отношенията между РСМ и България не съществуват малцинствени въпроси. Нито в България има македонско малцинство, нито в РСМ има българско. Ние говорим за част от българския народ, който живее на територията на РСМ, а това е нещо съвсем различно, говорим за държавотворен народ. Неговото включване ще даде на неговите представители не само достойнство, но и правни инструменти да защитят своите права, ще бъде прекратена сатанизацията на българите, ще бъде спазен принципа на равноправие", заяви посланик Райков.

Темата за равноправието и конституционните права е ключова, но не е единствената и не изчерпва българските очаквания. За нас са важни четирите други пункта: общата история, отказът от претенции за създаване на някакво малцинство, реабилитация на жертвите, край на говора на омразата.

„Претенциите за създаването на малцинство. Този текст от Договора от 2017 г. се нарушава. Той фигурира и в Декларацията от 1999 г. Македонската страна призна и през 1999, и през 2017 г., че ще се откаже от претенции за създаване на изкуствено малцинство на територията на България със средствата, които Югославия го правеше", заяви посланик Райков.

По отношение на реабилитацията на жертвите той зададе следния въпрос: „Щеше ли България да започне преговори за ЕС, ако отричаше лагерите – Ловеч, Скравена, Белене. Не. Задавам и един друг въпрос: Как така престъпленията в Сребреница са признати от всички и отричането им може да бъде повод за съдебно преследване. Извършените престъпления срещу македонските българи от същия режим само няколко десетилетия по-рано не трябва да бъдат в центъра на нашите разговори, както твърдят в Скопие. В това няма никаква логика", категоричен е Марин Райков.

Той призова властите в Скопие да спазват подписаните със София документи.

„Договорите трябва да се изпълняват. Това трябва да бъде много ясно за Скопие. Неспазването на тези споразумения поставя под въпрос върховенството на право в РСМ", заяви дипломатът.

Той също така призова за спиране на манипулациите с историята.

„Манипулацията на историята е част от идеологическата основа на югославския македонизъм. Ако това не бъде преодоляно, ние ще пресъздаваме антибългарски стереотипи", заяви посланик Райков.

Той отхвърли обвинението, че България дестабилизира Балканите, защото забавяла процеса на разширение. Според него проблемите са другаде – Косово и Босна.

„Днес България трябва да бъде готова за една специфична ситуация, която ще продължи дълго време. Ситуация на полемика с братска страна, партньор. Това няма да свърши нито сега, нито догодина. Ако ние нямаме готовност да водим тази битка за дълго време, страхувам се, че перспективата няма да е положителна. Следователно европейската перспектива на РСМ няма алтернатива, братска страна, но ние имаме своите очаквания и нужда от гаранции за интересите и достойнството на българския народ", завърши посланик Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Абе, защо първо не прочетете статията и после да коментирате. Въпреки подвеждащи то заглавие, Райков защитава изцяло българските интереси и достойнство. ЧЕТЕТЕ, БЕ!
29
0
 
2
 
! Отговори
РАЙКОВ ЕФЕНДИ -SS преди 1 година
РАЙКОВ ЕФЕНДИ, РСМ МОЖЕ ДА Я ИСКАТ В ЕС, НО НИЕ НЕ Я ИСКАМЕ БЕЗ ТЯ ДА ПРИЗНАЕ ЕТНО- КУЛТУРНИЯ ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРИТЕ ПРЕДИ (НАЙ- ВЕЧЕ) ОТ 1944 ГОДИНА, ТА ДО НЕС. ЗАТОВА НА НАТО И ЕС ЩЕ СЕ ДАДЪТ ДОКУМЕНТИ, ФАКТИ И ЗАПИСИ ТЕХНИ И СРЪБСКИ. ТАКА, ЧЕ КАКТО ИМА ЕВРЕЙСКИ, УКРАИНСКИ ГЕНОЦИДИ, ТАКА ТЕ ЩЕ ПРИЗНАЯТ И НАШИЯ.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ветото е братски потег. Тази дупка, не е дупка.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите затова ходим на избори и гласуваме доверие на политиците за ДА защитават българските интереси и да НЕ се поддават на чужд натиск против интересите на държавата ни.Никакъв толеранс не заслужават безродниците сърбомански скопяни които дори нямат право да се наричат македонци защото не са.Гърците не трябваше да им позволяват да използват това име. Дундуркането им започна омръзва на българите, пубертета на скопяните продължи прекалено дълго.Пълно вето.Точка.
26
1
 
5
 
! Отговори
Интерес преди 1 година
ама на каква цена? да викаме на черното бяло и да продадем историята си ли?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да стартират макетата за ЕС никога няма да финишират с тия сръбски агенти начело, накрая като Янукович ще отказат да влязат в ЕС. Не разбирам САЩ и Европа нима не разбират, че това, прието в НАТО И ес САМО ТАЙНИ НА ЗАПАДА ЩЕ НОСИ В бЕЛГРАД А бЕЛГРАД ЩЕ ГИ ДОСТАВЯ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ...
24
4
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Трябва да издържим като гърците до край и да си отстояваме националния интерес! Ако ще и ЕС и щатите и целият свят да е срещу нас не трябва да се огъваме! Признаването на българско малцинство в рсм е капан! После ще искат ние да признаем македонско малцинство у нас и ще почнат териториалните им претенции към гоцеделчевско, банско и т.н. Щатите яко подкрепят турция, която иска да се свърже с албания по суша-през нашата територия! Всичко е гадна игра срещу нсс с помощта на продажните ни политици!
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 26 А ти ако не искаш да пращаме оръжие за Украйна, тогава трябва да си признаеш че си руснак!
22
3
 
3
 
! Отговори
Баба мара преди 1 година
балканите зона на мира и дружбата никакво нато и ес тука е погреб еднаклечка ни е достатъчна няма нужда да се повтаря украина сащ където се появяти пламват воините
21
0
 
6
 
! Отговори
Баща му преди 1 година
е не само номенклатура на ЦК но и офицер отнПГУ ДС
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте как покрай конфликта в Украйна, тихомълком ще признаем и РСМ. Нещо много започнаха да говорят всякакви индивиди. Европа има нужда да загроби някой с лихви, пък РСМ е идеален кандидат...кво като имат вземане даване с България, за пари никви клаузи и договори не са важни.
19
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Необходима е денацификация на РСМ! Никакво ЕС докато не признаят българския си произход.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си ли помогнем сами, никой реално няма да ни помогне. Слушайте Апостола и работете.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ СПОРЕД УКРАИНЦИТЕ КНЯЗ СВЕТОСЛАВ НЕ Е РУСКИ А КИЕВСКИ ХАХАХА АМА ВЪРТИШ-СУЧЕШ ДА ИЗКАРАШ ОБРАТЕН КАПИТАЛ...
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние това го рпзбираме, но навън остава неясно. Реално, към днешна дата, няма начин РСМ да се съгласи, а и за нас не е възможно да затворим очи. Какво прпвим? Чакаме благоприятен момент нещо да се раздвижи, някоя криза, война и пр. Точно затова ни натискат да приемаме сега. Иначе един ден ще заприличаме на Русия/Украйна. Дано тогава да стане блицкрига. В тази игра май имаме нужда от други съюзници. Силна икономика и силна армия, нищо друго.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАЩА МУ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОСЛАННИК, СИНЪТ ДЕМОКРАТИЧЕН...ОТ ИНТЕРЕСИ ОПРЕДЕЛЕНО РАЗБИРА, АЗ МУ ВЯРВАМ, ЗАЩОТО ЦИТАТ" СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР МАРИН РАЙКОВ ПРИЕМА МОЛБАТА НА ПОСЛАНИКА В РИМ МАРИН РАЙКОВ ДА БЪДЕ ПРЕНАЗНАЧЕН СЛЕД КРАЯ НА ПРЕМИЕРСТВОТО ЗА ПОСЛАННИК В ПАРИЖ С НОВ ПЪЛЕН МАНДАТ..."
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От край време Марин Райков е слуга на чужди сили и национален предател.България ВЪН ОТ НАТО
13
2
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Никаква отстъпка за сръбските *** от РСМ! Пълен бойкот на преговорите за пресъединяване към ЕС докато не признаят, че са българи, а сега като какви се определят нас не ни интересува ако искат да се пишат марсианци!
12
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А не са ли точно украинците потомци на този Светослав Киевски, за който вие пишете, защото от там е тръгнал и няма как да не си е оставил гените? Аз съм против войната и бих я спрял ако можех моментално, но след вашето писание се замислих пък дали не им се пада на тях, един вид късно възмездие? И за да съм ясен, мисля, че войните в наше време ги правят и САЩ, и Русия, крайно време е да се спрат по някакъв начин?
11
1
 
7
 
! Отговори
ИВАН ОСТРИЯТ преди 1 година
НЕМИЛЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА НОВИ ФИЛМИ ПО БНТ? ТИ МИ ВЪРТИШ ЕДИН И СЪЩИ ФИЛМИ ПО ПЕТ ПЪТИ В ДВА МЕСЕЦА. И ПЪРВАТА СИ ЗАПЛАТА ВЗИ ДВОЙНА ПО ПОГРЕШКА. О, С Е М НЕ СПИ ЛИ, НИ ВИДИ ЛИ? ТОЗИ МОШЕИК ЩЕ НИ СЪСИПЕ ТЕЛЕВИЗИЯТА